Když chcete víc a víc

Když chcete víc a víc

Tisk

macbeth200Jo Nesbø, stvořitel rozporuplného vyšetřovatele Harryho Holea, byl nakladatelstvím osloven, zda by napsal příběh, který by byl inspirován jednou z her Williama Shakespeara. Nesbø okamžitě odpověděl, že to udělá, pokud svůj nový román může opřít o příběh Macbetha. A tak se také stalo.

 

 

Jak už bylo zmíněno, nový thriller je inspirován hrou Macbeth, pro příběh z původní hry zůstala jen jeho kostra a většina postav, které ale byly přeneseny do sedmdesátých let minulého století v neznámém městě  nám blíže neznámé zemi. Taky jste se nemohli přesně rozhodnout, které konkrétní město použijete jako kulisu při čtení?

Macbeth je policejní špička, velitel jednotky SWAT, oblíbenec v týmu, chlap, na kterém ulpívá nejeden ženský pohled. Macbeth má však oči jen pro svou Lady, bývalou prostitutku, nyní úspěšnou majitelku nóbl kasina.

Do vedení policie se dostává nové osazenstvo, které by mělo být lepší a nezkorumpované, odhodlané udělat z města pořádné místo pro život. Někteří však nejsou přesvědčeni o tom, že by se tak mohlo stát, když je ve městě agresivní motorkářský gang Norských jezdců a Hekate, pán všech místních feťáků. Lady si však přeje, aby do vedení města zvolili Macbetha a k tomu má připravený dost vražedný plán.

A tak se rozbíhá závod kdo s koho. Postupně se seznamujete s množstvím postav a jejich osudem. Málokterý obyvatel tajemného města to měl v dětství lehké. Tak nějak všichni jsou trochu odpadlíci. Kdo nachystá lepší past?

Určitě doporučuji si před thrillerovým Macbethem přečíst aspoň dějovou linku Shakespearovy hry, abyste se trochu dostali do děje, myslím, že to usnadní pochopení. Fanoušci holeovek možná budou mít nějaké námitky, ale já si knihu užila. Při prohlášení některých postav, že chtějí vybudovat lepší město, jsem občas zabloudila myšlenkami ke komiksu/seriálu Arrow. Oceňuji vykreslení postavy Duffa. A my čeští čtenáři jistě budeme mít radost ze zapojení jistých českých reálií do příběhu.

Myslím, že když čtenáři nechají předsudky k „ne-holeovkám“ pěkně v šuplíku, dočkají se nového zajímavého a temného zážitku. Jen pozor na odraz dýky.

macbeth

 


Macbeth
Autor: Jo Nesbø
Přeložila: Jana Jašová
Žánr: thriller
Vydáno: 2018
Nakladatelství: Práh
Počet stran: 544
Hodnocení: 85 %
Foto: www.kosmas.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Zámek Dačice

dacice 200Milí čtenáři, s blížícími se prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí....

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Kniha dvou cest. Kterou z nich se vydat?

big kniha-dvou-cest-K0A-462265

Zkuste si představit, že máte svůj život zcela pod kontrolou. Máte životního partnera, dítě a práci. Najednou někam letíte v letadle, to letadlo se zřítí a vidíte přitom umír...


Literatura

Přijde zase někdy Lili?

danska divka webCo jen může způsobit jedna náhodná nevinná prosba? V mnoha případech asi nic zvláštního. Do života Grety a Einara však přinesla zásadní zlom. Do té chvíle byli zamilovaným manželským párem malířů, poté rozervanou dvojicí, která neví, jak ...

Divadlo

Inscenace 1000 tváří Adiny přináší dobovou atmosféru a přitažlivý pohled za kulisy

adina200Jeden barvitý život přinesla v živých barvách premiéra nové hry Daniely Sodomové. Inscenace, jejíž režisérkou a choreografkou je Adéla Stodolová, nese název 1000 tváří Adiny, což mnohé napovídá. Samozřejmě že jde o filmovou hvězdu Adinu Mandlovou. A není ...

Film

Tlusté filmové časopisy opět pokukují

iluminace 123Takzvaně vědecké filmové časopisy, jejich rozsah se pohybuje řádově ve stovkách stránek, mají odedávna smůlu: jednak vycházejí se zpožděním (i více než půlročním), jednak případný zájemce má problémy s jejich selháním – v ...