Václav Erben - Osamělý mrtvý muž

Václav Erben - Osamělý mrtvý muž

Tisk

osamely mrtvy muz perexKoncem srpna začala televize Prima vysílat detektivní seriál Kapitán Exner na základě příběhů Václava Erbena. I díky tomu vydalo v říjnu nakladatelství Knižní klub příběh Osamělý mrtvý muž, Případy kapitána Exnera 1.díl.

 

 

Václav Erben (1930 – 2003) byl český spisovatel detektivních příběhů. Po studiích pracoval jako novinář, redaktor a dramaturg ve Filmovém studiu Barrandov. V šedesátých letech psal povídky pro rozhlas, detektivky zfilmované Československou televizí, psychologické a historické knihy. Autor se proslavil zejména detektivními příběhy, ve kterých vystupuje kapitán Exner.

Svérázný kapitán Exner řeší se svými kolegy případ netradiční vraždy známého architekta. Ta dovede vyšetřovatele až do prostředí pražské zoologické zahrady, kde však dochází k dalšímu neštěstí. Jak bude dále šarmantní kapitán, sukničkář a gurmán v jedné osobě postupovat?

„Hezká místnost, škoda, že výhled není nejlepší.“ Krule cukl rty. Zdálo se, že zásah se Exnerovi povedl. Opravdu stačilo pár metrů, aby se před návštěvníkem rozprostřelo panoráma Hradčan. Pár metrů ještě v tomto bytě. Pár metrů, kterých architekt Krule nikdy nedosáhl, a naděje, že se mu to někdy povede, byla pranepatrná. Zůstal stát u sekretáře. Ani se o něj neopřel. „Tak prosím.“ Exner musel v duchu usoudit, že je Krule asi přece jenom prostoduchý charakter, neboť od počátku dělal všechno možné, aby sám sobě zhoršoval podmínky. Anebo třeba byl asketa a trpitel z profese. (str. 88)

Na obálce knihy se skví titulní hrdina ze seriálové podoby příběhu a v knize, která čítá 113 různě dlouhých kapitol, najdeme v půlce i řadu barevných fotografií z natáčení. To beru jako příjemné zpestření a určitě nebudu sama.

Kapitán Exner je vskutku charismatický člověk a to, spolu se silnou atmosférou Prahy a hlavně zoologické zahrady doby minulé, patří k největším devízám tohoto příběhu. Musíme si totiž uvědomit, že kniha vyšla původně již v roce 1975! a tudíž nás nesmí překvapit poněkud starší sloh. To ale nic nemění na faktu, že příběh má spád a napětí a čtenář se tedy rozhodně nenudí a kapitán Exner si naši pozornost jistě zaslouží.

Knihu doporučuji jak všem, kteří sledovali Kapitána Exnera v televizi, tak těm, kteří si libují v detektivních příbězích a nezajímá je jen extrémní násilí a krev, ale spíše ti, kteří vyšetřují.

osamely mrtvy muz

Název: Osamělý mrtvý muž
Autor: Václav Erben
Žánr: detektivka
Nakladatelství: Knižní klub
Rok vydání: 2017, pevná
Počet stran: 248
Hodnocení: 88 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Festivalové otázky pro Jugiho z UDG

jugi udg 200Přinášíme vám první rozhovor ze série festivalového ‚popovídání‘. V chládku backstage na Benátské noci před koncertem kapely UDG jsme vyzpovídali bubeníka Tomáše Staňka neboli Jugiho

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Cesta do hlubin kleptomanské duše

zpoved kleptomanky perexValentine de Lestrangeová je úspěšnou znalkyní současného výtvarného umění a manželkou zámožného bankéře a prezidentova dobrého přítele, který se stal ministrem financí. Synonymy jejího života jsou luxus a pohodlí. Z...


Literatura

Snít nestačí. Je třeba si sny i plnit

Curie sklodowska perexMarie Curie-Sklodowská už v dětství snila o studiu na univerzitě. V 19. století ale musela jako dívka, která pocházela z rodiny chudého polského učitele, za svůj sen tvrdě bojovat.

 

...

Divadlo

Muzikál Jane Eyrová podruhé v Brně

jana Eyre perexPo delší době, tedy přesně po roce, se Hudební scéna Městského divadla rozezvučela muzikálem, který mněl svou první premiéru těsně před zavřením divadel v nastávající pandemii korona viru.

...

Film

Nebezpečně omamující jízda Rona Howarda

200rushNiki Lauda a James Hunt. Jména, která před pár dekádami vzbudily ve Formuli 1 takový rozruch, že si na své vzájemné rivalitě tito závodníci vystavili schody ke slávě, k níž se ale oba dostali úplně jinými cestami.

...