Burcující kniha: Co nesmíte vědět? No, někdy radši nevědět...

Burcující kniha: Co nesmíte vědět? No, někdy radši nevědět...

Tisk

zakazana knihaŽe je to kontraverzní kniha, to je možná ještě docela slabé slovo. Který autor totiž rýpne do problematicky uspořádání světa, Nového světového řádu, zákonitě padá do škatulky konspiračního teoretika. Je to pravda, nebo je to škoda? Autor se vrhl do hlavního tématu - uvažování nad zákonitostmi ekonomiky.

 

 

Nad tím, že zhruba každých dvěstě let kolabuje v pravidelných intervalech hospodářství a teoreticky – pro to není důvodu. Tyto kolapsy jsou svou cykličností podobny dravci, který potřebuje něco usmrtit, aby něco jiného mohlo žít. Kdo je ten dravec, který řídí ekonomiku, svět?

IMG 20180427 155934

Možností je mnoho, ale scházejí se u ekonomické udržitelnosti a blahobytu těch, kteří mají v majetku největší bohatství, pro normálního člověka jsou to nedozírné částky, životní styl, který je na hony vzdálen tomu, co zná drtivá většina lidstva. A jak ekonomikou hýbou třeba ty záměrně v bídě a chudobě udržované oblasti světa? Budete se divit... a je snad jen dobře, že tamní obyvatelé si něco takového nemohou ani ve svém rozsahu uvědomit. Nakonec tohle všechno dává smysl, ale udržet tu mašinérii v chodu – úchvatné!

Někdy je to depresivní čtení

Auto se posléze dostává i k tématům, která jsou vyloženě nepříjemná, o tom, že je nutno eliminovat počet obyvatel na Zemi a jakými tichými způsoby se to už děje. Jak je to s plodností, neplodností, civilizačními nemocemi, záměrně nekvalitními potravinami a ekonomickou uzdou, která je držena tak, aby lidé žili v neustálém strachu o budoucnost. Čas od čas máte chuť tu knihu zavřít a zahodit.

Čas od času v ní ale také najdete návod, jak tohle všechno přežít a usebrat se do svého vlastního světa, smyslu života a přežít tuhle džungli jen proto, že váš vlastní životní směr je pro vás nadřazen tomu „uměle vytvořenému“.

To už ale záleží na momentálním rozpoložení čtenáře.
Někdy mi tahle kniha dělala dobře, jindy byla dost smutná a náladu sklouzávala drsně dolů...

Ale... rozhodně se pár věcí stát může, pár věcí si stojí za to zapamatovat. Jen čas ukáže, v čem se autor mýlil, co bylo konspirací a co bylo pravdou prosáknutou předčasně na povrch.

Vyburcování k životu

Ale... v jednom má autor pravdu. Nechce nahnat strach, ale vyburcovat lidi, aby více používali svůj selský rozum a uvědomovali si cennost svého bytí a žití.

A platí tu zákon džungle, takže přežít tady bez ztráty kytičky je prostě výzva. Ale s tím jsme sem nejspíš šli.

O autorovi:

Michael Morris se narodil v roce 1966 v Rakousku, pobýval v různých evropských městech a dnes žije převážně v USA. Napsal celou řadu textů a článků v angličtině i němčině, vyučoval a dlouhé roky byl podílníkem v několika firmách. Kniha Co neSmíte vědět (Was sie nicht wissen sollen!) je jeho první knihou s tématem hospodářství a Nový světový řád.

Vydáno v roce 2012, nakladatelství www.Anch-books.eu


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Umělecké dílo by mělo svého tvůrce přesahovat, říká Martin Němec

martin nemec200I když jsem věděl, že je Martin Němec scenárista, spisovatel a malíř, jehož obrazy jsou obdivuhodné, na začátku mě upoutal svou hudbou a texty, které vytvořil pro skupinu Precedens. V té době tam zpívala i začínající Bára Basiková, která v ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Baletky v modrém
ImageLidské osudy dokážou být pěkně propletené. Blanka Kubešová to ví velmi dobře a její nový román na této spletitosti staví. Na spletitosti i náhodě. Sledujeme společně s ní osudy dvou třicátn...

Literatura

Stříbrná cesta – naděje umírá poslední

stribrna cestaLelle jako každou noc usedá do svého auta a vydává se na cestu. Každou noc jezdí často i celé hodiny. Hledá stopy, naději, cokoliv co by mu pomohlo najít jeho dceru Linu. Tu jednoho rána odvezl na autobusovou zastávku a odjel do práce.

...

Divadlo

Osmý ročník Pernštejnlove startuje předprodej a láká na Robina Ferra nebo Válku Roseových v podání Divadla Tramtarie

pernstejnlove-200Na pět červencových dnů od 25. do 29. července se Zámek Pardubice a jeho nádvoří, parkán i valy stanou dějištěm 8. ročníku divadelního festivalu pod širým nebem Pernštejnlove. I letos láká na řadu kvalitních divadelních představení, kte...

Film

Cool Girl! – Nový český film vycházející z knižní předlohy Leny Valenové

Cool Girl 200Česká talentovaná YA spisovatelka Lena Valenová si plní svůj sen. Na motivy její knihy Cool Girl!, která vyšla v online nakladatelství Pointa v roce 2019, vznikl stejnojmenný film, který míří do kin již 25. května.

...