Ideální kuchařka na podzim: Dokonalá dýně

Ideální kuchařka na podzim: Dokonalá dýně

Tisk

dokonala dyne200Kdy jindy v kuchyni nastávají dýňové hody, než právě na podzim? Nakladatelství Esence se toho chytlo a v září vypustilo do světa knížku Dokonalá dýně od německé autorky Anny Walzové. Pokud holdujete oranžovému pokladu, jež nazýváme dýně, rozhodně si musíte tuto kuchařku pořídit!

 

 

O autorce jsem se z knihy bohužel nic nedozvěděla a ani internet mi nebyl nápomocen. Kniha vyšla v originálu loni v Kolíně nad Rýnem a za nádherné barevné fotografie, nad kterými se sbíhají sliny, můžeme děkovat Manuele Rütherové.

Kuchařka je přehledně rozdělena do několika oddílů: Vše důležité o dýni; Jen tak na chuť; Hlavní jídla, která zasytí a potěší; Sladké dezerty a nechybí samozřejmě ani Rejstřík receptů a Rejstřík.

Sekce Vše důležité o dýni mě zklamala – čtyři stránky víceméně všeobecně známých informací (původ, vzhled, skladování, v kuchyni) o různých druzích dýně nebyly propracované tak, jak bych si představovala. Zato samotné recepty mile překvapily. Hodně pracovaly se základním receptem na dýňové pyré, ale to vůbec nevadí. Nadchlo mě zejména to, jak různorodě můžeme dýni využít a jak ji zakomponovat do jídla (např. Pesto z dýňových semen či Dýňové kořeněné máslo).

Netradiční chuťové kombinace (např. Pečené kuře s dýní a fenyklem), způsoby zpracování (např. Dýňové latte macchiato s kořením) a tipy na servírování (např. Pečená máslová dýně s kávovým máslem a chilli) mě jednoduše okouzlily. Určitě nebudu sama, jelikož jednak je dýňová sezona a pak taky dýně si na našem jídelníčku vydobýjí stále pevnější pozici.

Dokonalou dýni vřele doporučuji všem kuchařkám a hospodyňkám, které by rády vařily zdravě, chutně a moderně. Dýně vskutku patří mezi zdravé potraviny s mnohostranným využitím. Představivosti se meze nekladou a tato kuchařka vám určitě otevře obzory a pošťouchne vás k experimentování.

dokonala dyne

Název: Dokonalá dýně
Autor: Anna Walzová
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Esence
Rok vydání: 2017, pevná
Počet stran: 112
Hodnocení: 85 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Jsem z těch tkalců, co pracují současně na více stavech,“ prozrazuje na sebe spisovatelka Martina Drijverová

altPo dlouhých čtrnácti letech se Albatros vrátil ke knize Domov pro Marťany. Už její první vydání se vleklo neuvěřitelných 8 let. Nakladatelé, jako kdyby se této knížky báli. Veřejnost odborná ji vřele přijala – získala pět lit...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Vyvýšené záhony krok za krokem

jak na vyvysene zahony 200Vyvýšené záhony se v poslední době stávají trendem a přinášejí spoustu výhod. Díky novince z nakladatelství Kazda od Joachima Mayera o nich zjistíte vše potřebné.

 

...

Literatura

Právě vypukl Měsíc autorského čtení v Brně, Košicích, Ostravě a Wrocławi

mesic autorskeho cteni 200V pondělí 1. července 2013 byl v Brně zahájen již 14. ročník tradičního literárního festivalu Měsíc autorského čtení. Jednotlivá autorská čtení českých i zahraničních autorů budou probíhat denně v ...

Divadlo

Roztočené Šivovo kolo života
ImageV neděli 29. 1. v pražském divadle ABC se odehrála premiéra výjimečného a originálního tanečně-audiovizuálního představení Šivovo kolo života. Projekt, na kterém se zápalem pracovala skupina skutečných umělců bezmála dva roky, viděl...

Film

Eva Zaoralová se na celý život zasnoubila s filmem

altJe neuvěřitelné, že stále činorodá Eva Zaoralová (případně též Hepnerová), překladatelka, filmová publicistka a dlouhou dobu také umělecká ředitelka karlovarského filmového festivalu, se letos dožívá osmdesáti let. Na její poč...