Sériový vrah nebo vlkodlak? Vyřeší Vlčí proces

Sériový vrah nebo vlkodlak? Vyřeší Vlčí proces

Tisk

vlčí proces, perexHistorický román sepsaný na základě skutečných událostí je pro mě vždycky neodolatelnou záležitostí. Nahlédnutí do dob dávno minulých a v tomto případě ještě okořeněné napětím a pověrami o vlkodlacích slibuje skvělé čtení, kterého se nemohu dočkat od okamžiku, kdy tuto knihu spatřím. Jak jsem si Vlčí proces užila? Složitě.

 

První, co mě na knížce zaujalo, je překrásná obálka. Sametová s lesklými prvky a dobovou atmosférou se ředí k těm nejhezčím titulkám v mé knihovně.

I přečtení oficiální anotace Knižního klubu, zní hodně dobře:

Brilantní historický román, inspirovaný skutečným příběhem muže, jenž se dopustil zločinů tak strašlivých, že byl považován za vlkodlaka. V druhé polovině 16. století putuje právník a univerzitní profesor Paulus Melchoir se svým mladým asistentem Willym Lessingerem do odlehlého německého města Bideburgu, kde je místní bohatý statkář Petr Stumpf obviněn z toho, že brutálně zavraždil desítky lidí. Společnost se dožaduje toho, aby byl vrah souzen jako vlkodlak, tedy bytost posedlá ďáblem. Pokud bude jejich požadavku vyhověno, ani Stumpfova nevinná manželka a děti neujdou coby Satanovi spřeženci a tvorové nakažení vlčí krví popravě, jež bude provedena tím nejbarbarštějším možným způsobem...

Ve stručném životopise irského autora Neila Mackaye se dozvídám, že tenhle novinář má na svém kontě již pěknou řádku knih. U psaní Vlčího procesu se nechal inspirovat stylem Umberta Eca a Jménem růže. Tento literární skvost jsem nečetla, takže nemohu obě knihy porovnávat, ale mé těšení se stupňuje na maximum.

Po prvních pár stránkách se ale cítím, jako kdyby mě někdo polil ledovou sprchou. Natěšení přechází ve čtenářskou křeč a ta se se mnou táhne až do konce. Už hodně dlouho jsem žádnou knihu nečetla takhle dlouho. Ač nemám ve zvyku knihy nedočítat, přiznávám bez mučení, že nejednat se o recenzní kousek, tato by letěla na dno knihovny dost brzo. Víc, než pár stránek denně jsem nezvládla a nechuť do čtení si rozmlouvala slibováním, že přece někde, minimálně v závěru, ten ách dojem už musí přijít. Bohužel, nepřišel.

Složitý jazyk vyprávění je pro dnešního čtenáře možná tak trochu oříšek. Chvilku mi trvalo si na něj zvyknout, ale jde to. Dvě, tři kapitoly a už jsem s knihou po jazykové stránce splynula. I když nelehká na čtení, myslím, že jazyková forma mne dobře naladila na dobu, v níž se děj procesu z Bideburgu odehrává. Podle mého názoru odvedla překladatelka Věra Klásková dobrou práci.

Celým příběhem nás provází Willie, Paulusův učedník. Vzhledem k tomu, že se jedná o muže vzdělaného, jsem místy na rozpacích z použitých vulgarit. Nepatří do mého slovníku a nerada je čtu. Očekávala bych je ve středověkých příbězích a spíš mezi „obyčejnými“ lidmi, než plynoucí z úst právníků. Tenhle detail mi docela vadil, ale naštěstí se nevyskytoval v knize tak často, abych to nemohla zkousnout.

Co mě otravovalo ale úplně nejvíc je forma psaní. Tolik uměle vecpaných vedlejších dějových linií by jednoho vážně umořilo. Vzpomínky na mladá léta hlavních hrdinů, popisy nedávných i dávnějších událostí a jakási až filozofická pojednání mne ale vůbec nezajímala. Chtěla jsem vědět, jak to bude dál s vlkodlakem a ne, kde, kdo a co. Možná mi tyhle vsuvky měly utvořit vztah k Williemu, Paulusovi a později i rodině Stumpfových, ale opak byl pravdou. Ještě v necelé polovině knihy jsem se pomalu neorientovala, kdo je vlastně kdo, a historické události v Münstru mě vyloženě obtěžovalo číst. Když se nadnesu nad vlastní otrávenost ze sáhodlouhých vsuvek, musím říct, že zřejmě z historického hlediska mohou vnímavému čtenáři přinést ucelený pohled na kus německého novověku. Ale. Pořád mi v hlavě zní další ale. Ale ta kombinace skutečnosti, fikce, pokusu o napětí až horor, špetka love story, filozofie, náznaky dobové právničiny a dotek psychologie sériového vraha vytváří jako celek naprostý galimatyáš.

Kdyby autor vyházel všechnu tu otravnou omáčku kolem a v třetinovém příběhu se věnoval hlavní dějové lince, tedy případu Petera Stumpfa a jeho rodiny, mohlo by z toho být lepší čtení. A jestli jsem doufala v nějakou závěrečnou „odměnu“, tak jsem se jí vskutku dočkala. Konec celé knihy autor zazdil přímo brilantně. Jako co tohle mělo být? Kdybych nezírala s pusou dokořán, nejspíš by mě přepadl záchvat smíchu. Protože tohle, co na mě na posledních stránkách vyskočilo, nad tím by jeden zaplakal.

Vlčí proces mne rozhodně nenalákal poohlédnout se po dalších knihách Neila Mackaye. Právě naopak. Už nikdy víc. Ani tento autor, ani tato kniha. Čtení vlkodlačího příběhu v tomto podání bylo pro mě ztrátou času, a kdybych měla knihu někomu doporučit, tak ho spíš pošlu chytat lelky. Tak svůj drahocenný čas stráví užitečněji.

vlčí proces

Název: Vlčí proces (The Wolf Trial)
Autor: Neil Mackay
Žánr: Historický román
Nakladatelství: Knižní klub
Rok vydání: 2018
Počet stran: 416
Hodnocení: 20 %                                                          
Zdroj foto: Knižní klub
Odkaz na web: Knižní klub


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Od dětství mě lákal svět filmu. To není klišé, tvrdí maskér Bobo Sobotka

bobo sobotka 200Už před lety si zvolil profesi maskéra, díky čemuž se podílel na řadě nezapomenutelných filmů a poznal přitom fůru osobností. Bobo Sobotka spolupracoval nejen s Karlem Kachyňou, ale také třeba s Milošem Formanem, když tady točil oscarovéh...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Pavel Stehlík – Do Temnoty

Do temnoty 200Kniha Do Temnoty není jen, jak titulní stránka napovídá, zpovědí českého vojáka v Afghánistánu, ale statečnou bitvou s těžkou bezmocí a umíráním po návratu domů. Autor seznamuje čtenáře se svojí životní cestou hovorovým až slangovým style...


Literatura

Češi 1968 aneb jak Dubček v Moskvě kapituloval

dubcek 200Koncept komiksového seriálu Češi se mi opravdu líbí. To, že nevychází chronologicky popořadě, nýbrž na přeskáčku, drží čtenáře v napětí. To, že každý díl komiksu kreslí jiný autor, umožňuje srovnání přístupu k zadanému tématu a originality. Teď byl...

Divadlo

Wintonovy děti přežily. Jejich příběhy ale často neměly šťastný konec

Kabaret Winton perexBěhem prvních osmi měsíců roku 1939 dostali Nicholas Winton (Matěj Anděl) a jeho spolupracovníci 669 dětí z pomnichovského Československa. V hotelu Šroubek na Václavském náměstí bydlel tenkrát necelý měsíc, pak se vrátil do Vel...

Film

Skandinávská filmová série Oddělení Q je zpět. Pátý díl Marco zamíří do českých kin na začátku srpna

DMarco 200o českých kin se 5. srpna vrátí populární filmová série Oddělení Q, která vzniká podle knižních bestsellerů dánského autora Jussiho Adler-Olsena. Stejně jako v sérii knižní i v kinech bude pátým dílem film s názvem Marco. Tým detektivů v čele s Carl...