Ami se potřetí vrátil: Vnitřní civilizace

Ami se potřetí vrátil: Vnitřní civilizace

Tisk

ami 1Mnohem hlouběji než v předchozích dílech, se dostaneme s Amim a Pedritem tentokrát. Je tu začátek prázdnin, půlka prázdnin, konec prázdnin a ubohý Pedro čeká na svého mimozemského přítele, a hlavně přítelkyni Vinku. Už skoro všechno vzdal, když v poslední chvíli se ta vysněná kosmická loď objevila a tentokrát s sebou přinesla takové dobrodružství, že se dá směle říci – na tohle se vyplatilo celé prázdniny počkat.

 

 

A vyplatí se si také ke knížce vyhradit více času. Mít ho jako hebký hájený čas, který strávíte ve společnosti někoho velice moudrého. I když, tady bude těch moudrých bytostí o poznání víc než třeba v Chlapci z hvězd. Řekla bych, že vše, co bylo v předchozích dílech řečeno teoreticky, nakousnuto, čemu v praxi jen pookryt cípek, do toho tady skáčeme rovnýma nohama a přiznám se, že jsem se občas topila.

V jistém zklamání z toho, že Pedrito už není malý chlapec a ztratil svou nevinnost, dětskou zvědavost a už mu myšlení zakrývají dospělácké vzory myšlení a hlavně láska, která je tak složitá, když je osudová. Nebo ne? To záleží na každém, mě někdy ty chvíle, kdy se naivně milující Pedrito musel se svou Vinkou potýkat s problémy, které často ani dospělí nevyřeší, protože pro ně nejsou dost duchovně zralí. Snad tohle udělal autor záměrně, abychom si na příkladu nevinných dětských duší teprve okoušejících dospělost uvědomili, jak snadno jsme skočili z dětství do jakési zmatené dospělosti, ve které se už ani moc nedivíme tomu, že jsme konfrontováni s jedním zklamáním za druhým.

ami

Žijeme v džungli? Asi ano…

Co mě potěšilo? Poetičnost faktu, že Země patří skutečně k planetám nejtěžším na prožívání pro lidské duše. Ovšem i Vinka na své planetě má podobné starosti, takže tu je zajímavé srovnání, do kterého se nám přidají i jiné bytosti a jiné zákony, takže se tu rozehrává mnohem pestřejší příběh než všechny předchozí.

„Žijeme tedy v pravěku, ve veškeré temnotě a tvrdosti tohoto necivilizovaného světa, který si neváží skutečné soudržnosti a ani netuší, kde se bere. Přesto mi Ami říká, že mám žít radostně, že mám být dobře naladěn vůči všem, a dokonce i vůči vědcům, kteří obchodují se svými vědomostmi a vymýšlejí nové zbraně, nebo vůči těm, kdo „výnosnými“ obchody ničí přírodu (Ami si totiž myslí, že je velmi lehké milovat i ty, kdo jsou jen jacísi pololidé).

Podle Amiho tito „dobrodinci lidstva“ (já bych je všechny strčil do vězení) nejsou špatní, ale nevědomí. Proto není řešením se s někým přít nebo proti němu bojovat. Řešení nespočívá v tom, aby byl kdokoli odstraněn nebo uvězněn, ale aby se vzdělával, aby se napomohlo změně mysli a srdce alespoň u nás nejmladších, protože my se ještě můžeme změnit k lepšímu a jednou vést svět lidštějším způsobem….“

Snad i na této ukázce je zřejmé, k čemu čtenáře kniha vede. K zamyšlení nad lidstvem, nad logikou našeho systému i počínání, nad tou těžkou lekcí, které jsme tady všichni vystaveni snad i díky vzájemnému nepochopení, jistému zatemnění lidskosti. I když autor tvrdí, že je ctí se narodit na Zemi, neboť každému zájemci to umožněno zdaleka není, není to na druhou stranu rozhodně nic, o co by člověk nějak extra stál. Dá se pak dívat na člověka s těžkým osudem jako na odvážlivce, který i přestože věděl, co ho čeká, šel do toho? Šel do těch těžkých dolů kutat to zlato obklopené špínou a kameny?

Bude se vám hlavou honit kdeco, věřte mi. A celkově tak ve vás Ami zanechá nezapomenutelnou stopu. Snad je to díky charakterům postav, snad díky příběhům a prostředím, ve kterých se odehrávají, nevím – je to dokonalá směs atmosféry, která je u Enriqua Barriose neopakovatelná.

Je jedno, jestli předchozí díly znáte, všechno se nám tu opakuje a vylepšuje natolik, že i pro prvočtenáře bude Vnitřní civilizace nádherným počtením, díky kterému si pak třeba pořídí i předchozí díly.

Jednoduše řečeno – znalost předchozích dílů není třeba.

O autorovi:

Enrique Barrios se narodil v roce 1945 v Santiagu de Chile. Dětství prožil ve Venezuele, dospívání pak v Chile. Často cestoval a žil v deseti dalších zemích. Po osmi letech pobytu v Brazílii se roku 2014 usadil ve Španělsku, což nebylo poprvé, a zanechal všech veřejných činností. Jeho dílo je zvláštní tím, že bylo oceněno ve dvou oblastech, jež jsou za běžných okolností ve vzájemném rozporu: akademické a náboženské. Ministerstvo vzdělávání Chile prohlásilo sérii jeho knih o „Amim“ za didaktický materiál. Kromě toho se mu dostalo uznání od rozličných organizací, například Psychoalanytického sdružení Argentiny za knihu Zázračný svět magie.

Dostalo se mu pochvaly i od papeže Jana Pavla II., přestože jeho první dílo Ami, chlapec z hvězd, je bez dogmat a představuje duchovní filosofii založenou na prosté lásce. To však bylo v naprosté shodě s nápadem zmíněného papeže na vytvoření Civilizace lásky. Díla Enriqua Barriose jsou zatím přeložena do dvanácti jazyků a další přibývají.

Original: Ami3, Civilizaciones internas

Překladatel: Anna Tkáčová

Vydalo nakladatelství Anch Books

 Rok vydání: 2017, www.anch-books.eu


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotograf Jiří Šubrt: „I modelky a modelové jsou lidé a chovají se jako lidé“

200rozMísto celebrit jsme tentokrát vyzpovídali jiného umělce, a totiž fotografa Jiřího Šubrta. Zaměřuje se na různé typy fotografií a na vše má jasný názor. Přečtěte si o modelkách, křivkách a lásce k fotografování…

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Teple se oblečte, přichází Mráz

Mraz 200Nakladatelství XYZ vydalo mrazivý francouzský thriller, který se údajně svou atmosférou vyrovnává i kultovnímu Mlčení jehňátek. Opravdu může Mráz od Bernarda Miniera konkurovat této legendární knize?

 

...

Literatura

Udělejte si doma voňavé indické pokrmy

moderni indicka kucharka 200V březnu vydalo nakladatelství CPress Moderní indickou kuchařku od Nitishy Patelové, ve které najdete přes 60 receptů na domácí indická jídla.

 

...

Divadlo

Dramox má 3. narozeniny! Je v kinech a divadlům poslal 25 milionů korun

DramoxDramox slaví třetí narozeniny, nabízí přes 350 představení a divadlům poslal 25 milionů korun. Nově ho najdete v kinech po celé republice, kde si diváci každý měsíc užijí několik divadelních hitů na velkém plátně. Dramox se po třech letech fu...

Film

Rytmy + pohyb + světlo = futurismus

rytmy perexNakladatelství Arbor vitae nabídlo již několik mimořádných publikací, hodnotných jak textově, tak přetiskem mnohdy unikátního obrazového doprovodu. Týkají se jak jednotlivých osobností (Jan Švankmajer, Jiří Brdečka), tak uměleckých směrů, napříkl...