Prožijte apokalypsu s Dnem trifidů

Prožijte apokalypsu s Dnem trifidů

Tisk

den trifidu 200Dalším z titulů, které Radioservis vydal v rámci akce Velký audioknižní čtvrtek je Den trifidů od britského spisovatele Johna Wyndhama. Jeho interpretace se skvěle zhostil Norbert Lichý.

 

 

Autor knihy John Wyndham (10. 6. 1903 -11. 3. 1969) je řazen mezi autory tzv. Zlatého věku science fiction a proslavil se hlavně tímto románem Den trifidů. Napsal však mnoho povídek a dalších knih ze žánru sci-fi (například Kukly, Midwichské kukačky nebo Trampoty s lišejníkem).

Den trifidů je dílo z roku 1951, které má co říci i dnes a je předchůdcem mnoha katastrofických a postyapokalyptických knih a filmů. Děj začíná, když se hlavní hrdina Bill Masen probudí v nemocnici a posléze zjistí, že je na ulicích velký klid a je zde mnoho slepých lidí. Nevidomost způsobilo sledování reje zelených meteoritů odehrávající se předchozí den na obloze. Slepota však není jediný problém – ještě jsou tady trifidi – zmutované pohybující se rostliny připravené útočit na lidi.

Kniha není jen o boji s těmito monstry, ale tím, že čerpá z atmosféry doznívající po druhé světové válce, je také o obavách, nejistotě a touze přežít. Je potřeba zvolit tu správnou taktiku a spojit se se správnými lidmi, což není nikdy jednoduché...

Audiokniha od Radioservisu má moc pěkný přebal laděný do tmavě zelené barvy, kterou protíná neurčitý černý střed rostliny. I samotné CD je potištěno rostlinou a celkově do přebalu skvěle zapadá a tento disk tak zaujme na první pohled a zaručeně jej nepřehlédnete.

Interpretem audioknihy je ostravský herec Norbert Lichý, což se ukázalo jako skvělá volba. Má hlubší hlas a dokáže do něj nenuceně dát mnoho emocí. Působí jako nezávislý pozorovatel, ale přitom z něj cítíte tu nejistotu, až máte pocit, že jste také ve středu dění. Bravurně si poradil také s různým střídáním hlasů, dočkáte se zpěvu i křiku. Moc se mi také líbilo, jak dokázal přenést jisté napětí a náklonnost mezi párem z románu – Billem a Josellou.

Den trifidů je krátká audiokniha o délce přes 6 hodin, ale přesto moc neubíhala. Je to také tím, že vyžadovala poměrně dost soustředění – bylo potřeba dávat pozor, kdo je kdo a co se v příběhu děje. Nicméně Den trifidů všem doporučuji, protože má rozumně dělené kapitoly, dokonalou interpretaci a také skvělou hudbu pod taktovkou Nikose Engondise. Housle dodávaly dramatičnosti a mnohdy se opravdu vrývaly až pod kůži.

Musím přiznat, že nebýt právě Norberta Lichého a toho, že jsem se chtěla vzdělat na poli klasiky, audioknihu bych možná nedoposlouchala. Ale je to jen o vkusu a zvyklostech – já dávám většinou přednost akci před psychologií.

den trifidu

Den trifidů
Autor: John Wyndham
Interpret: Norbert Lichý
Vydavatelství: Český rozhlas, Radioservis
Délka: 6 hodin 15 minut
Typ: audiokniha
Hodnocení: 76 %

http://www.radioteka.cz/detail/CRo_xml_13943412/John-Wyndham-Den-trifidu

Zdroj foto: radioteka.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pavlína Brzáková: Jaké to je být „zapisovatelkou“ Jaroslava Duška

Pavlina Brzakova 200Pavlína Brzáková je velmi zkušená, zcestovalá a nezvykle vystudovaná etnoložka. Šéfredaktorka časopisu Regenerace a dáma s hlubokou znalostí kultur sibiřských kočovných pastevců.  Osud tomu chtěl, že jí redaktorsky a spisovatelsk...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Opět výborný Michael Connelly a jeho Obhájce

obhajce200V lednu vyšla u nakladatelství Slovart kniha Obhájce od předního amerického autora Michaela Connellyho. Přinesla osobitého protagonistu – právníka, zamotaný případ a pěknou porci napětí.

 

...

Literatura

Detektivní příběh od pravého policajta – Goffa a jeho Štvanice

goffa stvanice 200V květnu minulého roku vyšel pod hlavičkou Mladé fronty již sedmý díl ze Série detektiv Miko Syrový od českého autora Martina Goffy. Nese stručný a výstižný název Štvanice a dává tušit nemilosrdnou atmosféru lovu. Bojíte se?

...

Divadlo

Fringe festival mluví anglicky, ale oslovit dokáže každého

alt Fringe festival, který probíhá v těchto dnech na Malé Straně v Praze, je všechno, jen ne ”okrajová”, ”druhotná” záležitost, jak by se ostatně dal přeložit jeho název z angličtiny. Mladá a bohužel prozatím málo známá divadeln...

Film

Pohádkové rozloučení filmové legendy: Perinbaba a dva světy

PerinbabaPNa začátku prosince vstupuje do kin výpravný a očekávaný film Perinbaba a dva světy režisérské filmové legendy Juraje Jakubiska. Film plný magie a fantazie vznikal řadu let, slavný tvůrce ho dokončil, uvedení do kin se však už nedočkal. P...