Thorgal číslo 18 a Sluneční meč

Thorgal číslo 18 a Sluneční meč

Tisk

thorgal 18 slunecni mec 200V březnu vydalo nakladatelství Egmont osmnáctý díl série Thorgal a vyplnilo tak mezeru, která zůstala po jiných vydavatelích. Konečně tedy máme v češtině celých 18 svazků díla, jež sice u nás nemá moc velkou fanouškovskou základnu, ale třeba v cizině je hodnoceno velmi kladně. Dáte šanci osudem zkoušenému nezlomnému hrdinovi i vy?


Jean Van Hamme (* 1939) je belgický romanopisec a komiksový scénárista, která napsal mnoho belgicko/francouzských komikových sérií včetně Thorgala, XIII a Largo Winch. Grzegorz Rosiński (* 1941) je polský komiksový kreslíř, který vystudoval uměleckou akademii ve Varšavě. V polovině sedmdesátých let emigroval do Belgie. Od té doby kreslil celou řadu kultovních sérií, jako například Thorgal, Yans, Šinkel, Fantastická cesta či Nářky ztracených zemí.

Thorgalovy cesty zastaví uvržení do otroctví, nicméně z něj zanedlouho uprchne a postaví se místnímu zlovládci, Orgoffovi. Nečekaně se setkává i s vychytralou Kriss z Valnoru a na jejich rozhovoru je pěkně vidět, jak jsou svazky série propojeny. Příběh je poměrně předvídatelný a na rozdíl od předešlých dílů není tak epický, ani nám neukazuje vikinskou náturu. Přesto působí organicky a logicky a velký podíl na tom má i zasazení příběhu do něčeho, co by se dalo nazvat středověká Evropa. Opravdu se dočkáme oku lahodících exteriérů.

thorgal18 a

Předvídatelné směrování děje nic nemění na tom, že celkové líčení působí ryze thorgalovsky a udržuje čtenáře v dobrém rozmaru. Moc se mi také líbil úplný závěr, který by se ale nedal vyložit jako dlouho očekávaný velký finiš a konec výprav hrdinského lučištníka Thorgala.

V předmluvě Slunečního meče jsme se dozvěděli, že tento díl završil první sadu kultovní série Thorgal. Co bude dál? To se zatím neví. Bude samozřejmě záležet i na prodejích. Nicméně musíme být Egmontu vděční, že se chopili úkolu dovydat chybějící svazky v češtině, připravit se na nejhorší a doufat v to nejlepší.

thorgal 18 slunecni mec

Název: Thorgal 18: Sluneční meč
Scénář: Jean Van Hamme
Kresba: Grzegorz Rosiński
Obálka: Grzegorz Rosiński
Překlad: Richard Podaný
Žánr: fantasy komiks
Nakladatelství: Egmont
Rok vydání: 2018, brožované
Počet stran: 48
Hodnocení: 80 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Vesec

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak čtenáři listují, tiše rozmlo...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Historie knihy aneb Spolkla mě knihovna

spolkla me knihovna200Víte co nejvíce potěší každého malého knihomola? Přece kniha o knihách. No dobře našlo by se i několik dalších možných variant, ale tentokrát se pojďme podívat za Klárou Smolíkovou a její novinkou Spolkla mě knihovna.


Literatura

Ms. Marvel: (Ne)normální

ms.marvel 200V říjnu spojily síly nakladatelství Paseka a Crew, aby vydaly cenami ověnčený komiksový titul Ms. Marvel: (Ne)normální od americké autorky G. Willow Wilsonové. Příběh o dospívání a hledání sebe sama v hávu přerodu z obyčejné holky do super...

Divadlo

Jak je důležité míti po ruce Charleyovu tetu

200divCharleyova teta se celosvětově řadí mezi nejhranější a nejoblíbenější komedie. Ze dne na den proslavila autora hry Brandona Thomase, jenž byl do té doby spíše průměrným až podprůměrným dramatikem. Na českém jevišti se hra objevila už v roce 1894, tedy je...

Film

JAK VNIKNOUT DO OBECNÉ PSYCHOLOGIE

ucebnice obecne psychologie perexAlena Plháková hned na počátku své knihy UČEBNICE OBECNÉ PSYCHOLOGIE píše:  „Přála jsem si dokázat, že pověst obecné psychologie coby nudného předmětu je neoprávněná.“  A podařilo se jí to, neboť její kn...