Co se skrývá pod povrchem aneb skvost nakladatelství HOST

Co se skrývá pod povrchem aneb skvost nakladatelství HOST

Tisk

pod zemi pod vodou perexTvůrci bestselleru Mapy Aleksandra a Daniel Mizielińští přicházejí s další unikátní ilustrovanou knihou. Myšlenka, na níž se rozhodli stavět tentokrát, je dosti originální a vynalézavá - odkrýt, co se děje pod povrchem. Ale pozor! Nejedná se o metaforu. V tomto případě se skutečně ocitáte buď „pod zemí“ nebo „pod vodou“ (záleží na tom, ze které strany začnete listovat), abyste se nakonec „prokopali“ k samotnému zemskému jádru.

 

Předně musím pochválit grafickou stránku této velkoformátové publikace. Ilustrace v ní jsou poctivé, promyšlené, vizuálně lahodící a přesto čímsi osobité. Každá dvoustránka navíc zaujme jiným způsobem – jednou se objevíte uvnitř detailně rozkresleného mraveniště a po druhé na vás vykoukne obří oko plejtváka obrovského v doživotní velikosti.

Vedle invenčního pojetí a vysoce vyvedeného vzhledu bych ráda upozornila na další přednost: kniha je generačně mnohovrstevná. Tady bych se ráda pozastavila. Myslím si totiž, že nejkvalitnější knihy pro děti mají jednoho společného jmenovatele, jímž je lehký přesah do světa dospělých. Vezměme si třeba Malého Mikuláše, texty písní pro děti z pera Zdeňka Svěráka nebo třeba večerníček Mach a Šebestová. Všechny tyto „kousky“ (a mnoho dalších) jsou nenápadně prošpikované „dospěláckým“ humorem a v důsledku se stávají společnou zábavou pro obě generace. Těší mě, že kniha Pod zemí, pod vodou je rovněž počinem, který se touto vlastností může pyšnit, třebaže se onen přesah nachází v rovině poznání.

A jak to vypadá v praxi? Zatímco si malé dítě prohlíží gigantického zeleného dinosaura a jeho starší sourozenec s vámi debatuje o životě v druhohorách, vás třeba zaujme, proč jsou vědci schopni dokázat, že měl sinosauropteryx červenobílé peří. Já osobně jsem asi nejvíce žasla nad některými druhy hlubinných ryb – třeba taková hrotoústka indopacifická - její fotografii jsem se ze zvědavosti dokonce pokusila najít na Googlu a přiznám se, že se mi to podařilo až na druhý pokus (pod latinským ekvivalentem).

Jak asi tušíte, pomalu se blíží čas Vánoc. Hledáte vhodný dárek pro dítě, které je navíc zvídavé? V tom případě by mohla být skvělou volbou právě kniha autorů Aleksandry a Daniela Mizielińských. No uznejte sami, co může být lepšího než Pod zemí, pod vodou pod stromečkem?

pod zemi pod vodou

Pod zemí, pod vodou / Pod ziemią, pod wodą
Autoři textu a ilustrací: Aleksandra a Daniel Mizielińští
Z originálu přeložil: Michael Alexa
Žánr: naučná dětská literatura
Nakladatelství: HOST
Rok vydání: 2017
Počet stran: 112
ISBN: 978-80-7577-114-8


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petr Urban: „Humor je vždycky dobrý společník a odbourá mantinely“

petr urban 200Přečtěte si rozhovor s Petrem Urbanem, otcem legendárního Čecha Rudy Pivrnce. Řeč bude nejen o této značce, produktech a úskalích, ale i o jeho dětech nebo výtvarné výchově.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Ti druzí: Mrazivé, děsivé, neodložitelné

Ti druzíMáte rádi napětí? Autorka bestsellerů Kříďák a Jáma C. J. Tudor má pro vás tentokrát pořádně mrazivou dávku děsu. Napínavý psychothriller s názvem Ti druzí vydalo nakladatelství Euromedia Group. 

...

Literatura

Jižní louka Astrid Lindgrenové vyšla poprvé česky

Když se řekne Astrid Lindgrenová, určitě každého napadne: veselé příběhy pro děti. Tak vyznívá většina autorčiných knížek – od Dětí z Bullerbynu po Lottu z Rošťácké uličky. Málo se ví, že tato švédská autorka psala i příběhy smutné, až ponur...

Divadlo

V disco-operním muzikálu Pudl a pudr představí Geisslers fantastické počátky divadla v Čechách

pudl a pudr 200Divadelní soubor Geisslers Hofcomoedianten uvede v neděli 25. září 2022 v Divadle VILA Štvanice pražskou premiéru autorského nově-barokního muzikálu Pudl a pudr. Představení roztančené v rytmu disco-opery je inspirováno pražskými divadelními ...

Film

Ženy v běhu pobaví i dojmou

ženy v běhu 1

Komedie mají v našich končinách dlouhou tradici. Bohužel v poslední době vychází celá řada špatných zástupců tohoto žánru, které se nebojím nazvat až za trapné. Naštěstí se čas od času objeví i snímek, který má naději...