Nahlédněte do přírody prostřednictvím skvělé knihy Podívej! Příroda

Nahlédněte do přírody prostřednictvím skvělé knihy Podívej! Příroda

Tisk

podivej-priroda 200V nakladatelství Bookmedia vyšla loni na podzim kniha s názvem Podívej! Příroda, kterou prostě musíte mít doma, a to ať už máte nebo nemáte děti.

 

 

Na první pohled kniha zaujme svým formátem – na výšku měří 38 centimetrů a je tak opravdu obří. Také z přebalu už je jasné, co čtenáře čeká – stránky hojně poseté ilustracemi těch nejrůznějších zvířat.

Kniha je rozdělan podle ročních období a díky autorovi se podíváte na přirozený život listnatého a jehličnatého lesa, hor, u řek a jezer, na poli a na louce, v mokřadec a také ve městě a parcích. Jednotlivému místu je vždy určena dvojstrana, na které se to jen hemží zvířaty a také rostlinami. Od všeobecně známých zvířat jako jsou jezevci, divočáci a ledňáčci se setkáte také s méně obyvklými druhy jako jsou jespáci bojovní, nebo páteříčci sněhový. Z takových věcí jsem byla osobně úplně nadšená a chtěla si vše zapamatovat.

Podívej! Příroda není jen o ilustracích, ale také o textech. Ty jsou ve formě krátkého úvodu a především popisků u jednotlivé fauny a flory. Pro jasnost a přehlednost zde často nechybí přerušovaná čára vedoucí od popisek k tomu správnému tvorovi. Obzvlášť trefné jsou přímé řeči různých zvířat typu: „To je smůla! V temné dutině není vidět, jak jsem hezká!“ (mandelík hajní, str. 21), „Nespěte mi tady! Shromáždujeme se a odlétame! Raz! Dva!“ (divoká kachna, str. 70). Díky těmto větičkám a také tomu, že se zvířata objevují na vícerostranách, mohou děti spolu s rodičemi vymýšlet spousty a spousty zajímavých příběhů.

podivej priroda2

Ilustrace od Tomasze Samojlika jsou opravdu krásné, propracované a především věrné. A hlavně je z nich patrné, že jsou dílem odborníka v daném oboru. Podívej! Příroda je tak jak propracovaná a originální, tak také poučná kniha.

Tomasz Samojlik je polský biolog Ústavu biologie savců Polské akademie věd, který ve dne zkoumá přírodní historii Bělověžského pralesa a v noci převádí své znalosti o přírodě do knížek pro nejmenší a komiksů. Snaží se popularizovat přírodu a přiblížit ji jak dětem, tak dospělým. Mezi jeho knihy patří například série příběhů o Zubrovi Pompikovi nebo komiksy o rejskovi.

podivej-priroda

Podívej! Příroda
Autor: Tomasz Samojlik
Žánr: dětská
Nakladatelství: Bookmedia
Rok vydání: 2017
Počet stran: 96
Hodnocení: 94 %

http://www.bookmedia.cz/products/podivej-priroda/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Klid, ticho a útulno, to vždy o Vánocích obstarala maminka, říká operní pěvkyně Libuše Márová

libuse marova200I když paní Libuše Márová oslaví právě 24. prosince kulatiny, rozhovor byl nakonec o něčem jiném. Třeba o tom, jak jednou „oslavila“ Štědrý den v Amsterdamu či jak strávila silvestrovské „veselí“ v Oslo. V obou případech tam byla prac...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Na pomoc začínajícím vědcům

zakl200„Žijeme v době exploze vědeckého výzkumu“, píše slovenský autor nové odborné knihy Základy klinického výskumu, Tibor Hlavatý, internista, vysokoškolský učitel a vědec. Svoji publikaci věnuje studentům a pracovníkům zdravotnických profesí, zabývaj...


Literatura

Jedenáct – řetězec událostí, který odstartoval jeden „nečin“

mark watson jedenact 200Xavier Ireland je modrátorem nočního vysílání, v němž radí ostatním, jak přežít životní krize. Přitom sám se potácí ve vlastní nejistotě. V Anglii žije pět let pod novou identitou. Kdysi, to se ještě j...

Divadlo

Národní divadlo uvádí: Čarodějův učeň

carodejuv-ucen200Dne 28. února Národní divadlo uvedlo světovou premiéru celovečerního baletního představení s názvem Čarodějův učeň. Ambice tohoto baletu jsou veliké. Oslovit co nejvíce generací, včetně té náctileté. ...

Film

Hlásí se zvláštní jednotka - Památkáři

pamatkari1 uvodkaFilm o závěrečné části druhé světové války, o které vás v dějepise zřejmě neučili. Pátý film George Clooneyho, při kterém zasedl na režisérskou židli, ale stihl si v něm i zahrát. Takže: „Kdo zařídí, aby socha Davida pořád stála a Mona...