Poslechněte si klasiku - Bílou velrybu

Poslechněte si klasiku - Bílou velrybu

Tisk

bila velryba 200Radiotéka vydala audioknižní podobu díla klasické literatury Bílou velrybu od Hermana Melvilla – příběh přímo vonící mořem. O jeho interpretaci se postaral Miroslav Středa a nezbývá než tento počin doporučit.

 

 

Herman Melvill byl americký spisovatel a básník, který je právem považován za jednoho z nejvýznamnějších klasiků americké literatury. Část svého života strávil právě na moři jako plavčík nebo obchodní trojstěžník a moře a plavby se tak staly tématem jeho děl. Právě dílo Bílá velryba z roku 1851 patří k jeho nejvýznamnějším dílům a bývá označováno za vrchol amerického romantismu.

Bílá velryba vypráví příběh velrybářské lodi Pequod, která se vydává na moře s jediným cílem – dostihnout obrovského bílého vorvaně – Moby Dicka. Ten připravil kapitána lodi Achaba o nohu a on je připraven se pomstít. Pomsta se tak stává velmi silným motivem a je rychle přenesena na další členy posádky. Vypravěčem příběhu je Izmael, který se spřátelí s harpunářem Kvíkvegem a posluchač tak může sledovat i jeho vnímání a pochody. Díky tomuto dílu se posluchač dozví také mnoho zajímavosti o životě na moři, velrybách obecně a také se nevyhne zamyšlení nad přírodou samotnou.

Díky tvorbě audioknih s klasickými tituly se tyto nesmrtelné příběhy mohou dostat k více lidem. Mně osobně klasika nikdy příliš neoslovovala a navíc se mi zprotivila při studiích, kdy jsem musela povinně načíst spousty knih za krátký čas, takže jsem ráda, že si nyní můžu tato díla opravdu vychutnat. Když je audiokniha dobře udělaná, tak poslech „nebolí“. Nenudí, nemá zbytečné pasáže a také se u toho člověk může věnovat jiným činnostem.

Tato audiokniha patří rozhodně k těm dobrým, není příliš dlouhá, má rozumně dělené kapitoly a vypravěčův hlas je zajímavý. Vyprávění o Moby Dickovi je poutavé, člověk se opravdu dozvídá spousty zajímavosti a přitom je neustále napnutý, jak to bude dál a co se stane. Hlas Miroslava Středy není ničím rušivý a skvěle koresponduje s vyprávěním.

Pokud vás příběh o Bílé velrybě minul, nebo na něj naopak nedáte dopustit, určitě si tuto audioknihu pusťte.

Miroslav Středa je český herec a dabér, který se narodil v Náchodě. Tam se vyučil seřizovačem textilních strojů, poté se dostal k ochotníkům a nakonec vystudoval brněnskou JAMU. Jednu sezónu strávil v Divadle Petra Bezruče v Ostravě, dalších deset let hrál v Státním divadle v Brně a od roku 1979 zakotvil v Praze. Co se týče filmu, objevil se v desítkách titulů, například v seriálech Sanitka, V erbu lvice, Četnické humoresky, Zdivočelá země atd. Miroslav Středa se věnuje také dabingu a spolupracuje s rozhlasem.

bila velryba

Bílá velryba
Autor: Herman Melville
Interpret: Miroslav Středa
Vydavatelství: Radioservis
Délka: 6 hodiny 53 minut
Typ: audiokniha
Hodnocení: 90 %

Zdroj foto: radioteka.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor se Siri Pettersen, autorkou trilogie Havraní kruhy

Siri PettersenSiri Pettesen je norská spisovatelka a designérka, známa především díky své populární trilogii Havraní kruhy, která žne úspěchy i v České republice. Jak se cítila, když svou knihu držela poprvé v rukou? A je nějaká z jejich postav i...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Anglie očima Francouze. Stephen Clarke, level 2

zajatec londyna 200Asi každý se někdy potkal s anglickým autorem knih o Francii Stephenem Clarkem. Já tedy také, neboť své frankofilství jen stěží potlačuji a touha vlastnit cokoli, co zavání Francií, nebo ještě lépe Paříží, mě ničí ...


Literatura

Vánoce se blíží a s nimi přicházejí vánoční příběhy

krtek a vanoce albatrosJe sice teprve říjen, ale podle obchodníků už se blíží čas vánoční a je třeba vytáhnout vánoční sortiment. V některých supermarketech se už objevily adventní čokoládové kalendáře, vedle nich se kupí čokoládové figurky a vrství ván...

Divadlo

Nový počin souboru Kašpar: Baterka Miki

baterka miki 200Divadlo v Celetné má na kontě další premiéru. V úterý 19. února divadelní soubor Kašpar odehrál poprvé v České republice monodrama Baterka Miki. Hra z pera současné francouzské spisovatelky je neotřele pojaté vyprávění. Není ovšem na...

Film

Kultura a totalita IV – Každodennost

Kultura -kino PEREXEditoři Ivan Klimeš a Jan Wiendl v několika posledních letech zahájili vydávání volné řady sborníků, souhrnně nazvaných KULTURA A TOTALITA. Už byly vydány svazky věnované válce, národu a revoluci, nyní v pořadí čtvrtá část je zas...