Šťavnatou Stravou proti zánětu podle Davida Freje

Šťavnatou Stravou proti zánětu podle Davida Freje

Email Tisk

Stravou proti zanetu - kopieDavid Frej nám napsal parádních 135 receptů! Tématiku protizánětlivé stravy už probírá ve svých předchozích knihách, takže nám je už jasné, že to, co jíme, může zásadním způsobem ovlivnit rozvoj nemocí pramenících z neustálého boje těla se škodlivinami.


 

To, co způsobuje chronický, vleklý zánět (alergie, civilizační nemoci, psychické poruchy, únava). Ve zkratce, když se ohlédnu sama za sebou, tak ve chvíli, kdy se cítím „k ničemu“, tak si stačí uvědomit už jen to, jak žiju a čím se stravuju. Většinou najdu okamžitě viníka.

 A najdete tu i drobné pomocníky, kteří jsou tak nenápadní, že je často přehlížíme: anýz, bazalka, bobkový list, česnek, fenykl, hřebíček, kardamon, rozmarýn, tymián, zázvor. Ostatně, zázvor je nazývám králem koření: „Obsahuje přibližně čtyřista složek včetně antioxidantů a enzymů. Podporuje trávení, vstřebávání živin a vylučování, má silné protizánětlivé účinky. Ostřejší chuť má sušený zázvor, který má více protizánětlivých a analgetických (protibolestivých) účinků… Výrazně proti zánětu působí také hřebíček, rozmarýn, petržel a kurkuma.

Zaujal mne tu také rozdíl mezi klasickou solí a himalájskou solí. Autor tvrdí, že himalájská je lepší, povzbuzuje chuť k jídlu, zvyšuje sekreci žaludečních šťáv (samozřejmě v přiměřeném množství), protože je přírodní. Běžná sůl je spíše syntetický produkt, protože je rafinovaná za vysokých teplot.

Jak vidíte, roli hraje mnoho faktorů, už jakkoliv nepřirozeně zpracovaná potravina se může v těle chovat jinak než potravina ponechána přirozeným vlastnostem. To samé platí i o mléku, pasterovaném, nebo čerstvém. Každé také působí v těle úplně jinak.

Nejlepší kniha na toto téma: Protože je praktická

Když porovnám všechny knihy Davida Freje na toto téma (Zánět, skrytý zabiják, Zdravé střevo), považuji tuhle za nejpraktičtější. Možná to je tím, že v ostatních vás autor dostatečně přesvědčí o tom, na jakém principu vzniká v těle chronický zánět a že i třeba otoky a neschopnost zhubnout je o nerovnováze, nemluvě o vážnějších nemocech, alergiích apod. A je tedy čas se do toho obout pořádně a prakticky – tedy recepty, jídelníčky, tipy, tak úžasná motivace, kterou máte snad i díky barevným obrázkům a kvalitnímu papíru, prostě chuť okamžitě praktikovat.

A já můžu říct – ANO! Zkuste to! Jděte do toho, protože když ne nyní, tak kdy?

A nahlédneme do receptů?

Což takhle: Biftek se špenátem, nebo krůtí steak na grilu s čerstvým rozmarýnem a dýňové hranolky.

Ne, nemůžu nabízet víc, protože jeden recept je vžně lepší než druhý.


Název: Stravou proti zánětu

Autor: David Frej

 Vydalo nakladatelství Eminent

Rok vydání: 2017, www.eminent.cz

ISBN: 978-80-7281-520-3



Související články:
Nejnovější články:
Starší články:

 

Rozhovor

Martin Lihač: K21 je pro mě nástrojem, kterým bych rád zúročil své zkušenosti a využil je pro dobrou věc

Lihac perexV redakci internetového magazínu Kultura21, který si klade za cíl přinášet co největší objem kvalitních informací z kulturní sféry, se za dobu jeho trvání vystřídalo již mnoho redaktorů. Ti skalní zůstávají věrni kme...

Hledat

Chaty s osobností

Čtěte také...

Na život a na smrt

world of warcraft 200Dlouhé zimní večery strávené se superhrami od nejlepšího herního vydavatele na trhu, Blizzard. Tak si pamatuju svoje dětská léta. Jednou z těch her byla i pecka, kde jste mohli za hnusné zelené nestvůry – orky...


Literatura

Mašinka Tomáš a její příběhy na dobrou noc

masinka tomasek 200Mašinka Tomáš, kterou děti znají také z televizní obrazovky, žije na ostrově Sodor, který je rájem vlaků. Ostrovem křižují koleje, na pobřeží stojí veliké depo a přístav, kromě mašinek a vagonů tu žijí i další stroj...

Divadlo

Farma v jeskyni – víc než jen divadlo. V červenci a v září v Praze!

 

farma 200Mezinárodní divadelní studio Farma v jeskyni svou tvorbou překračuje hranice žánrů fyzického, tanečního i hudebního divadla. Každá z inscenací je fascinujícím zážitkem, založeným na komunikaci pohybem a hlasem. Emoce, ene...

Film

Tereza Hirsch, režisérka, o které ví svět, ale u nás o ní skoro nikdo neví

TH perexTereza Hirsch je mladá a úspěšná režisérka, scenáristka a producentka. Narodila se německé matce a českému otci. Vyrůstala v Praze. Filmařinu studovala v Los Angeles: „Došlo k tomu v podstatě náhodou. Chtěla jsem si někam odjet odpočinout a zvítěz...