Snový svět - nebo ne?

Snový svět - nebo ne?

Tisk

knihkupkyne200Taky míváte tak živé sny, že po probuzení cítíte, že jste události v nich doopravdy prožili? Snové výlety mívá i hrdinka knihy Kitty a její alter ego Katharyn. Který svět je ale reálný, ten ve kterém žije Kitty sama a vede knihkupectví se svou kamarádkou nebo ten druhý plný rodinného života?

 

 

Kniha nás zavádí do amerického města Denver, kde se poznáváme s Kitty a Friedou, majitelkami knihkupectví U Dvou sester. Obchod je ale mimo nákupní trasy a tak se mu moc nedaří. Kitty žije sama se svým kocourem, miluje knihy a těm se věnuje. Má skvělý vztah s rodiči, které zbožňuje. Takže i přesto, že její život může vypadat samotářsky, není to až tak zlé.

Kitty se začínají zdát podivně živé sny, ve kterých už dávno není Kitty, ale nechává si říkat dospěle Katharyn. Ve druhém životě musí zvládat starost o děti a velký dům, její oporou je dokonalý manžel Lars. Nejdříve ji tyto výlety do rodinného života připadají zábavné, ale po čase je z nich spíše rozrušená. Začíná se ztrácet v tom, kde se zrovna nachází a přichází pochybnosti o tom, do kterého světa skutečně patří.

I když na první pohled vypadá ten druhý svět, ten s Larsem, jako dokonalý, Kitty postupně zjišťuje, že i tam se dají najít mouchy v na první pohled bezchybném obraze.  Jenže si nemůže prostě jen tak jeden svět, ve kterém zůstane, protože v reálu je již její osud zpečetěn.

Román otevírá mnoho otázek - například to, jak se ženy mezi třiceti a čtyřiceti rozhodují, jaký život povedou - samostatný, pohodlný, i když může být i osamělý, nebo vydají veškerou svou energii na to, aby našli vhodného partnera, se kterým založí rodinu.

Dva světy Kitty a Katharyn také ukazují, že ať už se člověk rozhodne jakkoliv, nemusí být ani jedna z cest úplně bez poskvrnky. Na druhou stranu si kniha hraje s určitou osudovostí - že už je stejně dávno rozhodnuto, jak svůj život budeme žít a co se v něm odehraje a ke stejnému výsledku dojdeme i tehdy, když se budeme snažit o odbočky. Příběh řeší ještě další palčivou otázku, ale tou bych možná prozradila z děje příliš.

Knihu můžu vřele doporučit, i přes její rozsah je tak čtivá, že ji zvládnete během víkendu. Do poslední chvíle si s vámi bude autorka hrát, ale nebojte se, řešení se dozvíte. Jakému životu byste dali přednost vy - Kitty nebo Katharyn?

knihkupkyne

 

Knihkupkyně/The Bookseller
Autor: Cynthia Swanson
Přeložila: Martina Valentová
Žánr: beletrie
Vydáno: 2018
Nakladatelství: Omega
Počet stran: 320
Hodnocení: 95 %
Foto: www.databazeknih.cz
http://www.knihyomega.cz/eshop-knihkupkyne.html


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vzdušná akrobatka Šárka: „Je to přímo nebeský zážitek, když jste vzhůru nohama zavěšení a pozorujete krásu přírody“

200rozK rozhovoru jsme si přizvali Bc. Šárku Bílou, lektorku a akrobatku z Pardubic, která se již několik let věnuje vzdušné akrobacii. Co aerial dance přesně znamená, co je k němu potřeba a kde jej můžete vidět nebo začít praktikovat? To a mnohem více nalezne...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Zrzka Sára Saudková a její Bůh jménem primitiv, intuice a pud

Ta zrzava perexNakladatelství Mladá Fronta vydalo až brutálně upřímnou a sarkastickou zpověď ženy, která svého času strávila několik let po boku slavného českého fotografa Jana Saudka. Asi málokdo nezaregistroval film...


Literatura

Dračí zuby odhalí dinosaury na Divokém západě

Dračí zuby, perexČtení o dračích zubech bych očekávala ve světě plném fantazie. Ale na Divokém západě? Mezi kovboji a indiány? Tak na tuhle knihu od Michaela Crichtona jsem vážně zvědavá. Obzvlášť, když se tu prolíná fikce s realitou.

Divadlo

Moravské divadlo Olomouc uvede v dubnové premiéře muzikálový evergreen Sugar

sugar200Sugar – to je světoznámý muzikál, který vznikl podle scénáře k legendární filmové komedii Někdo to rád horké. Co všechno se může stát, když si dva muzikanti hrají s gangstery na schovávanou. V pátek 12. dubna ji uvede v premiéře Moravské divadlo Olomouc.<...

Film

16. Festival francouzského filmu

200filmOd 21. do 27. listopadu promluví plátna vybraných kinosálů v Praze (Lucena, Světozor, Kino 35, CineStar Anděl), Brně (Scala) a Českých Budějovicích (Kotva) jazykem vzdělanců a zamilovaných. Již šestnáctý Festival francouzského filmu opět nabízí rozman...