O mládí v Kundomočálu

O mládí v Kundomočálu

Tisk

vittula200Popmusic z Vittuly byla ve Švédsku vydaná v roce 2000. Už tehdy vyvolala velký rozruch. Čtenáři příběh považují za skvělou ukázku severského magického realismu. Knihu letos v češtině vydává podruhé nakladatelství Argo, i to určitě svědčí o oblibě příběhu z oblasti na finsko-švédské hranici.

 

 

Matti, hlavní hrdina knihy, nás postupně zasvěcuje do svého dětství a mládí. Máme tedy možnost poznat oblast Pajaly (a její součást Vittulajänkkä = Kundomočál) během šedesátých a sedmdesátých let minulého století. Časů, kdy svět zhypnotizuje rock´n´roll.

Trefně život v Pajale vystihuje sám autor: „Byli jsme jiní, trochu méněcenní, trochu nevzdělaní, trochu chudí duchem. Vyrůstali jsme v nedostatku. Ani ne tak v materiálním slova smyslu, jako spíš v nedostatku identity. Byli jsme nuly. Naši rodiče byli nuly. Naši předci nesehráli žádnou roli ve švédských dějinách. Mluvili jsme s finským přízvukem, a přitom jsme nebyli Finové, mluvili jsme se švédským přízvukem, a přitom jsme nebyli Švédové. Nebyli jsme nic."

Matti své dětství a mládí spojí s mlčenlivým kamarádem Niilou. Spolu objeví desku Beatles, která je naprosto ohromí a kterou dokáží poslouchat dnem i nocí. Sami nabydou dojmu, že by se do víru hudebního světa měli přidat, a tak oba mladíci začínají hrát na kytaru. Ovšem jen jeden z nich je aspoň trochu talentovaný. Díky založení kapely a vystoupením se klukům dostává aspoň trochu pozornosti od dívek - a o to přece jde především.

Díky postřehům autora se můžeme velmi vtipnou formou také dočíst o tom, co je pro Finy důležité a jaké jsou správné zásady života - dobře si pamatovat rodinnou historii nenávisti k dalším rodinám, nechovat se zženštile a především nečíst - pasáž, ve které je vysvětleno, jak nebezpečné je čtení, je asi tou nejzábavnější pro všechny zaryté knihomoly.

„Táta cosi slavnostně blábolil o finské hrdinské smrti, přičemž jako její nejzářnější příklady jmenoval sebevraždu, válku, infarkt v sauně a otravu alkoholem."

Humorná kniha švédského spisovatele Mikaela Niemiho je po všech severských detektivkách třešničkou na pomyslném dortu. Věřím, že je to ideální kus, když se chcete pobavit a na chvíli zapomenout na shon každodenního života. Matti a Niila se ničeho nebojí, vy se také nebojte a pusťte se do nebezpečné a zhoubné aktivity jako je čtení.

 

vittula

Název: Popmusic z Vittuly/Populärmusic fran Vittula
Autor: Mikael Niemi
Překlad: Zbyněk Černík
Žánr: humor
Nakladatelství: Argo
Rok vydání: 2018
Počet stran: 264
Hodnocení: 95 %                                      
Zdroj foto: www.databazeknih.cz/knihy/popmusic-z-vittuly-378650
www.argo.cz/knihy/241310/popmusic-z-vittuly/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Autor Psí bible říká: „Zásadní je právo psa snažit se, učit se s radostí a uspět. A být pak i odměněn.“

psi bible200A taky bezpečí, jistota, láska a porozumění. Přátelství, důvěra. Poslušnost. Tak nějak si představujeme ideální vztah člověka a jeho psa. Dokud si psa opravdu nepořídíme a nezjistíme, že mnoho věcí je úplně jinak. Pokud ne úplně všechny. A my t...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Pat a Mat dokážou všechno

pat a mat dokazi vsechno, albatrosNakladatelství Albatros přináší dětským čtenářům v knize Pat a Mat dokážou všechno další příběhy oblíbených večerníčkových hrdinů Pata a Mata, kteří se na televizních obra...


Literatura

Jak přežít, když mě všechno štve

jakPrezit perexMám ráda publikace tohoto charakteru. Psychologie mě zajímala vždycky a od chvíle, kdy jsem se stala matkou, což bylo před jedenácti lety, hojně vyhledávám i materiály týkající se dětské psychologie. Prošli jsme různými obdobími a samozřej...

Divadlo

Divadelní hra „Spoutaný trávou“ zve děti i dospělé na originální loutky i stínohru

Spoutany travou 200Vyprávění nahého mnicha, císaře, generála a slona o životě, smrti i drobném hmyzu. Divadelní odpočinutí od světového chaosu s křehkými kovovými loutkami, zvuky a stíny. Již toto úvodní motto nastiňuje charakter divadelní hry „Spout...

Film

Nevěstinec (Vzpomínky z domu lásky) aneb prostitutky nesuďme příliš přísně!

nevestinec 200Francouzský film „Nevěstinec“ režiséra Bertranda Bonella není novinkou. Promítal se již v roce 2011 a promítá se dál ve filmových klubech. Sáhla jsem tedy po DVD, které vyšlo letos v edici Náročného ...