Historická detektivka z Francie? - Skleněná past

Historická detektivka z Francie? - Skleněná past

Tisk

sklenena past 200Nakladatelství Jota vydalo v listopadu poutavý příběh Skleněná past od francouzského autora Érica Fouassiera, ve kterém se mísí dějiny, tajemno a hlavně napětí. Historická detektivka z počátku 16. století jako vyšitá!



Éric Fouassier (* 1963) má doktorát z práv a z farmacie a je členem Národní lékárnické komory a Řádu lékárníků. Zabývá se dějinami farmacie, které více než dvacet let vyučuje na univerzitě. Je autorem několika novel a románů.

Královna Anna Bretaňská pověří krásnou mladou lékárnici Héloise Sanglarovou, aby spolu s drsným baronem de Comballec vyšetřila podivnou smrt tří alchymistů. Než se tato nesourodá dvojice rozkouká, musí řešit složitou záhadu na základě tajemného zakódovaného pergamenu. Ten je zavede na mnoho míst a donutí je luštit rozličné hlavolamy. Jejich vyšetřování na pozadí renesanční Francie je mnohokrát uvrhne v nebezpečí, přesto se ale nevzdávají a snaží se ochránit královský majestát.

Fouassier v Poznámkách autora píše: „Jestliže románová struktura této knihy vychází z čisté představivosti, historický kontext a zeměpisný rámec jsou skutečné.“ A to jistě patří k největším devizám tohoto příběhu – reálná místa, skutečné historické osobnosti a k tomu zamotaný příběh. Nedovedu si totiž představit, že by se do knihy začetl člověk, který není historickým nadšencem. Protože čtenáře čekají mnohá poučení, například: Na podzim roku 1503 vládl Francii Ludvík XII. Tento panovník prožil rozmarné a nezřízené mládí. O šestnáct let dříve se dokonce zúčastnil otevřené vzpoury proti moci, když zpochybnil regentství Anny z Beajeu, starší dcery zesnulého krále Ludvíka XI. Nicméně od svého nástupu na trůn po svém bratranci Karlovi, jenž zemřel bez mužských dědiců, prokázal pozoruhodnou schopnost vládnout. (str. 22)

Skleněná past mě od prvních stránek nadchla jak provázaností historických událostí a osobností spolu s ukázkou každodenního života v té době a možností nahlédnout pod pokličku farmacie a bylinkářství té doby v zemi galského kohouta. Jakmile se k tomu přidala záhada pergamenu, napětí stoupalo a sázky se zvyšovaly. Tak to fungovalo alespoň z počátku. Poté jsem začala mít neodbytný pocit, že autor už neví, kam dál a vymýšlí zbytečné komplikace.

Závěr příběhu mě také zklamal. Jednak záporák byl jasný už dlouho dopředu, ale jeho odhalení mi přišlo odfláknuté a nedomyšlené. Úplný závěr knihy přináší možnost druhého dílu, ale ukončení bylo tak šablonovité, až je to smutné.

Přes všechno musím knihu pochválit a doporučit a to hlavně díky atmosféře Francie počátku 16. století, svébytné protagonistce a žánru, který nabývá na oblíbenosti – historické detektivce. Pokud holdujete historii a máte rádi záhady, Skleněná past je pro vás jako dělaná!

sklenena past

Název: Skleněná past
Autor: Éric Fouassier
Žánr: historický román
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2017, pevná vazba
Počet stran: 335
Hodnocení: 75 %

Knihu k recenzi poskytlo Knihcentrum.cz a objednat si ji můžete zde: https://www.knihcentrum.cz/sklenena-past

logo knihcentrum bilypodklad


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tereza Kazan: „Dokud se o tu troubu nespálíte, nepoznáte, že je horká…“

creative zen tereza kazanNedávno se na pultech knihkupectví objevila její kniha Chameleonka. Tereza Kazan sepsala čtivé příběhy, které většinou jako modelka prožila na cestách světem. Některé jsou zábavné, ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Drsný středověk v románu Cesta sněžných ptáků

Cesta sneznych ptaku200Cesta sněžných ptáků je historický román z jedenáctého století, ve kterém najdeme vše, co k příběhu z drsné doby a velkých činů patří. Robert Lyndon nás prostřednictvím svých hrdinů proved...


Literatura

Postapo z válkou zničeného Ruska

Stanoviště 200Autor kultovního Metra Dmitry Glukhovsky přichází s další knihou Na stráži. Jedná se o první díl série Stanoviště, která v mnohém připomíná i jeho předchozí tvorbu.

...

Divadlo

Komedie Poslední ze žhavých milenců se Simonou Stašovou má za sebou skoro 12 sezón

posledni ze zhavych milencu 200Komedie Poslední ze žhavých milenců, patří mezi nejúspěšnější díla známého amerického autora Neila Simona. Řadu sezón se těšila velké divácké přízni na Broadwayi. Skvělá je již svým námětem a přímo dokonalá dí...

Film

Mezipatra: Břišní tanečníci i láska seniorek

jezero zen mezipatraTřináctý ročník festivalu Mezipatra bude v pražském kině Lucerna zahájen 8. listopadu ve 20 hodin slavnostním ceremoniálem a promítnutím kanadského filmu z roku 2010 Místy oblačno. Projekc...