Každý by chtěl zažít perfektní rok

Každý by chtěl zažít perfektní rok

Tisk

tvuj-perfektni-rok 200Nakladatelství Ikar přineslo na český trh knihu Tvůj perfektní rok s opravdu působivým zpracováním. Je toto dílo také perfektní?

 

 

 

Kniha rozhodně upoutá na první pohled nádherným přebalem a také růžovo-fialovou barvou stránek se zakulacenými rohy. Osobně mi to připomínalo starou babiččinu bibli, a možná právě proto jsem se na knihu pořád moc ráda dívala. Obálka je tmavá, plná malých hvězdiček a je na ní vyveden nápis Tvůj perfektní rok. Až v průběhu čtení se dozvíte, že toto ztvárnění odpovídá diáři, o kterém je celá kniha. Ten připraví Hannah pro svého přítele Simona, ale dílem osudu se dostane do rukou Jonathana. Každý den je v něm uvozen nějakým optimistickým citátem a také velmi zajímavým úkolem jako například ten první:

„Od této chvíle úkol na každý den:
Zapiš si dozadu do poznámek vždy ráno 3 věci, za které jsi vděčný. Něco, za co z hloubi srdce děkuješ – třeba, že svítí slunce, že cítíš lásku, že můžeš chodit, prostě cokoli, co tě napadne. Večer si pak zapisuj 3 věci, které byly ten den hezké – dobré jídlo, příjemný rozhovor, tvoje oblíbená písnička v rádiu. Pusť se do toho!“ (str. 151)

Hannah je mladá, živá optimistka, nebojící se výzev. Veškeré své úsilí a čas dala do Rozpustilé party, obdobě školky, kterou začala vést se svou kamarádkou Lisou. Osud se k ní zachoval nemilosrdně, ale ona díky svému okolí jde dál. Jonathan je jejím pravým opakem – jde o rozvedeného bohatého čtyřicátníka, který je suchar a má rád ve věcech pevný řád. Jeho životem otřese setkání s kartářkou (životní poradkyní), poté s bezdomovcem Leopoldem a hlavně nález tajemného diáře s nápisem Tvůj perfektní rok, díky kterému se jejich osudy protnou.

Kniha má velmi zajímavý námět, jedná se o půvabný a zároveň předvídatelný námět. Já jsem si nevytvořila přílišné sympatie ani k jednomu z protagonistů, četla jsem spíše ze setrvačnosti, ale přesto stránky poměrně rychle utíkaly. Hlavně bych příběh trochu proškrtala a zkrátila – přeci jen propojit vše až po 350 stránkách, to se mi zdálo opravdu hodně zdlouhavé.

Kdo netouží po akci, nevadí mu absence výraznějších dějových zvratů, tak si u knihy příjemně odpočine a nebude zklamaný. A navíc se Tvůj perfektní rok stane nádhernou ozdobou knihovny.

Charlotte Lucas je pseudonym Wiebke Lorenz a jedná se o německou spisovatelku, která se narodila v roce 1972 v Düsseldorfu. Studovala německou filologii, anglistiku a komunikační vědu v Trieru a od roku 2001 je na volné noze a píše do několika časopisů. Pod pseudonymem Anne Herz píše také se svou sestrou thrillery. Wiebke Lorenz žije v Hamburku.

tvuj-perfektni-rok

Tvůj perfektní rok
Autor: Charlotte Lucas
Překlad: Zuzana Soukupová
Žánr: román
Nakladatelství: Euromediagroup - Ikar
Rok vydání: 2018
Počet stran: 448
Hodnocení: 73 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sylva Lauerová: Když sáhnete na Tichošlapa, dějí se podivné věci

tichoslap200Spisovatelská dráha Sylvy Lauerové je dlážděna kvalitními kameny s pečlivě vybranou strukturou a barvou. Její knihy jsou každá úplně jiná, ale protože jsou jejich řádky kladeny s rozmyslem a bez zbytečného spěchu, může se čtenář pustit do kte...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Ideální kuchařka na podzim: Dokonalá dýně

dokonala dyne200Kdy jindy v kuchyni nastávají dýňové hody, než právě na podzim? Nakladatelství Esence se toho chytlo a v září vypustilo do světa knížku Dokonalá dýně od německé autorky Anny Walzové. Pokud holdujete oranžovému pokladu, jež nazýváme dýně,...


Literatura

Naučte se francouzsky s úsměvem

francouzstina perexPokud rádi cestujete, víte, jaký je problém domluvit se v některých zemích včetně evropských anglicky. Příkladem může být Francie. Ten, kdo již Francii navštívil, možná zjistil, že je snadnější naučit se francouzsky, než se s Fran...

Divadlo

Kouzelný rodinný muzikál podle knihy Roalda Dahla

Matilda200V roce 1988 vydal hvězdný anglický romanopisec Roald Dahl knihu, která se vedle jeho dalších dětských knížek jmenuje vlastně obyčejně. Posuďte sami: Jakub a obří broskev, Karlík a továrna na čokoládu, Fantastický pan Lišák – a Matilda. Příběh malé hol...

Film

A JE TO TADY!!!! - Rychle a zběsile 8

RZ perexUž je to skoro šestnáct let, co vyšel první díl nejznámější a nejsledovanější filmové série Rychle a zběsile. A dnes je tady osmička - jeden z filmů, které nejrychleji vydělaly miliardu dolarů a šestý nejúspěšnější a nejpopulárnější film na pokračování ...