Rychle mluvit, pomalu psát

Rychle mluvit, pomalu psát

Tisk

lauren 200Gilmorova děvčata pro mě byl vždy seriál, který pohladí na duši a pobaví naprosto unikátními osobnostmi z malého městečka Stars Hollow v Connecticutu. Během dlouhých let opakování seriálu se mé sympatie k jednotlivým hrdinům zvětšovaly, a když do světa byla vyslána zpráva o filmovém pokračování seriálu, fanoušci, včetně mě, snad nemohli být šťastnější. Třešinkou za návratem pak má být kniha oblíbené Lorelai Gilmorové, tedy herečky Lauren Graham, která je s rolí navždy spojená.

 

Seriál je pověstný svými dlouhými monology, dvakrát až třikrát delšími scénáři, než je u seriálů obvyklé. A tak hercům nezbývalo než mluvit tak rychle, jak jen dokázali, abych trochu parafrázovala název knihy. Myslím, že asi není potřeba dále seriál rozvádět, aspoň jednou se snad ve Stars Hollow zastavil každý.

Lauren nám dává nahlédnout do svého dětství, které z části prožila například v Japonsku, vypráví o svém vztahu k tatínkovi, o tom, jak se v mládí protloukala životem jako studentka herectví (o tom v románově formě zčásti vypráví i její první novela Jednoho dne, možná). A pak samozřejmě část knihy se věnuje našemu oblíbenému seriálu Gilmorova děvčata - ohlédnutí za původními řadami a náhled na to, jak se točily čtyři dlouhé díly pokračování Rok v životě.

I když bylo příjemné poznat Lauren a její osobní život, zjistit, co formovalo její osobnost, čekala jsem přece jenom více informací ze seriálu Gilmorova děvčata. Zvlášť když podtitul knihy hlásá “Od Gilmorových děvčat ke Gilmorovým děvčatům (a všechno mezi tím)”. Autorka celkem z rychlíku probrala pár scén z původních sedmi řad seriálu a pak většinu prostoru věnovala tomu, jak je nadšená, že došlo k pokračování. Myslím, že by ale čtenáři uvítali trochu hlubší ponoření do zajímavostí a vztahů mezi jednotlivými protagonisty, a není tím myšleno něco bulvárního, ale přidat pár společných historek, nad kterými bychom se mohli pobavit.

Forma jednotlivých esejů či příběhů je celkem nevyvážená. Někdy jsem musela číst znova, abych tu změť pobrala, jindy se historka krásně vinula bez nějakých rušivých elementů. Chtělo to více redakční práce a trpělivosti, nebo už v prvopočátku Lauren trochu usměrnit.

V každém případě fanoušci Gilmorových děvčat po knize sáhnou, neboť očekávání jsou velká a každý si to své v knize najde, protože pro skalní příznivce je přečtení těchto esejů téměř povinnost.

lauren

Název: Rychleji mluvit nedokážu. Od Gilmorových děvčat ke Gilmorovým děvčatům (a všechno mezi tím)
Autor: Lauren Graham
Žánr: beletrie
Vydáno: 2017
Nakladatelství: Omega
Počet stran:208
Hodnocení: 65%
Foto: www.databazeknih.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vladimír Socha: „Takzvaný Největší Evropan všech dob nebyl žádný král, filozof ani prezident, zato ale vážil přes padesát tun“

Socha 200Vladimír Socha je publicista, bývalý pedagog, autor populárně naučné literatury a popularizátor paleontologie a přírodních věd. Je autorem patnácti knižních titulů pro děti a dospělé a jeho poslední novinkou je kniha Pravěcí vládci Evropy, která vyšla...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Tvoje strava je tvůj osud

strava 200Jak snadno se potraviny mohou stát OTRAVINY? Po přečtení této knihy od osvědčené dvojice převelice precizních autorů vám jaksi dojde dech. Jde to snadno. Stačí pár desítek let, dobře zmanipulované stádo lidí, utáhnuté...


Literatura

Mizející tvář Novohradských hor
ImageNovohradské hory se nachází v nejjižnější části naší republiky, na samé hranici se sousedním Rakouskem. Každý ví, kde leží Šumava, ale mnozí neodlišují “Novohradky”, které na oblast Šumavy navazují. J...

Divadlo

Letní scéna Divadla Ungelt

Již poosmé si mohou příznivci divadla vychutnat komorní letní scénu Divadla Ungelt na hradčanském Novém světě. Divadlo, které patří k nejznámějším a především k nejpopulárnějším u nás, zařadilo do letního programu dvě oblíbené hry, jednu premiéro...

Film

Pravidla moštárny - srdcervoucí klasika

mostarna perexPravidla moštárny – už jste určitě slyšeli aspoň tento název, že? Nebo jste dokonce četli knižní předlohu filmu, o kterém je právě řeč. V každém případě – podívejte se, nebo se podívejte znovu, protože jde o j...