Akupresura v praxi

Akupresura v praxi

Tisk

akupresura v akci200Starobylé umění léčit tlakem prstů na určité body těla patří k tzv. čínské medicíně. Jedná se o neinvazivní léčivou proceduru, během které dochází k zřetelné úlevě od nejrůznějších potíží a nastartování přirozených zotavovacích procesů. Metoda vznikla v Asii již před 4000 lety. Protože používá méně bodů než akupunktura, bývá nazývaná její mladší sestrou. Ačkoliv protibolestivé účinky tlakové masáže znaly všechny starověké kultury, teprve v Číně se akupresura stala komplexním léčebným systémem, jak potvrzuje dílo Klasikové vnitřního lékařství Žlutého císaře (Huangdi Neijing, cca 100 let př. n. l.). Tento léčivý systém si svoji účinnost zachoval dodnes. Na člověka se dívá celostně a podporuje nastolení přirozené rovnováhy, což je podmínkou zdraví. Nejdůležitější je zde prevence. Akupresura posiluje samořídicí schopnosti, které se v nás opakovaně rozvíjejí. Pozitivně ovlivňuje emoční dysbalance, bolesti, alergie, poruchy citlivosti, poruchy spánku, křeče, trávicí poruchy či například krevní oběh.

 

Autorka, Christina Mildt, se akupunktuře věnuje dlouhodobě a staví na svých empirických zkušenostech. Podrobně vysvětluje princip akupresury a mechanismus účinku tlaku na jednotlivé akupresurní body v rámci celého těla. Uvádí rovněž příklady léčby akupresurou podle západního rozdělení nemocí. Doporučuje vhodné terapeutické postupy pro nejčastěji se vyskytující indikace, které přehledně prezentuje formou textu i obrázků.

Proces uzdravování je spojen s domácí aktivitou pacientů, kteří se tak stávají zodpovědnými za svůj vlastní zdravotní stav. K samoléčbě používají terapeutem určené kombinace bodů, obklady k posílení vnitřních orgánů, meditační techniky, mudry (léčivé polohy rukou), procházky, relaxační koupele a dietetická opatření. Zároveň musí omezit nikotin, kofein, alkohol a drogy.

Pro laika není snadné pochopit všechny vzájemné vztahy, které působením na daný bod ovlivníme. Určitě je vhodné absolvovat v případě zájmu či potřeby odborné školení. Přesto je tato kniha velmi podrobně a srozumitelně napsána, čemuž přispívá odborný překlad doktora Leoše Jandy. Čínské názvy jsou velmi poetické a čtenáře potěší. Fotky i nákresy jsou velmi pěkně zpracovány a umožní čtenáři zorientovat se v problematice.

Předkládaná kniha je určena praktikům, u kterých se předpokládá znalost základů čínské medicíny. Metodu mohou používat jak zkušení lékaři, tak fyzioterapeuti, a po dobrém zácviku ji svým způsobem mohou využívat i pacienti. Kniha na mě udělala velmi dobrý dojem a mohu ji zájemcům doporučit.

akupresura v akci

Hodnocení: 100 %
Autor: Christina Mildt
Název: Akupresura v praxi. Překlad 2. vydání z německého originálu Praxis Akupressur, 2/e
Překlad: MVDr. Mgr. Leoš Landa, Ph.D.
Recenzent: prof. MUDr. Richard Rokyta, DrSc.
Konzultantka: MUDr. Doris Danielová
Nakladatelství: Grada Publishing, a. s.
Počet stran: 312
Vydání: 1.
Rok: 2017
Zdroj foto: Grada Publishing, a. s.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jsem hodně okysličován mladými spoluhráči v čele se zpěvačkou Danielou, říká Martin Němec

martin nemec200Je nezmar. Nebo ďábel? Tak nějak vidím muzikanta a navíc kapelníka, hudebního skladatele, textaře a malíře Martina Němce, a jsem ještě zdaleka nevyjmenoval všechno, čím vším se zabývá. Jeho originální vidění představuje tedy nejen hudba, s...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Intelektuál ve veřejném prostoru

academia intelektual ve verejnem prostoruMálokdo bývá tak zpochybňován, ba ostouzen, jako právě "intelektuálové". Jednou označováni za krasoduchy, jindy za rejpaly, pokaždé podezíráni, v čí prospěch vlastně promlouvají. Vadí,...


Literatura

Nová kniha o první dámě českého šansonu

hegerova PEREXUž dlouho jsem nebyla v takových rozpacích jako nad knihou Hana Hegerová: Lásko prokletá. Nakladatelství Malý princ inzeruje tuto knihu s mottem „Francouzi mají Edith Piaf, my máme Hegerovou.“ A tohle víme již ...

Divadlo

Divadelní Flora začíná ve čtvrtek – světovou taneční premiérou

alt16. ročník tradiční olomoucké přehlídky odpočítává poslední hodiny do svého začátku. Čtvrteční a páteční program nabízí premiéru a první reprízu exkluzivní taneční koprodukce Power Power Dance, která vzniká speciálně pro festival s podporou

Film

Dopřejte si rozkoš nejen v oblacích

rozkos v oblacich 200Španělský režisér Pedro Almodóvar, proslavený už řadou provokujících filmů (Labyrint vášní, Na dno vášně, Volver, Kůže, kterou nosím), vytvořil v katastrofické tragikomedii Rozkoš v oblacích jakousi modelovou ...