„Veselá holčičí růžová v pařátech depresivního chlapa.“

„Veselá holčičí růžová v pařátech depresivního chlapa.“

Tisk

neradost perexVeselá holčičí růžová v pařátech depresivního chlapa.“ I těmito slovy charakterizuje svou první vydanou knihu Karel Novotný. A je to trefné. Umělecký kontrast růžové barvy s neveselým obsahem knihy je vysoce symbolický a výmluvně dotváří atmosféru kolem autorova sdělení. Kdybych měla několika slovy popsat knihu Neradost já, použila bych nejspíše slova jako depresivní, netradiční, osobitá, experimentální… Anebo jednoduše - jiná.

Možná bych Neradost ani nenazvala knihou jako spíše literárně-uměleckým projektem. Už na první pohled si například můžeme všimnout, že se publikace skládá ze dvou částí. Ke klasické „knize“ je totiž přiložen balíček jednatřiceti pohlednic z dílny hned několika výtvarníků, kteří umělecky ztvárňují depresi a pocity s ní spojené. A to každý po svém, nutno dodat. Ale ani ona zmiňovaná „knižní část“ vlastně není tak úplně konvenční. Stránky jsou střídavě bílé, černé a růžové, na některých místech dochází k jejich ztemňování. Texty jsou rozházené, nesoustředěné, plné nepravidelných mezer. Místo čísel stránek nacházíme jen odškrtané „pivní“ čárky… a na jednom místě dokonce otáčíme symbolicky prázdné listy.

Samotné texty pak působí jako jakési výkřiky do tmy (nebo v tomto případě do růžové tmy). Občas se autor vrací do dětství, někdy se zmíní o své nemoci, jindy se zase noří do existenciálních hlubin a snaží se nalézat smysl života, třebaže mu v tom jeho depresivní stav brání.

V jednom z rozhovorů Karel Novotný zdůrazňuje, že Neradost není knihou „o depresi“. Jak tomu rozumět? Pravdou totiž je, že veškeré texty byly vytvářeny v době, kdy se autor z deprese léčil, a v zásadě z této nemoci vycházejí. Kniha však nenabízí nijak ucelený pohled na depresi jako takovou, není deskriptivní. Ani se nesnaží vysvětlit, co člověk trpící depresí cítí. Ona to zkrátka jen ztvárňuje.

Na otázku, komu by autor knihu doporučil, odpověděl: “… těm, kteří si tím procházejí. Těm, co rádi putují sami v sobě. Těm, kteří si myslí, že jsou tak jiní, až jsou divní.“ A já dodávám, že bych Neradost dále doporučila čtenářům, kteří vyhledávají netradiční formy a nekonformní způsoby vyjádření. Protože, jak jsem již poznamenala na začátku, tahle kniha je prostě „jiná“ a měla by tudíž směřovat do rukou těm, kdož tuto jinakost ocení.

A na závěr dodávám: máte-li zájem dozvědět více o vzniku tohoto unikátního projektu, doporučuji se rovněž podívat na původní rozhovor Kultury21 s autorem, který jsme nedávno publikovali.

 

neradost obalka


Neradost
Autor: Karel Novotný
Grafické zpracování obálky: Jakub Gruber
Výtvarná příloha: Adam Mihalov, Adéla Růžičková Moravcová, Adrian Macho, Barbora Balgová, Jiřka Bartůňková, Karel Steiner Novotný, Lana Hudina, Magda Martinková, Marek Novotný, Martin Lacko, Martina Kopecká Jurčeková, Michael Petrus, Sabba Seckaro, Veronika Wewe Hrušková, Vhrsti
Nakladatelství: Publishing Family
Rok vydání: 2017
Počet stran: 208
ISBN: 978-80-270-2571-8


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lucie Roubínová: „Vím, že někde v davu sedí má obrovská opora…“

lakoma barka200V neděli 5. května se v Kaplici na Českokrumlovsku konal již 10. ročník soutěžní přehlídky dětských hudebních souborů Kaplické hrátky. Děti soutěžily v několika kategoriích a jejich výkony byly těžko porovnatelné. Hlavně proto, že každé u...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Joona Linna opět na scéně

pavouk200V Nakladatelství HOST vyšla už devátá kniha s detekivem Joonou Linnou. Tentokrát má název Pavouk a opět přináší velmi zajímavou zápletku.

...

Literatura

Temná akademie Gabrielle Pooleové

200lRozpolcení je již třetím dílem napínavé tajemné série Temná akademie. Po předešlých obalech rudých očí dívky nad městem, rudých očí chlapce nad městem přichází, světě div se, rudé oči dívky a chlapce nad městem, kde se děj odehrává. Istanbul. A tak, jak se ...

Divadlo

O zakázané lásce kocoura Moura a slečinky Vlaštovičky


kocour vlastovicka 200To není pravda,“ zvolal polotichým hláskem asi sedmiletý chlapec, když v divadelním ztvárnění brazilské bajky Jorge Amada Kocour Mour a slečinka Vlaštovička důrazně zaznělo, že vlaštovka si nesmí vzít kocoura,...

Film

Bulhaři představují svou filmovou tvorbu

bulhari slanchevo200Bulharské filmy téměř neznáme. Do tuzemských kin se jeden takový naposledy dostal před více než deseti lety (Dopis do Ameriky), v poslední době se bulharské tvorby občas dotkne televizní Cinemax (Tilt, Ten...