Vstupte s Davidem Rakerem do Údolí mrtvých

Vstupte s Davidem Rakerem do Údolí mrtvých

Tisk

Údolí mrtvých, perexO knihách Tima Weaver jsem slyšela jen samou chválu. Proto bylo jasné, že tohoto autora nutně musím vyzkoušet. Jakmile jsem uviděla Údolí mrtvých, bylo rozhodnuto. Právě teď je čas na naše seznámení. A jak tohle randez vous dopadlo? Stala jsem se Timovou fanynkou nebo už nikdy více?

 

Údolí mrtvých je druhou knihou z aktuálně devítidílné série David Raker. Trochu jsem se obávala, když neznám ten pilotní díl, abych se v příběhu neztrácela. Uklidnilo mne zjištění, že tato detektivní sága vychází v České republice na přeskáčku. Jako první totiž vyšel pátý díl Bez slitování. Už z tohoto počinu nakladatelství Mystery Press je jasné, že každá kniha má svůj vlastní a hlavně ukončený příběh.

A o čem, že to Údolí mrtvých je? Napoví oficiální anotace:

Asi jen málokdo by čekal, že sedmnáctiletá Megan Carverová – ambiciózní jedničkářka a vzorná dívka ze šťastné rodiny – uteče z domova. A přesto je už přes půl roku nezvěstná.

Soukromý vyšetřovatel David Raker, který se specializuje na pátrání po pohřešovaných osobách, zakusil ztrátu blízkého člověka na vlastní kůži. A také dobře zná pochmurný svět ztracených lidí. Proto, když si ho Meganini rodiče najmou, chápe jejich bolest. Zároveň ale ví, že ta nejtemnější tajemství bývají pohřbená velmi hluboko. A Meganina tajemství by ho mohla stát i život.

Raker rozplétá nitky celé záhady a postupně zjišťuje, že stojí tváří v tvář obrovské lži. Meganini blízcí jsou mrtví. Ostatní se bojí promluvit. A celé tohle spiknutí mlčenlivých ho nakonec zavede až k lesu na okraji města. Místu s děsivou minulostí – bývalému lovišti brutálního, zvráceného sériového vraha, které starousedlíci nazývají Údolím mrtvých…

S chutí se vrhám do čtení a už od začátku je mi jasné, co všichni na tom Weaverovi mají. Tenhle pán píše bravurně. Čtivě, poutavě, svižně. Krátké kapitoly udávají strhující rytmus. Všechno to má hlavu a patu a já jsem do děje vtažena po prvních pár stránkách. Odložit knihu je skoro utrpením, protože potřebuji nutně vědět, co se stane dál. Na čtivosti románu má jistě svůj velký podíl i skvělý překlad Alžběty Lexové. Její květnatá čeština dodává celému ději ještě větší autenticitu a postrkuje čtenáře, aby i on ve svých myšlenkách rozehrál pátrací akci. Alespoň tak to bylo se mnou.

Hlavní hrdina David je vskutku sympaťák, hned jsem si ho oblíbila. Občas nejedná přímo v rukavičkách, ale žádného kovaného drsňáka nečekejte. Charakterem a emocemi je spíš za klaďáka. Je to prostě chlap se správně namixovanými vlastnostmi.

Baví mě to, jak nás autor celým vyšetřováním provází. V knize nejsou žádná hluchá místa, udržuje nás i Davida ve střehu. Stránku po stránce jsme o kousíček blíž k odhalení celé záhady. Napětí se hezky stupňuje. A v téhle napínavé gradaci se míhají stopy až hororového thrilleru. Oceňuji, že „strašidelné“ scény se obejdou bez nechutností. Autor pracuje s naším strachem velmi elegantně a o to víc si já osobně čtení užívám.

To nejlepší si Tim Weaver schovává do finále, kde jednotlivé dílky skládačky do sebe perfektně zapadnou a my pochopíme, nejen kdo a co, ale hlavně proč.

Za mě jedno velké wow. Už teď je mi jasné, že Údolí mrtvých mne proměnilo v autorovu fanynku. Ostatní příběhy s Davidem Rakerem nutně potřebuji číst. A nejspíš to vezmu hezky popořadě. I když se jedná o samostatné případy, přeci jen se v knížce párkrát objevila vzpomínka na minulé vyšetřování. Takže když to vezmu hezky od jedničky dál, budu pěkně v obraze.

Ano, ano, ano. Pokud máte rádi napětí, čtěte Tima Weavera. Věřím, že vás nadchne stejně jako mě. Pochválit musím i skvělé zpracování knihy. Dramatická obálka, výběr papíru i fontu, ale i taková drobnost jako záložka si zaslouží velké poděkování pro Mystery Press.

Údolí mrtvých

Název: Údolí mrtvých (The Dead Tracks)
Autor: Tim Weaver
Žánr: Thriller, detektivní román
Nakladatelství: Mystery Press
Rok vydání: 2018
Počet stran: 496
Hodnocení: 100 %                                                       
Zdroj foto: Mystery Press
Odkaz na web: Mystery Press


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jirka Urban: „Hrajeme třicet let! To je ta nejlepší věc, která se nám mohla přihodit!“

arakain jiri urban 200Přinášíme vám rozhovor s kytaristou skupiny Arakain Jirkou Urbanem, který zde ukázal jeho úžasný vztah k Arakainu a poodtjajnil plány do budoucnosti.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Arto Paasilinna tentokrát přizval ke svému příběhu slonici

chobot 200Čeští čtenáři si měli zatím možnost přečíst přibližně třetinu Paasilinnovy tvorby. Takže ví, že autor rád své příběhy proplétá se zvířaty – ať už se jedná třeba o Zajícův rok, Les oběšených lišek – a nebojte se hororového názvu, jde o velice milý p...


Literatura

Neviditelné řemeslo aneb Tajemství redakční práce vám rozšíří obzory

Neviditelné řemesloJste milovníkem knih a chcete znát i pozadí vzniku samotné knihy? Co všechno stojí za vydáváním knih než se vám dostane pod čtenářské oko? Přesně tímto se zabývá Neviditelné řemeslo s podtitulem Tajemství redakční práce.

...

Divadlo

Vražedkyně nebo oběť?

lady macbeth z ujezdu perexMladá Kateřina vede na první pohled záviděníhodný život. Výhodný sňatek jí zabezpečil dobré společenské postavení, bohatství a pohodlí. Okradl ji však o její svobodu a vášnivou touhu žít naplno. Manžela víc ...

Film

Film JEDNA NOC, otevírající téma sexu po internetu, představuje trailer

jedna noc 200„A co byste pro lásku udělali vy?“ ptá se podtitul nového filmu režiséra Davida Laňky JEDNA NOC. Vypráví příběh jedné osudové lásky, která právě v tuhle chvíli musí dokázat, že obstojí. V hlavních rolích filmu zabývajícího se tématem sexuálních ...