Historie knihy aneb Spolkla mě knihovna

Historie knihy aneb Spolkla mě knihovna

Tisk

spolkla me knihovna200Víte co nejvíce potěší každého malého knihomola? Přece kniha o knihách. No dobře našlo by se i několik dalších možných variant, ale tentokrát se pojďme podívat za Klárou Smolíkovou a její novinkou Spolkla mě knihovna.

 

 

Tentokrát se mohou těšit mladší čtenáři na dobrodružství kluka Davida, který je nadšeným knihomolem. Přelouskává s nadšením jednu knihu za druhou a v budoucnosti by se rád stal tím pánem knihovny, tedy knihovníkem. Jednoho dne loudí na mamince novou knihu, která už se ovšem do jeho přeplněné knihovny jen tak nevejde. Dostane tudíž radu, že si ji nejdříve musí celou přerovnat. Během této činnosti se stane našemu hlavnímu hrdinovi a jeho kocourovi podivná věc. Spolkne ho knihovna. A co se stane potom?

Po úvodní zápletce se můžete těšit na velké množství informací ze světa literatury, které jsou ovšem podávány dosti zábavnou formou. Komu by se taky chtělo ve volném čase přelouskávat nějakou nudnou učebnici, že jo?

Davidovi se totiž zjeví nejeden znalý průvodce v čele s egyptským bohem Thovtem nebo čínským bohem literatury Wen-Čchang Wangem. Doprovázejí ho po historii knihy od jejích počátků, přes hledání nových materiálů až téměř po současnost. A když náhodou mají po ruce někoho jiného, předají Davida do zkušených rukou písaře, vládce nebo vynálezce knihtisku. A kam že se tedy náš zvědavý klučina podívá?

Na začátku se musí samozřejmě podívat do starověkého Egypta, Sumeru či Číny. Tam se totiž nalézají úplné prvopočátky psaní a zachovávání vědomostí. Navštíví největší historické knihovny v Alexandrii, Trajánovu knihovnu nebo klášterní sbírky knih. Obeznámí čtenáře s výrobou knih na hliněných destičkách, papyrusu nebo pergamenu. Dokonce se podívá i za několika majiteli obrovských knihoven. Prostě a jednoduše vás seznámí s historií tohoto velice důležitého umění.

Všechno ovšem probíhá velice zábavnou formou. Často potkává zajímavé lidi, kteří měli v tehdejší době s knihami co do činění. O rozptýlení se mu stará i jeho neposedný kocour, který si nenechá ujít příležitost se pořádně předvést.

V knize naleznete velkou spoustu ilustrací, které dopomůžou vaší fantasii k pochopení celé této vědy. Těšit se můžete i na několik komiksových příběhů, které jsou ještě zábavnější než samotný psaný text. Na mnoha stranách najdete i barevně odlišné rámečky, ve kterých je vždy nějaké moudro. Zjistíte díky nim, co byla sáčková vazba, Epos o Gilgamešovi nebo kniha hodinek. Postupem času se propracujete až k vynálezu knihtisku, velkému milovníkovi umění Karlu IV. nebo knihovně Britského muzea.

Klára Smolíková je vynikající autorka, která má už knihy pro děti a mládež v malíku. Dokáže totiž vytvořit zároveň poučné i zábavné dílo, které chytne nejednoho zvídavého školáka. I tentokrát se jí povedlo napsat opravdu výjimečné dílo, které si rozhodně zaslouží místo ve vaší knihovně. Jen si při jeho ukládání dávejte pořádný pozor, aby vás nespolkla jako chudáka Davida. I když ten byl nakonec ze svého nečekaného výletu opravdu nadšený. Budete i vy?

spolkla me knihovna

Název: Spolkla mě knihovna
Autor: Klára Smolíková
Ilustrace: Vojtěch Šeda
Nakladatelství: Fragment (Albatros Media)
Žánr: Literatura pro mládež
Počet stran: 72
Hodnocení: 90 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Buď jdeš dopředu nebo stojíš na místě.

MirelaZukal200Mirela Zukal - majitelka Galerie U Zlatého kohouta v Praze, s manželem společně podniká v oblasti filmového průmyslu a jsou majitelé firmy URANIA s.r.o.

 

 

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Cesta do středu mozku se sympaťákem doktorem Benešem

200litV poutavé publikaci Cesta do středu mozku dává MUDr. Beneš, spolu s novinářem Martinem Čápem, možnost i laickým čtenářům zamyslet se nad fenoménem jménem „lidský mozek“. Sídlí lidská duše v mozku, jak vůbec náš mozek funguje a jaké jsou současné možnost...


Literatura

Kniha Bratříček překvapí alternativními konci

bratricek 200Dovolte nám představit vám novou knihu s názvem Bratříček od autora Marka Hnila. Těšte se na umně propracovaný příběh s prvky psychologie s jednou exkluzivitou- existuje ve dvou vizuálně stejných verzích, které se od sebe vzájemně liší pouz...

Divadlo

Říjnové novinky na Dramoxu: divácky úspěšná Korespondence V+W i dojemných 4000 dnů

KorespondenceVW 1200x1200Online platforma Dramox.cz zahajuje podzimní sezónu hned několika diváckými hity. Pokud jste v Divadle Na Zábradlí nestihli jednu z nejúspěšnějších divadelních her posledních let Korespondence V+W, můžete se na ti teď podí...

Film

Bresson o Bressonovi aneb režisér sám o sobě
Bresson perO francouzském režiséru Robertu Bressonovi dlouho kolovalo mylné datum narození: nepřišel na svět v roce 1907, jak lecjaké příručky tvrdily, nýbrž o šest let dříve – a dožil se bezmála stovky. Většinu z jeho celkem 13 celovečerních filmů jsme mo...