Tolik jsme si toho prožili a není to komu říct

Tolik jsme si toho prožili a není to komu říct

Tisk

doba z druhe ruky 200Radioservis v rámci akce Velký audioknižní čtvrtek vydal kromě Dne trifidů a Myší Natálie Mooshabrové také audioknihu Doba z druhé ruky od běloruské spisovatelky Světlany Alexijevičové. Toto dílo si vysloužilo mnoho prestižních ocenění a obsahuje opravdu silná slova.


Světlana Alexijevičová je rusky píšící běloruská spisovatelka a laureátka Nobelovy ceny za literaturu za rok 2015. Narodila se v ukrajinském městě Stanislav, její otec byl Bělorus a sloužil v Rudé armádě, matka byla Ukrajinka. V roce 1972 vystudovala žurnalistiku na Leninově univerzitě v Minsku, poté pracovala pro regionální noviny a jako učitelka. Kromě Doby z druhé ruky napsala knihy Válka nemá ženskou tvář, Zinkoví chlapci, nebo Modlitba za Černobyl: kronika budoucnosti.

Doba z druhé ruky má podtitul „Konec rudého člověka“ a je poskládaná z několika příběhů. Ty dala dohromady Světlana Alexijevičová na základě reprodukování rozhovorů s pamětníky a zkrátka s lidmi, kteří něco zažili a ovlivnilo je to. Vypravěčkami jsou tady ženy, které vzpomínají na dětství, lásky a také na to, jak věřily v sovětský komunistický systém. Připravte se na velmi zajímavé svědectví o ruském dvacátém století bez příkras, komentování nebo moralizování.

Audiokniha nabízí rozhlasovou četbu 6 silných příběhů v podání předních ženských hlasů jako je Vanda Hybnerová nebo Hana Maciuchová. Ty se do příběhů žen opravdu vžily, daly jim jakousi akutnost a dokázaly do nich vetknout i bezradnost a nicotnost. Společně s dramatickou hudbou je Doba z druhé ruky opravdu ponurá, ale svým obsahem velmi, velmi důležitá.

Každý si to musí poslechnout sám, přebrat si to v sobě a zamyslet se. Mně osobně se mockrát chtělo plakat nad tou děsivou realitou, až jsem tomu všemu nechtěla věřit. A když jsem slyšela tu odevzdanost, opravdu mě mrazilo. Dovolím si malou ukázku z příběhu O Romeovi a Julii co se jmenovali Margarita a Abulfaz:

„Všichni Arméni z Baku odjeli do Ameriky. Cizí země je přijala. I maminka odjela a táta a spousta našich příbuzných. Taky jsem šla na americké velvyslanectví. „Řekněte nám váš příběh,“ požádali mě. Vyprávěla jsem jim o své lásce. Mlčeli, dlouho mlčeli. Mladí Američané, úplně mladí. Potom se začali bavit mezi sebou: „Prý osobní doklad má zničený a všechno je to takové divné. A proč muž 7 let nepřijel. A je to manžel nebo není? Příliš krásný a hrozný příběh, aby se mu dalo uvěřit.“ Tak to říkali. Umím trochu anglicky. Pochopila jsem, že mi nevěří a já nemám žádné jiné důkazy kromě toho, že miluju. Věříte mi?“

Doba z druhé ruky je krátká, ale možná právě proto by si na ni každý měl udělat trochu času a vyslechnout ty lidi, protože by nemělo platit, že ty příběhy není komu říct…

doba z druhe

Doba z druhé ruky
Autor: Světlana Alexijevičová
Interpreti: Helena Dvořáková, Vanda Hybnerová, Daniela Kolářová, Hana Kofránková, Hana Maciuchová, Apolena Veldová, Lenka Vlasáková
Vydavatelství: Český rozhlas, Radioservis
Délka: 4 hodiny 13 minut
Typ: audiokniha
Hodnocení: 90 %

http://www.radioteka.cz/detail/CRo_xml_13922161/S.-Alexijevicova-Doba-z-druhe-ruky

Zdroj foto: radioteka.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kapelník Fleretu: „Když s námi zpívá 25-tisícový dav, kam se na nás hrabou Alexandrovci.“

fleret zdenek hrachovyFolková skupina Fleret, která nedá dopustit na valašskou krajinu, je populární nejen na Moravě. Jejím velmi důležitým článkem byla „královna lidové písně“ Jarmila Šuláková. Nejen o ní si s námi povídal kap...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Pravda, lež, nebo něco mezi?

pravda nebo lez 200Vynikající knihu nám v červnu naservírovalo nakladatelství Ikar, konkrétně psychologicky laděný mrazivý příběh Pravda, nebo lež americké autorky Colleen Hooverové. Čtení vám bude až nepříjemné!

...

Literatura

Postupte v angličtině na vyšší úroveň!

PE perexKniha Practise Your English. Tematická slovní zásoba je další v řadě učebnic, která nabízí prohloubení znalostí tentokrát pokročilejším studentům anglického jazyka, kteří bez problémů používají základní gramatiku a zvládají běžná konver...

Divadlo

Dušek se vrací na místo činu - Lávka Open Air Chocerady bude 21. – 27. června

lavka open air 200Již podruhé si budou moci vychutnat návštěvníci legendární divadelní představení Jaroslava Duška Čtyři dohody, Pátá dohoda a Vizita v rámci Lávka Open Air Chocerady. Vstupenky k dostání v síti Ticketportal.

...

Film

Lego příběh

leg 200Lego příběh (2014) je už podle názvu takový reklamní tahák, který určitě obohatí nejednu domácnost novými stavebnicemi. Narozdíl od počítačových her, které na tohle téma vychází, je však film tak chytře udělaný, že se tvůrcům vyplatí mož...