Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou

Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou

Tisk

mistri-slova modlitba-pro-katerinu 200V prosinci vyšla další audiokniha z edice Mistři slova, jejímž cílem je propojit nejlepší českou i světovou literaturu se známými českými hereckými hlasy. Tentokrát si můžete vychutnat novelu Arnošta Lustiga Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou v podání Dušana Sitka.

 

Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou představuje psychologickou novelu, která knižně vyšla v roce 1964. Děj je inspirován skutečnými událostmi, konkrétně zajetím skupiny židovských obchodníků na Sicílii pod záminkou, že budou vyměněni za německé zajaté důstojníky. Místo záchrany je však čeká smrt v koncentračním táboře. Také postava Kateřiny Horovitzové má reálnou předlohu v podobě polské herečky, která při cestě do plynové komory zastřelila důstojníka.

Jedná se o krátké dílo, které údajně Arnošt Lustig napsal za 12 dní. Děj se točí kolem skupiny boháčů vracejících ze z Ameriky do Itálie, kteří padnou do rukou nacistů. Ti je mají brzy ve své moci a naslibují jim záchranu v podobě deportace zpět do Ameriky. Kateřina Horovitzová je zde významnou osobou, které se ujme obchodník Herman Cohen. Je však „jen“ členkou skupiny a není jí věnováno mnoho prostoru. Ideologii a také vymáhání peněz v díle předvádí zdánlivě kamarádský a nevinný Němec Bedřich Brenske. Na jednání s Kateřinou a se skupinou obecně jsou velmi názorně a děsivě ukázány hrůzy této doby, na které by se nemělo zapomínat.

Tím, jak jsem byla jednu dobu zahlcena knihami, které jsem musela v rámci studia číst, tak musím přiznat, že jsem se k tomuto dílu a ani vlastně Arnoštu Lustigovi nedostala. Proto jsem toto audioknižní dílo, stejně jako většinu dalších z edice Mistři slova, velmi uvítala. Knihy z tohoto období mají totiž rozhodně co říct.

Interpretem audioknihy je Dušan Sitek, pro mě velmi oblíbený bývalý herec zlínského divadla. Díky jeho výbornému projevu už s Audiotékou spolupracoval na několika dílech, především tedy na biblických příbězích a historických románech typu Azincourt nebo Čas vlků. Jeho hlas je hladivý a opravdu působí jako kouzelný pohádkový dědeček. Je to profesionál, takže mu nedělá žádný problém přímá řeč, intonace ani pauzy. Jeho projevu se nedá vůbec nic vytknout.

Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou má 3 velké kapitoly a ze začátku je toto dílo hodně popisné a bylo těžké se do něj dostat a zaposlouchat. Když to však zvládnete, dalších pár hodin vám uteče jako voda a budete si poslech užívat.

Dušan Sitek se narodil roku 1955 v Novém Bohumíně. V roce 1981 absolvoval na pražské DAMU a první angažmá přijal v Ostravě v Divadle Petra Bezruče. Další herecké zkušenosti získal ve Slezském divadle v Opavě a v Městském divadle Zlín byl v angažmá dlouhých pětadvacet let. Počínaje divadelní sezónou 2010/2011 byl v angažmá Divadla pod Palmovkou v Praze, nyní v tomto divadle hostuje. Účinkoval také v řadě filmů a televizních seriálů a věnuje se rovněž načítání audioknih.

modlitba pro katerinu

Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou
Autor: Arnošt Lustig
Interpret: Dušan Sitek
Vydavatelství: Bookmedia, Audiotéka
Délka: 6 hodin 3 minuty
Typ: audiokniha
Hodnocení: 85 %

Zdroj foto: audioteka.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Věřím, že píšu pohádky tak, aby bavily i dospělé

Pohádková LídaOd dětství má ráda pohádky, dlouho se věnovala psaní poezie a chtěla být spisovatelkou. A tou se nakonec stala, když v roce 2014 vydala své první tři knížky věnované dětským čtenářům. V současné době připravuje Ludmila Bakonyi Selingerová ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Mimi Thorisson: Francouzská venkovská kuchyně

francouzska kuchyne200Příhody z vesnic na vinicích a recepty na excelentní jídla, která z jedné poloviny chutnají díky kvalitním a vyzrálým surovinám, a z druhé poloviny díky nadšeným lidem, kteří je s láskou a vášní připravují. Všechno v samot...


Literatura

Agatha Christie jako hlavní postava - Talent na vraždu

talent na vrazdu 200V lednu vydalo nakladatelství Knižní klub knihu Andrewa Wilsona Talent na vraždu, ve které sází na hlavní hrdinku. Není jí totiž nikdo jiný, než světoznámá spisovatelka detektivních příběhů, Agatha Christie. Jak se příběh, který...

Divadlo

Macbethovi ožívají, les se dává na pochod!

macbeth 200Macbeth ztvárněný Markem Němcem vykročil vstříc svému osudu. Na Letních shakespearovských slavnostech, jejichž generálním partnerem je skupina PPF, odstartovaly přípravy letošní premiéry.

...

Film

Dokument Portrét královny přiblíží 70 let vlády Alžběty II. skrze její ikonické fotografie

portret kralovny200Patří k nejznámějším tvářím moderní historie. Její podobizna zdobí známky, mince a trička, byla vyvedena ve vápenci i železu a existuje dokonce i její vlastní panenka Barbie. Britská královna Alžběta II. přitahovala zájem fotografů po...