Tajná večeře s „racčím masem“

Tajná večeře s „racčím masem“

Tisk

tajna vecere 200Znáte takové ty knihy, o ktercýh někdo vypráví a vy si říkáte, jak něco tak šíleného může někdo číst? Tak Tajná večeře od Raphaeal Montese je přesně jedna z nich!

 

 

 

Příběh začíná záhadou racčího masa a pak čtenáře seznamuje se čtveřicí přátel, která si pronajme luxusní byt. Nejprve se jim to zdá jako splněný sen, ale s penězi to není nikterak slavné, a proto přijdou s nápadem pořádat tajné večeře pro náročnou klientelu. A proč jsou tajné? Protože racčí maso je ve skutečnosti lidské a kola byznysu se velmi rychle roztáčí a nejde je zastavit…

„Jakmile jsme dorazili domů, odstranili jsme šuplíky z vertikálního mrazáku a tělo do něj uložili nastojato. Plnej adrenalinu jsem spolkl tři prášky Rivotrillu, ale vůbec to nepomolo. Zkejsl jsem v křesle v obýváku před vyplou telkou a listoval si v knihách svépomoci. Jak uniknout z těžkých situací. Tajemství sebedůvěry. Deset kroků k sebeobnovení. Protože jsem měl pochyby, otevřel jsem i Trestní právo. Titul V, Kapitola II. Zločiny proti úctě k mrtvým. Článek dvě stě dvanáct. Hanobení mrtvoly nebo jejího popele. Trest: Odnětí svobody na 1 až 3 roky a pokuta. K mému překvapení nebyl kanibalismus v tresním zákoníku zahrnutý. Problém byl zhanobit mrtvolu, ale sežrat ji bylo cajk.“ (str. 108)

Myšlenka těchto tajných večeří je opravdu šílená, ale na druhou stranu i bezvadně vykreslená. Je zde totiž skvěle ukázané, kam může dojít nápad, jak peníze mění lidi, nebo jak chtějí bohatí lidé stále víc a víc zážitků a nezastaví se před ničím. Reálně vyznívala i velká spousta scén – některé čtení nebylo po jídle úplně nejlepší a taky jsem byla ráda, že se mi o knize nezdá. Nicméně dokážu si Tajné večeře představit zfilmované, ale nevím, jestli bych na ně do kina šla. Skvělým ozvláštněním a zpestřením čtení byly také krátké a trefné básně viděné na záchodech:

„Všechno má v životě
Počátek
Prostředek
A je to v hajzlu.“ (str. 78)

Mile mě překvapilo, že text na přebalu knihy: „strhující, temný příběh o tom, jak nás peníze a ambice mohou změnit“ byl opravdu (konečně) pravdivý. Nejen, že to bylo strhující a zvrácené, ale také naprosto čtivé. Mnohdy jsem se smála, jindy třeštila oči, ale každopádně četla dál a dál. Raphael Montes ukázal, že umí psát a hrát si s čtenářem a já si jeho jméno musím zapamatovat.

Kniha Tajná večeře rozhodně není pro každého, ale pokud máte rádi černý humor a hledáte nějakou šílenost, tak si ji rozhodně přečtěte!

Raphael Montes se narodil v Riu de Janeiru v roce 1990. Jeho povídky se objevovaly na stránkách Playboye a časopisu Ellery Queen Mystery. Debutoval v roce 2010 románem Ruleta, který vyšel v Brazílii a dočkal se značné chvály, stejně jako romány Vesnice nebo Báječné dny. Montes, který je přirovnáván k Alfredu Hitchcockovi kříženému s Quentinem Tarantinem, je také autorem filmových a televizních scénářů.

tajna vecere

Tajná večeře
Autor: Raphael Montes
Překlad: Martin Illek
Žánr: thriller, světová beletrie
Nakladatelství: XYZ ve společnosti Albatros Media
Rok vydání: 2018
Počet stran: 368
Hodnocení: 92 %

http://www.albatrosmedia.cz/tituly/37287453/tajna-vecere/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Bára Basiková: Můj syn máminy písničky neposlouchá

BB perexZpěvačka s výjimečným hlasem, jakým se může na naší hudební scéně pochlubit jen málokdo. A také osobnost, které není zatěžko říct pořádně od plic, co si myslí, třebaže se její postoje mohou někomu zdát kontroverzní. Taková je pěvecká stálice Bára Basik...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Harry Hole podesáté (a zřejmě naposledy)

NesboPolicie perexOčekávaná novinka z dílny Jo Nesba už se vyjímá na pultech knihkupectví. V Norsku už rozluštění desátého případu z řady „holeovek“ znají a teď je řada i na českého čtenáře. Dlouho jsem uvažovala, zda prozradím, jestli...


Literatura

Pojďme podpořit českou tvorbu: Sochař

sochar200Česká detektivka Sochař od Artura Janouška spatřila světlo světa díky nakladatelství Kalibr v červnu. Strohá obálka se slovy „neposlechneš – zemřeš, poslechneš – zemřeš také“ láká na mrazivý příběh, necháte se strhnout ke čtení?

...

Divadlo

Mohou se ženy vyrovnat s následky války?

Trojanky perexTrójské ženy žily deset let uvězněny ve zdech opevněného města. Pak jsou hradby zbořeny. Ony ale svobodu nezískají, místo ní přichází nové vězení – jsou vytrženy ze svých domovů a vrženy do kultury, jejímž jazykem nemluví.

Film

Reportérka

repor 200Reportérka (2015)  je nová televizní minisérie České televize, která se od 1.února 2015 vysílala v České televizi na Čt1 vždy od 20 hodin. Tři díly daly nahlédnou do prostředí novinářské profese. Jednotlivé díly líčí pokaždé zajímavý příběh podle skute...