Bacha na Selfies

Bacha na Selfies

Tisk

selfies perTentokrát až po 2 letech se objevila další kniha oblíbeného dánského autora Jussiho Adlera-Olsena, sedmý díl o vyšetřovacím týmu z oddělení Q, tentokrát s názvem Selfies. Zároveň vyšlo najevo, že čtenáře čekají už jen 3 případy tohoto oddělení, které se více zaměří na pánské osazenstvo oddělení.

 

 

Tento sedmý díl se hodně věnuje Rose, člence oddělení, která bojuje s psychickými problémy. Projevily se už po hypnóze na konci minulé knihy, ale tady se vše přiostřuje, je to mnohem vážnější, až ostatní neví, co s tím. Je potřeba přijít na Rosiinu minulost, a to je také podstatným motivem knihy.

Další dějovou linii tvoří referentka Anne-Line Svendsenová, která onemocní rakovinou a touží se tak pomstít a skoncovat s mladými ženami, které dochází k ní na sociálku. Jedná se o mladé půvabné dívky bez práce a perspektivy fungující jen díky sociálním dávkám, případně prostituci. Tyto dívky hledají způsob, jak zbohatnout a posléze i jak přežít. Tři z nich, Michelle, Jazmine a Denis si spolu jednoho dne vyfotí selfie, které je zodpovědné za název knihy, ale dále nehraje příliš výraznou roli.

K tomu se přidává ještě mrtvá žena nalezená v parku a je na Oddělení Q, aby se s tím vším popralo a hledalo souvislosti. Carl, Asad a Gordon jsou však oslabeni bez Rose, navíc o ni mají pořádné starosti a do toho se ještě musí prát s byrokracií kodaňské policie a také s jedním televizním štábem. Čtenář se vůbec nemusí bát, že by se v nastolených liniích příběhu ztrácel, jednotlivé kapitoly se průběžně střídají a jsou přiměřeně dlouhé, takže ani nemůže přetrhnout nit.

Knihy Jussiho Adlera-Olsena jsou oblíbené pro jeho smysl pro humor a také pro volbu zajímavých témat. V tomto ohledu Selfies pokulhává v obou směrech – kvůli Rose je kniha poněkud temnější a také těch přísloví o velbloudech je nějak méně. A co se týče tématu, tak za mě mohlo být i propracovanější. Jasně, poukazuje na dnešní moderní dobu a na spoustu takových single lidí bez cíle, ale stejně. Navíc je kniha jiná v tom, že zde přímo sledujeme činy vražedkyně a chybí tak výrazné napětí a popohánění ve čtení a hlavně výsledný moment překvapení.

Na knihu jsem se moc těšila a nakonec jsem nevydržela čekat na audioknihu, přečetla jsem ji poměrně rychle, ale nenadchla mě tak, jako jsem čekala. Nicméně, pro fanoušky Oddělení Q je to povinnost!

Jussi Adler-Olsen je dánský spisovatel, který vystudoval politologii a filmovou vědu. Hrál v několika hudebních skupinách, skládal hudbu k filmům, pracoval jako novinář, redaktor a nakladatel. Svou literární kariéru zahájil knihou Alfabethuset (Abecední dům, 1997), pak následovaly romány Og hun takkede guderne (A děkovala bohům, 2003) a Washingtonský dekret (2006; Host 2014). Kriminální série o kodaňském policejním oddělení Q dosud zahrnuje 7 knih, vydaných česky v nakladatelství Host: Žena v kleci (2011), Zabijáci (2012), Vzkaz v láhvi (2012), Složka 64 (2013), Marco (2014), Nesmírný (2015) a Selfies (2017).

selfies

Selfies
Autor: Jussi Adler-Olsen
Překlad: Kristina Václavů
Žánr: krimi
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2017
Počet stran: 512
Hodnocení: 88 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Vždycky si říkám, že se budu válet…“ tvrdí výtvarník a muzikant Jaromír F. Palme

jaromir f palmeJaromír F. Palme má letos velmi napilno. Po Začarované třídě (duben 2012) ilustroval další dvě knihy Dina a tajemství starých tenisek (srpen 2012) a Žižkovské strašidelno<...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Sáhněte po severské krimi ze severu Čech a nebudete litovat

sestra smrt 200V nakladatelství Host vyšla kniha Sestra smrt Daniela Petra s lákavým a líbivým podtitulem „severská krimi ze severu Čech“, který se ukázal jako pravdivý.

 

...

Literatura

Je libo argentinskou literaturu? Přečtěte si knihu Tohle je moře

Tohle je more 200Tohle je moře je třetím román argentinské prozaičky a novinářky Mariany Enriquezové a pokud vás láká přečíst si něco jiného, určitě byste po něm měli sáhnout.

 

...

Divadlo

Divadelní Rock for People

Letošní, 18. ročník Rock for People byl beze sporu výjimečný po všech stránkách a jen tak někdo na něj nezapomene. Jedním z těch unikátů byla i rozsáhlá divadelní scéna s bohatým programem. Na některých festivalech se čas od času najde prostor ...

Film

V Karlových Varech zvítězil Křižáček
krizacek perVáclav Kadrnka na sebe upozornil již svým minimalisticky, staticky, s pozorovatelskou netečností pojednaným dramatem 80 dopisů. V historickém snímku KŘIŽÁČEK, který navzdory očekáváním zvítězil na karlovarském filmovém festivalu 2017, tento...