Než si proženeš hlavou kulku, přečti si tuto knihu

Než si proženeš hlavou kulku, přečti si tuto knihu

Tisk

nez si prozenes hlavou200Jak hluboký je svět lidských emocí, osudů a temný svět ve chvíli, kdy o všechno přijdete? Jaké to je oprášit kolena a urovnat ten pod nohama stržený koberec. Někdy vás k tomu dovede oklika, musíte opustit něco, abyste začali něco mnohem lepšího. Někdy potkáte toho pravého člověka. Někdy potkáte sami sebe. Někdy se vám stane, že se vám přání zhmotní, někdy dostanete něco mnohem horšího či lepšího. Někdy se život rozlomí na dvě půlky – na tu „před“ a „po“. A někdy ta půlka „po“ není rozhodně lepší než ta první polovina.

 

Jednoduše řečeno, je tisíce důvodů proč si prohnat hlavou kulku, ale o několik tisíc víc důvodů, proč to nakonec neudělat. Jan van Helsing v této knize přináší nejen svůj vlastní příběh, ale i dalších třicet šest příběhů svých přátel a známých, kterým se v životě přihodil ten zásadní zlom, ve kterém najednou bylo všechno jinak. Ať už jde o lidi žijící v dokonalém materiálním i citovém zázemí, nebo o lidi, kteří měli takříkajíc celý život smůlu, jež se jim lepila na paty. Možná si tenhle životní kotrmelec opravdu nevybírá a sem tam padne na každého. Lze v tom najít nějakou spravedlnost? Někteří říkají, že ano – někteří dokonce přichází k uvědomění, proč jim najednou osud všechno vzal. Snad proto, aby mohli začít znovu. Od teplého rodinného krbu se můžete dostat do azylového domu s dětmi, z úspěšného podnikatele se stanete zločincem ve vězení, někdy trpí tělo, někdy duše, někdy je vám vzata rodina, jindy zdraví.

Příběhy berte s nadhledem, protože…

Prvních několik příběhů mi sloužilo k tomu, abych se jakožto čtenář dostala do správné pozice. Nemůžete všechno brát tak úplně vážně, to se pak něco ve vás vzdouvá a reptá, že jsou to neuvěřitelné příběhy a že poklepete si sem tam na čelo. Jenže za prvé je třeba brát v úvahu, že jde o německého autora a vše je zasazeno do této země, čili jak možnosti, sociální postavení a mentalita lidí je trošku odlišná, tak za druhé je dobré číst mezi řádky. Tam mne to totiž nejčastěji vedlo. Vcelku se potom stává podružné, jestli se tyto události opravdu staly, nebo si je aktéři přikrášlili, ale se zvýrazněnými pro ně důležitými indiciemi společně s nimi docházíte k jejich vlastnímu osobnímu příběhu. Ta podstata je důležitá.

A nakonec zjistíte, že je u všech příběhů stejná. Je o naději, o tom světle, které je na konci tunelu a o nesmírné tíze vstát a jít dál. Možná udělat ještě pár dalších chyb, ale pak jednoho dne všechno pochopit.

A kolik lidí, tolik příběhů!

Ke konci knihy je několik rozhovorů cílených právě na změny, které vstup do období po roce 2012 přinášejí a tady si můžete doslova vybírat z toho nepřeberného množství teorií o změně lidstva v tomto novém věku. Něco vám sedne, něco ne… ale čtěte dál. V každém případě je tohle velmi inspirující kniha přinášející nezvykle široké a různé úhly pohledu na životní krize jako celek.

Protože často z cesty scházíme…

„Jak jsem řekl, většina lidí na svůj úkol zapomene. V pravé polovině mozku, kde sídlí emotio, jsou sice uloženy vzpomínky, ale k jejich aktivaci nám chybějí hesla. Proto se většina lidí řídí racionálním rozumem, ale ten nám naši úlohu najít nepomůže. Výsledkem je, že člověk sejde ze svého životního plánu a dělá zcela něco jiného, než by měl. Někdo se například narodí s hudebním talentem a chce se realizovat v hudbě, ale podlehne přání své rodiny a převezme rodinný podnik. Tak se ocitne mimo své poslání a nemůže být skutečně šťastný, protože jeho duše tímto nenaplněním trpí. Sejde-li člověk z cesty úplně, zasáhnou duchovní síly a projeví se životní krize; podle individuálního založení to mohou být ztráty, nemoci nebo jiné druhy krize, které následně vedou k nalezení hesla; díky němu se pak lze dostat k původnímu životnímu záměru a vrátit se do života. A pak se to rozjede na plné obrátky, jak jste si přečetli v příbězích v této knize.“

No... autor nám toho naservíroval na více než 450 stran, takže je z čeho vybírat a rozhodně to není čtivo na jedno odpoledne, ale tak na měsíc, kdy kousek po kousku tenhle mimořádně tučný a hutný dort budete uždibovat a vstřebávat.

O autorovi:

Jan van Helsing (vlastním jménem Jan Udo Holey) se narodil v roce 1967. Je autorem mnoha knih a majitelem vydavatelství Amadeus Verlag. V polovině 80. let minulého století začal cestovat, zejména při expedicích po USA, Egyptě, Jižní Americe, Africe a Asii učinil objevy, které zpochybňují náš osvícenecký pohled na svět. Na svých cestách se seznámil s řadou zajímavých lidí z okruhu tajných služeb, templářských rytířů i zednářských lóží. Tato setkání vedla k tomu, že roku 1993 napsal svou první knihu o tajných společnostech. Během dvou let se tento titul stal bestsellerem, prodalo se ho přes sto tisíc jejich exemplářů a byla přeložena do osmi jazyků. V roce 1995 následoval druhý díl, jehož obsah však natolik pobouřil jisté zájmové skupiny v Německu a ve Švýcarsku, že kniha byla na základě soudního rozhodnutí stažena z prodeje, aby tak občané byli „uchráněni“ před „škodlivými“ informacemi.

Ještě úspěšnější byla publikace Ruce pryč od této knihy, která očividně sedla do aktuálních nálad společnosti, protože se jí prodalo více než dvě stě tisíc výtisků. Ve svých (prozatím) patnácti knihách dokázal Jan van Helsing nejen s velkým předstihem předpovědět politický i ekonomický vývoj, ale také podrobně vysvětlit, jak má být na světě pomocí globálního terorismu a následné zostřené kontroly občanů nastolen nový světový řád. Jana van Helsinga můžete navštívit také na internetových stránkách.

Název: Než si proženeš hlavou kulku, přečti si tuto knihu (Bevor Du Dich erschiesst, lies dieses Buch!)
Přeložil: Zuzana Kyllerová
Autor: Jan van Helsing
Žánr: seberozvoj
Nakladatelství: Anch Books
Rok vydání: 2017
Počet stran: 405
Hodnocení: 89 %
Odkaz na web: www.anch-books.eu


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lubomír Mülller: „Dětství žije ve mně.“

lubomir muller 200Obrázky času Lubomíra Müllera jsou královstvím vzpomínek. Ano, každý snad rád vzpomíná a vybavuje si příjemné chvíle, které prožil. Málokdo se drásá něčím smutným, ošklivým. I věci nepříjemné si přikrášlí, protože pak může jít dál. Do...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Poznejte nakladatelství: Host se představuje

host 200Na českém knižním trhu se čtenáři setkávají s celou řadou nakladatelských značek. Některé z nich vám nyní přiblížíme v seriálu o českých nakladatelstvích - takto se nám představují, takto vidí své profily, takový je jejich záměr. Myslíme si, že vám, ...


Literatura

Hyperkorektní román o záhadné nemoci

psanci perexZhýralá rocková hvězda. Hluboce věřící rozhlasový moderátor. Zostuzený vědec. Dívka, která je možná poslední nadějí lidstva. Když se Shana jednoho dne vzbudí, zjistí, že její mladší sestřička trpí zvláštní nemocí. Je náměsíčná, není možné ji...

Divadlo

Národní divadlo slavnostně zahájilo svou již 132. sezonu módní přehlídkou pro veřejnost

nd 200Při příležitosti otevření již „více než stoleté“ sezóny Národního divadla, byla pro veřejnost připravena akce módní přehlídky protagonistů čtyř odvětví Národního divadla - baletu, činohry, opery a Laterna Magiky. Moderace mó...

Film

Přehlídka La película zpřístupní španělsky mluvené filmy

lapelica plakat200Jako každoročně se také letos - v druhé půli února - mohou zájemci o španělsky mluvené filmy seznámit s tvorbou nejen španělskou, ale také zemí Jižní a Střední Ameriky (samozřejmě s výjimkou Brazílie, kde se mluví portugalsky). Přehlí...