Oslavte Noc s Andersenem s Audiotékou

Oslavte Noc s Andersenem s Audiotékou

Tisk

statecny cinovy vojacekJako každý rok, už 18 let nastává kouzelná akce Noc s Andersenem. Je to jedna noc v roce, kdy se prodlouží otevírací doba (nejen) knihoven po celé (nejen) České republice a stovky děti se ponoří do světa pohádek. Audiotéka se k této akci opět přidala a k příležitosti výročí prvního vydání pohádky Statečného cínového vojáčka připravili tento příběh spolu s Petrem Kubesem, v audio verzi.

 

Pohádkový příběh Statečný cínový vojáček od Hanse Christiana Andersena vyšel poprvé v roce 1838. Popisuje příběh jednoho cínového vojáčka, který byl poslední z várky a při vyrábění na něj nezbylo dost cínu. Proto měl pouze jednu nohu. Vojáček se zamiluje do papírové baletky, která také stojí pouze na jedné noze. Čaroděj sice vojáčka varuje, aby nechal baletku na pokoji, ale ten na jeho varování nedbá. Druhý den ráno spadne z okenního parapetu a přistane na ulici. Najdou ho dva chlapci, kteří ho posadí do papírové loďky a pošlou ho po vodě. Loď se však dostane do kanálu, kde ji i s vojáčkem spolkne ryba. Rybu nakonec chytnou, vykuchají a služka znovu přinese vojáčka do pokoje. Tak se opět ocitne vedle krásné baletky. Chlapec, který vojáčka dostal k narozeninám, jej z ničeho nic hodí do kamen a závan větru do nich přinese i baletku. Příštího dne najde služka v popelu jen kus cínu v podobě srdce a ohořelou papírovou hvězdu.

Jedna noc s Andersenem ročně

Noc s Andersenem je jedinečný projekt, který vznikl v jedné malé knihovničce v Uherském Hradišti. Tento nápad, přivést malé i větší děti zpátky k literatuře a pohádkovým příběhům, se brzy rozletěl do všech koutů České republiky a v mnoha případech i za její hranice.

V letošním ročníku si se bude slavit hned několik výročí

  • Například 1928 je rokem, kdy vyšla ilustrovaná dětská knížka Povídání o pejskovi a kočičce od Josefa Čapka. Ta bude tento rok tématem především pro malé děti.
  • V roce 1938 začaly vycházet Rychlé šípy. Právě jejich 80. výročí si můžou větší děti tuto noc připomenout.
  • A hlavně. Rok 2018 to bude celých 180 let od doby, kdy Hans Christian Andersen napsal svou pohádku Statečný cínový vojáček, příběh bude nosným tématem velké Noci s Andersenem. Děti ale čeká mnohem více než pohádky. Můžou se těšit na hry a bohatý program, který se bude lišit knihovna od knihovny.

Zjistěte si i vy, ve které knihovně ve vašem okolí se tato akce uskuteční, nebo si udělejte svou Noc s Andersenem pěkně v pohodlí domova a stáhněte si pohádku Statečný cínový vojáček přímo z webu Audioteka.cz. Když použijee slevový kód cinovyvojacek2018, budete to mít zdarma.

statecny cinovy vojacek 200

Více informací: www.audioteka.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vlady Gryc přichází s albem, na kterém se hudebně podílí exmanžel Heleny Vondráčkové Hellmut Sickel

vlady gryc perexJá svý sny mám. Tak se jmenuje debutové CD zpěváka Vladyho Gryce. Navíc jde v tomto případě o album autorské – všechny texty si zpívající textař napsal sám, zatímco hudební stránka je dílem Hellmuta Sickela. Ten všechny písničky napsa...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Snová pohádka, ale ne pro děti

chlapec perexPři cestě metrem mě na eskalátorech zaujala knižní obálka s malým chlapcem u auta z první poloviny minulého století s tajemným názvem Chlapec, který rozdával sny. Takové kombinaci jsem nemohla odolat a pustila jsem se do čtení.

...

Literatura

Občas lžu – každý máme svá malá tajemství

Obcas lzu perexKaždý občas lžeme a každý máme tajemství. Někdy lžeme proto, abychom někoho chránili, jindy abychom chránili sebe, a sem tam si říkáme, že vlastně tak úplně nelžeme, jen pozměňujeme pravdu. Prvotina Alice Feeney Občas lžu, která vychází p...

Divadlo

Mašíni z Divadla Na Jezerce na Dramoxu: před 70 lety začalo jejich drama

Bratři MašínoviJeden z příběhů studené války, října 1953, si můžete připomenout nejen v kinech, ale i v divadelním představení Mašíni na Dramoxu. Ozbrojená skupina antikomunistů překračuje hranice Československa. Nejsou ale sami, v patách jim jdou pří...

Film

Staré pověsti české spatříme v obnovené podobě

Povesti 200Každým rokem přichází do kin další digitálně renovované klasické dílo tuzemské kinematografie - a pokaždé je provází knižní monografie, věnující se jak procesu obnovy, tak uměleckým záležitostem. K divákům i čtenářům prozatím doputovaly filmy (a ...