CHCETE ZŮSTAT BOHÉMEM? ZAČNĚTE PODNIKAT!

CHCETE ZŮSTAT BOHÉMEM? ZAČNĚTE PODNIKAT!

Tisk

Podnikani pro Bohemy perexTom Hodgkinson, autor velmi úspěšných knih Líný rodič a Jak být líný, opustil (částečně a alespoň na čas) úspěšně se rozvíjející kariéru lenošného spisovatele. Místo ní začal podnikat v nemilosrdné branži knihkupectví, kavárnictví a vzdělávání, bůh mu buď milostiv, a své zkušenosti přenesl do útlé knížky Podnikání pro bohémy.

Rozhodně v ní nenajdete abstraktní plakátové motivace nebo naleštěná hesla bez obsahu. Hodgkinson popisuje zcela konkrétní, bolavé peripetie na cestě za úspěšným (OK, dobře, ještě nezkrachovaným) podnikáním. A nevyhýbá se ani situacím, kdy, zaobaleně řečeno, situaci poněkud nezvládl. Poněkud tak nějak úplně nezvládl.

Cestou potkal zádrhele, které se zkušeným mohou zdát úsměvné, ale jejich absolvování v praxi si zkrátka musí odtrpět každý podnikatel. Například překvapeně zjistil, že líný zaměstnanec nebude pro firmu tak zcela přínosem, jak sociální sítě mohou být dobrý sluha, ale zlý pán, objevil Ameriku v podobě rovnice: příjem – výdaj = zisk, a pochopil, že účetní je kámoš, ne žrádlo.

Podnikani pro Bohemy

Nevyhýbá se ani teoretickým úvahám, podaným hodně vtipně. Tvrdí, že člověk by se neměl stát podnikatelem přesto, že je bohém, ale právě proto. Jedině podnikání vám podle něj může zajistit jakous takous životní svobodu, na rozdíl od zaměstnaneckých poměrů, kde více nebo méně jen plníte cizí vize a kapsy. Pohrdání penězi a obchodem jako kapitalistickými špinavostmi si mohou možná dovolit dědicové rozsáhlých latifundií, nikoli však my ostatní, kteří chceme uživit sebe i svou rodinu tím, co nás nade všechno baví.

Autor tentokrát nerozdává návody k lenošení, ale rozhodně nerezignoval na osobitě peprný humor. Podnikání pro bohémy je stoprocentně první publikací, která mě dokázala pobavit kapitolou o excelových tabulkách. Na pouti za zábavnou nezávislostí Hodgkinson vycedil krev, pot, žluč a slzy, a právě ty nám můžou nasvítit, jak v začátcích nedělat jeho chyby. Nebo jich aspoň nedělat tolik.

https://www.jota.cz/podnikani-pro-bohemy


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jsem workoholik a nedokážu být v klidu, říká herec Dušan Sitek

dusan sitek 200Čtvrtstoletí strávil herec Dušan Sitek v Městském divadle ve Zlíně, odkud před pěti lety přestoupil do souboru Divadla pod Palmovkou v Praze. Přesto ho teď zná pomalu celá republika, neboť díky vytopenému divadlu soubor hodně cestuje. Úspě...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Peklo v podání Romana Bureše: Inferium

inferium 200V březnu obohatila Edici Fantastická Epocha nová kniha Romana Bureše Inferium a jak název napovídá, můžeme se těšit na autorův osobitý a velmi barvitě líčený pohled do útrob pekla a na netradiční souboj dvou zel. Česká fantastika má zkrátka stá...


Literatura

Olivia Dupin: Bez lepku a chutně

bez 200Anotace této knihy slibuje přirozené vaření bez lepku, při kterém můžeme zapomenout na předražené pytlíčky bezlepkové mouky nebo hotové pečivo. Kniha mne zaujala zejména ze dvou důvodů: První byl naprosto ucelené shrnutí informací o celiakii. Kde všude...

Divadlo

Biskupskému dvoru bude kralovat Eliška/Rejčka

EliskaRejcka 200Letní premiéra na Biskupském dvoře bývá již tradičně spojena s některou výraznou brněnskou osobností či událostí. Příběh o životě Elišky Rejčky se nabízel už několikrát a dramaturgie našeho divadla o něm často uvažovala. Vždyť tato dvojná...

Film

Nedotknutelné něžnosti ovládly francouzské kino

altV lidském životě lze nalézt spoustu zátěžových situací na hranici snesitelnosti, ať již se týkají vlastních nesnází (zvláště závislosti na cizí péči) nebo obrazné i doslovné ztráty těch nejbližších, to jest v první řadě partnera či dětí. Tato traumata prozko...