Kde bloudí vaše duše, sestry Foxovy?

Kde bloudí vaše duše, sestry Foxovy?

Tisk

Sestry Foxovy, perexRozmlouvání s dušemi zemřelých, nadpřirozené schopnosti, spiritismus. Téma ovinuté tajemnem a záhadami. Odpoví nám skutečný příběh sester Foxových, zakladatelek spiritismu, na otázku, která se nám jednou za čas mihne hlavou? Je tohle vůbec reálné? Nebo je spiritismus jen parketa lidí s příliš bujnou fantazií?

Nemohu tvrdit, že by mě téma spiritismu, jako takové, nějak obzvlášť zajímalo. Ale v momentě, kdy jsem spatřila knihu Sestry Foxovy, něco mi říkalo, že moje duše nenajde klidu, dokud si ji nepřečte. Nejspíš za to může skvěle zpracovaná obálka, která si pohrává s mojí vrozenou zvědavostí, dozvídat se stále nové a nové informace. Kombinace autobiografického příběhu, tajemna a historie je pro mne neodolatelná. A to vše navíc psané perem české autorky Lucie Hlavinkové!

Už samotná anotace dá čtenáři jasně najevo, jaký příběh může očekávat.

Kam odejdou duše zemřelých? Kam se poděje podstata člověka, kterého jsme milovali? Mohou se mrtví vracet a komunikovat s námi?

Na tyto odvěké otázky přinesly odpověď milionům zoufalých pozůstalých sestry Foxovy v Americe druhé poloviny 19. století. Fascinující životní příběh těchto mladých žen, zakladatelek spiritistického hnutí, se začíná odvíjet spolu se vznikem moderní doby, která přinesla úžasné vynálezy jako elektrické osvětlení, dynamit, spalovací motor nebo žvýkačky, ale také drastickou dětskou úmrtnost spojenou s překotným rozvojem měst bez dostatečného hygienického zázemí.

Lidem této doby přestávají stačit staré náboženské odpovědi na otázky, které po staletí trápí lidskou zvědavost. Nepomůže věda? Když všude kolem nás proudí neviditelné paprsky a fyzikální síly, o kterých ještě před pár lety neměl nikdo ani tušení, a pomocí telegrafu lze v mžiku překonat i ty nejdelší vzdálenosti, proč by si duchové z říše mrtvých nemohli najít cestu, jak se spojit s námi živými a odhalit tak tajemství posmrtného života?

Poptávka po komunikaci s mrtvými je obrovská, lidé všech společenských vrstev jsou ochotni platit jakékoliv peníze, jen aby nalezli útěchu. U mladých, okouzlujících a nevinně vypadajících dívek, vyhledávaných médií, se dveře netrhnou. Jenomže cena za slávu, peníze a zbožnou úctu je vysoká…

S chutí se pouštím do čtení. Výtečně zpracovaná grafika knihy, s ornamenty zdobícími kapitoly i čísla jednotlivých stránek a dobové fotografie, mne ladí do správné atmosféry. Už po pár stránkách je mi jasné, že Lucie Hlavinková psát umí. Text je čtivý, plyne příjemným tempem, láká mě číst dál a co je hlavní, vtahuje mě do děje.

Dostávám se do viktoriánské doby a sleduji příběh Foxových, otce alkoholika, životem znavené matky a jejich tří dcer Leah, Kate a Maggie. Co začne aprílovým duchařským žertíkem, připraveným na otce, změní se v životní náplň všech tří sester. Rozjíždí se jejich kariéra plná peněz, slávy, ale i dramatických zvratů a podezření.

Autorka celý příběh pojala ve dvou rovinách. V jedné sleduje životní peripetie sester a v té druhé nás vede po spiritualistické cestě. Dějová linka s duchařinou je tenčí a to mi vyhovuje. Nahlížím sice do pro mě neznámého světa, ale víc si užívám to drama skutečného života v Americe 19. století, působící velmi autenticky.

Můj celkový dojem z knihy je skvělý. Pokud hledáte reálný historický příběh opepřený duchařinou, mohu Sestry Foxovy vřele doporučit. Celý příběh mne tak strhl, že jsem knihu nechtěla ani na chvíli odložit. A věřím, že pokud se o téma spiritismu zajímáte, to podobné se stane i vám.

big sestry-foxovy-0IK-346074

 


Název: Sestry Foxovy
Autor: Lucie Hlavinková
Rok vydání: 2017
Počet stran: 272
Nakladatelství: Jota
ISBN: 978-80-7565-181-5
Odpovědný redaktor: Gabriela Kostašová
Technický redaktor: Petr Kovář
Vytiskl: Tisk Centrum, s.r.o.
Jazyková korektura: Zdeňka Ondrášková
Obálka: Veronika Cágová
Zdroj foto: Jota

Hodnocení: 90 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Osmy: Podepsal. Za nás za všechny. Režisér Jiří Strach: Co jsem chtěl, to jsem také natočil

osmy 200Příběh jednoho dne ze života Richarda, až nudně obyčejného socialistického úředníka, kterému se sesype na hlavu hromada katastrof, která z něj nechtěně udělá hrdinu. Děsivé trhání osmiček, prozrazená vdavekchtivá milenka, vyhazov z práce, vytopený byt,...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Zvláštně namíchaný koktejl Helen Fielding

bujna fantazie perexBujná (možná až přebujelá) fantazie – základní ingredience románu Helen Fielding. Olivia Joulesová, hlavní hrdinka a novinářka z Británie pohybující se na hraně své kariéry, ráda cestuje. Při je...


Literatura

Odvážná žena je létající doktorka, kterou si zamilujete

Odvážná ženaPříběh odehrávající se v Austrálii, na přelomu 60. až 70.let 20. století u „létajících" doktorů. Mladá a krásná pilotka přilétá za svou novou prací k létajícím doktorům do města Alice Springs. Všichni si ji hned zamilují...

Divadlo

Švandovo divadlo chystá Srpnové světlo, příběh absolutní lásky. Režisérem novinky bude sám autor Martin Františák

srpnove svetlo 200Srpnové světlo, novou českou hru renomovaného divadelníka Martina Františáka, uvede 24. září ve světové premiéře pražské Švandovo divadlo. Poetický příběh lásky s prvky thrilleru vypráví o neobvyklém milostném čtyřúhelníku lidí žijící...

Film

I obyčejné práškovací letadélko se může prosadit

200 letadlaPo velkém úspěchu animovaných Aut (i jejich volného pokračování) se antropomorfizovaná vozidla opět vracejí, tentokrát ve snímku Letadla. Autíčka, tentokrát v roli pomocníků či příznivců, se sice vyskytují i nyní, ale toliko v roli žertovnýc...