Tři hodiny v ZOO

Tři hodiny v ZOO

Tisk

 

Tři hodiny v ZOO, perexNapínavý thriller z prostředí zoologické zahrady zní velmi lákavě. Matka s malým dítětem prchající před šílenými střelci, všude okolo dravá zvěř a pomoc v nedohlednu. Tak tuhle knihu mám chuť číst ihned, jak se dozvídám o jejím vydání. Těším se na nervy drásající napětí v lehce exotickém prostředí a už mi v hlavě běží milion scénářů. Najdu skutečně některý z nich na stránkách knížky? A jak tohle celé dopadne? Na nic nečekám a pouštím se do čtení.

 

Měl to být idylický den, změnil se ale v boj o přežití. Joan si se svým čtyřletým synem užívá v ZOO do poslední chvíle. Několik výstřelů, které zaslechne u východu, ji přinutí s dítětem v náručí utéct zpět do zahrady. Útočníci jsou jim v patách a jsou horší než dravá zvěř. Pro Joan tak začíná závod s časem. Žádný úkryt není dost bezpečný a chvilka nepozornosti ji i syna může stát život. Jak daleko dokáže matka zajít, aby uchránila své dítě?

S knihou Tři hodiny v ZOO to měl být idylický den i pro mě. Ale byl jím? Nevím, nevím. Po dočtení poslední stránky je mou největší emocí z celého románu asi rozpačitost.

Autorka Gin Phillipsová není žádný literární nováček. Pár knižních zářezů už na svém psacím stroji má. Ani se nedivím. Píše poměrně svižně a poutavě. V textu se velmi dobře orientuji a čte se plynule. Líbí se mi i netradiční pojetí kapitol. Místo klasického číslování tu odpočítáváme aktuální čas, což dodává událostem poměrně přehlednou časovou linku.

Ovšem děj samotný mne ohromuje. Absolutně jsem se ve svých představách, o čem kniha bude, netrefila. Místo očekávaného mrazení na šíji se v některých sekvencích bráním spánku. Před očima se mi pomalu a jistě rozpoutává spíš psychologické drama.

Namíchaný koktejl napětí je v mžiku ukolébán myšlenkami všech hlavních postav. Zaujmou mne myšlenky útočníků, chci se dozvědět, co je vede k tomu vyrazit mezi lidi a střílet. Jenže zrovna tohle se jim hlavou nehoní. A Joan, vzpomínající na jednotlivé životní etapy svého syna, mne místy opravdu zklamává. Vážně je v takové situaci prostor pro podobné úvahy? Myšlenkové pochody malého chlapce, co asi vyloví z matčiny kabelky, jsou pro mě v napínavém thrilleru zbytečné a nudné.

Před totálním zklamáním mě zachraňují napínavé záblesky boje o samotné přežití, o útěku. Tu očekávanou mrazivost jim ovšem ubírají zbytečné popisy cesty ala čtení z mapy. Ale to budiž autorce odpuštěno.

Teprve samotné finále dostává ty správné grády. Konečně se dozvídám, proč. Konečně mám tendence být napnutá a možná i trochu vystrašená. Jenže už je nějak příliš pozdě. Konec samotný mi přijde hodně urychlený, kdyby si s ním Gil víc pohrála, mohla tahle knížka ode mne utržit o pár bodíku k dobru navíc.

Tři hodiny v ZOO mohu doporučit každému, kdo ocení náhled do duší zcela odlišných lidí v protipólné situaci. Na své si přijde i ten, kdo nemá rád vyloženě nervy drásající příběhy. Lehké napětí a spoustu mateřských citů. To je přesně to, co od této knihy očekávat. Poměrně tajuplně a dramaticky zpracovaná česká obálka za mě rozhodně předčila textovou část. Škoda.

Tři hodiny v ZOO

Název: Tři hodiny v ZOO
Autor: Gin Phillips
Rok vydání: 2017
Počet stran: 272
Nakladatelství: Plus
ISBN: 978-80-259-0745-0
Přeložila: Markéta Musilová
Odpovědný redaktor: Martina Mašínová
Technický redaktor: Lubomír Kuba
Vytiskl: CPI Moravia Books, s.r.o.
Obálka: Tomáš Cikán
Zdroj foto: Plus

Hodnocení: 55 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Radní pro kulturu Středočeského kraje: Kultura je vnímána jako popelka


Zdenek StefekRozhovor s radním Středočeského kraje pro oblast kultury a památkové péče Zdeňkem Štefkem (KSČM).

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Libový postapo Underground od Kotlety

underground 200V březnu nás fanoušky krvavých střetů a futuristických vizí oblažilo nakladatelství Epocha novým příběhem z pera samotného Františka Kotlety. Undeground přináší nové hrdiny, ale známe přísady – šílený svět, násilí, technologie a boj jak o...


Literatura

Série Naturalista řeší Temný vzorec

temny vzorec 200V říjnu vyšla u nakladatelství Kalibr další kniha Andrewa Maynea ze série Naturalista, nápaditý thriller Temný vzorec. A já už chápu, proč je kolem toho takové haló! Pokud vás autor Andrew Mayne také míjel, měli byste to napravit.

Divadlo

V Činoherním klubu straší! Divadlo uvede v české premiéře westendový hit 2:22 – DUCHAŘSKÝ PŘÍBĚH

duch1Činoherní klub zahájí novou sezónu premiérou světově úspěšné hry britského dramatika Dannyho Robinse 2:22 – DUCHAŘSKÝ PŘÍBĚH v režii Braňa Holička. Vztahový thriller od autora populárních a oceňovaných podcastů BBC UNCANNY a THE BA...

Film

Metoda doktora Téra a profesora Péra, psychiatrie podle E.A.Poea

Poe perexV těchto dnech přichází do kin filmová adaptace povídky „Metoda doktora Téra a profesora Péra“ od slavného hororového klasika Edgara Allana Poea. Film dostal název Podivný experiment a vedle výborného obsazení nabízí napínavý příběh i hrůzostrašnou at...