Já, Zeus a banda z Olympu aneb Staré řecké báje a pověsti po modernu

Já, Zeus a banda z Olympu aneb Staré řecké báje a pověsti po modernu

Tisk

ja zeus 200Staré řecké báje a pověsti byly mantrou na základní škole a znalost těchto příběhů u mě pak ještě podpořily seriály Herkules a Xena. Pak jsem se o ně nijak cíleně nezajímala, ale potěšilo mě vydání knihy s názvem Já, Zeus a banda z Olympu: Bohové a hrdinové vyprávějí řecké pověsti.

 

Jedná se o knihu, kterou vydalo nakladatelství Edika ve společnosti Albatros Media, a to pro čtenáře od 12 let. Tomu je vše přizpůsobeno a kniha tak vyniká především hravostí a moderním provedením. Zásluhu na tom má především ilustrátorka Ramona Wultschner, která spolupracuje na výrobě trikových filmů, dětských knížek i vývoji her. Právě ona dala jednotlivým postavám ilustrovanou podobu stojící na podstavci a doplněnou typickými znaky i hláškami. Afroditě tak nechybí například drahocenné šperky a její oblíbená holubice, zatímco Hefaista zdobí pořádné kladivo. Po tomto portrétu následuje dvojstrana, jak vytržená z nějakého alba nazvaná To jsem já. Na ní nechybí římská jména daných osob, údaje o rodině, domovině a také hodnocení v podobě „toto mi jde obzvlášť dobře“ a naopak „toto nemám vůbec rád“. To vše je doplněno drobnými ilustracemi.

Po této dvojstraně už následuje to hlavní – texty. Jedná se o krátké, několikastránkové příběhy vždy představující nějaké nejznámější vypravování nebo důležité okamžiky. Příběhy jednotlivých postav jsou řazeny podle abecedy a přečtete si tak nejprve o Achilleovi, Afroditě, Apollonovi a dále například o Heleně, Orfeovi, Penelopě nebo Prometheovi a vše to ukončí „velký šéf“ Zeus. Příběhy jsou vesměs všeobecně známé, ale nepochybuji o tom, že se čtenáři dozví něco nového. Mě třeba moc zaujal příběh „biobohyně“ Demeter, která může za střídání ročních období.

Já, Zeus a banda z Olympu je moc pěkná kniha, ale je jen otázkou, zda si k ní mladí čtenáři najdou cestu. Za mě říkám, že pokud je aspoň trošičku zajímají řecké pověsti, tak by rozhodně měli. A pokud se jim nechce číst, třeba si ty osobnosti zapamatují alespoň díky ilustracím.

Frank Schwieger se narodil v roce 1968 a vyrůstal v Holsteinu. Studoval latinu a historii a od roku 1999 pracuje jako učitel na gymnáziu. Frank Schwieger žije se svou rodinou poblíž Rendsburgu.

ja zeus

Já, Zeus a banda z Olympu: Bohové a hrdinové vyprávějí řecké pověsti
Autor: Frank Schwieger
Překlad: Leona Holubová
Žánr: dětská
Nakladatelství: Edika ve společnosti Albatros Media
Rok vydání: 2018
Počet stran: 256
Hodnocení: 84 %

www.albatrosmedia.cz/tituly/40000961/ja-zeus-a-banda-z-olympu/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rád se nechám překvapovat, tvrdí herec, šansoniér a filmový historik Jiří Bartoň

Barton rozhovor perexHerectví, zpěv, moderování, besedy, pedagogická činnost… I když Jiří Bartoň vystudoval filmovou a divadelní historii,věnuje se už mnoho let herectví a to nejen v divadlech. Už před časem nastudoval šansonový recitál, objevil s...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Cesta do hlubin psychopatovy duše

psychopat perexMožná jste to už někdy zažili. Potkali jste člověka, který se zdál být vaším dokonalým protějškem. Laskavého, hodného, starostlivého, milujícího. Vaši spřízněnou duši. Mysleli jste si, že je to pravá láska a že budete šťastní už navždy...


Literatura

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

dcerina-kletba200Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

...

Divadlo

Příhody lišky Bystroušky. Slavnostní otevření Janáčkova divadla po rekonstrukci

LB perexDalší fáze rekonstrukce budovy Janáčkova divadla je ukončena. Kolik se ozývalo škarohlídů, že se to k výročí sta let republiky nepodaří. Avšak 17.11. byl zahájen Mezinárodní hudební festival, věnovaný dílu Leoše Janáčka, právě operou, která zazněla ...

Film

Demolition Man: Předzvěst naší budoucnosti?



altFilm Demolition Man je velmi propracovaným ztvárněním příběhu o vnímání zločinu, sexu a násilí v nedaleké budoucnosti. S hlavními hrdiny se vydáváme do města, kde je každý aspekt všedního života čistý a dobrý.