Je tady první twitter kniha na světě ilustrovaná fanoušky

Je tady první twitter kniha na světě ilustrovaná fanoušky

Tisk

orbis 200Dovolte mi vás v této recenzi seznámit s knihou Orbis tweetus, první twitter knihou na světě ilustrovanou fanoušky. Mají ji na svědomí textař Otto Bohuš, výtvarnice Jana Reichel a 92 autorů obrázků.

 

 

 

Kniha Orbis tweetus vznikla vlastně jako takový bláznivý nápad. Na počátku všeho se Otto Bohuš rozhodl, že bude každý den na svůj Twitter účet vkládat nějaké moudro. Příspěvky na této sociální síti jsou limitované 140 znaky, což je výzva pro každé sdělení, ale zároveň je právě v tom to kouzlo. Na tyto tweety se napojila ilustrátorská soutěž pro širokou veřejnost a pak už se stačilo spojit s grafičkou Janou Reichel, rozjet crowdfundingovou kampaň a Orbis tweetus bylo na světě.

Právě Jana Reichel je zodpovědná za to, že se do knihy zamilujete hned na první pohled, protože kniha je typograficky prostě kouzelná. A to od začátku do konce. Mě moc zaujal už přebal v podobě originální průhledné fólie - pauzovacím papíře - kontrastující s oranžovou knihou a pak už jsem nadšeně otáčela stránku za stránkou a kochala se. Hrátky se slovy tam doplňují ty se znaky a písmem a přitom to není rušivé a máte dojem, že to tak prostě má být.

Co se týče textů, tak mi ani vůbec nepřišlo, že mají jen 140 znaků – Otto Bohuš je v tomto ohledu opravdu kouzelník. Témata jsou různá – od copywritingu, marketingu nebo reklamy po postřehy z běžného života a hrátky se slovy. Tweety dávají smysl, občas jsou vtipné a hlavně se v nich ukrývá mnoho moudrosti a pravdy. Během čtení jsem také měla dojem, že si musím každý druhý tweet někam přepsat, nebo zapamatovat. Koneckonců posuďte sami:

7 hříchů

Pýcha manažera
Lakota majitele
Závist konkurenta
Hněv zákazníka
Smilstvo copywritera
Obžérství grafika
Lenost programátora (str. 64)

Twittere náš, jenž jsi na počítačích,
rozšiř se feed tvůj,
přijď URL tvé, buď appka tvá
a neuvěď nás mimo wifi,
ale zbav nás Facebooku
Tweet (str. 51)

Obrázky od různých autorů jsou třešničkou na dortu Orbis tweetus. Ti měli volnou ruku, mohli si vybrat jakýkoliv tweet, zvolit úplně libovolnou techniku a výsledek je boží. Kresby jsou někdy minimalistické, jindy naopak propracované, barevné, černobílé, názorné, alegorické, … Jednoduše originální a opravdu jedinečné. Díky nim a textům se ke knize můžete pořád vracet a stále přicházet na něco nového.

Jsem moc ráda, že se ke mně Orbis tweetus dostal, jde o knihu plnou inspirace a silných slov, a přesto u ní můžete naprosto vypnout hlavu a jen nasávat to, co vysílá. Věřím, že se v ní každý najde a moc ji doporučuji především všem textařům, typografům a sazečům, aby viděli tento skvost.

orbis tweetus2

Otto Bohuš se narodil v roce 1978, má jednu ženu a dvě děti. Jako reklamní textař pracoval v agentuře Proof & Reason, nyní je copywriterem na volné noze a píše tak texty pro různé firmy. Má své webové stránky ottobohus.cz, kde publikoval trilogii Piště jako copywriter (2013) a momentálně pracuje na knize Pište jako pornomagnát, která má vyjít v příštím roce.

Jana Reichel (*1984) je grafička, výtvarná pedagožka a iniciátorka projektů, která pracovala pro pražskou Galerii Zdeňka Sklenáře a dělala také PR manažerku nakladatelství Host. Také vymyslela a vedla řadu výtvarných workshopů a ateliérů v Brně – například pro Masarykovu univerzitu, Galerii Vaňkovka nebo Dům umění. Jana také vede výtvarné kurzy VENKU (leoo-venku.cz) a více o ní najdete na webu janareichel.com.

Orbis tweetus
Autor: Otto Bohuš
Žánr: twitter kniha
Nakladatelství: OTTO KNIHUS
Rok vydání: 2017
Počet stran: 180
Hodnocení:95 %

Zdroj foto: www.ottobohus.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Joakim Brodén před Masters of Rock vzkazuje: „Ještě Jedno Pivo!!!!“

sabaton 200Metalovou kapelu Sabaton, v jejímž čele stojí charismatický Švéd s českými kořeny Joakim Brodén, není třeba příliš představovat. Češi si jejich hudbu plnou válečných motivů zamilovali a každé jejich vystoupení je...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Vyrazte do přírody poznávat květiny a ptáky!

Kvetiny 200V nakladatelství Kazda vyšel nedávno atlas Květin od Felixe Weiße. Jedná se o následovníka podobné knihy zaměřené na Ptáky. Pojďme se na tyto tituly podívat podrobněji!

...

Literatura

Karneval - bizarní vyprávění velkoměstského taxikáře

Karneval perexRomán Karneval je bizardním vyprávěním osudu velkoměstského taxikáře, který bloudí ulicemi Montrealu jako Moucha, tak si i sám hrdina říká, Moucha. Proč? Protože rozděluje taxikáře do dvou sk...

Divadlo

James Harries a další známí i začínající umělci vystoupí za záchranu kostela na Festivale KUKOKLI: 21. – 23. července

Festival KUKOKLI  foto Vojtěch Krunt 15Léto a festivaly pod širým nebem zkrátka patří k sobě. Návštěvníky všech generací od 21. do 23. července přivítá KUKOKLI 2023. Šestý ročník multižánrového festivalu opět oživí chátrajíc...

Film

Anna Karenina: Příběh lásky a bolesti od Lva Nikolajeviče Tolstého

anna karenina joe wright knightleyRomantické drama Anna Karenina právě přichází do kin. Smysluplný film natočený na motivy románu Lva Nikolajeviče Tolstého přináší srdcervoucí děj plný lásky a emocí. Režisér