Seznamte se s Deníkem americké manželky

Seznamte se s Deníkem americké manželky

Tisk

denik-americke-manzelky 200Audiotéka na konci září vydala dílo Sue Kaufmanové z roku 1967 Deník americké manželky, který se stal okamžitě bestsellerem a dočkal se i filmového zpracování. Má co říct i dnes?

 


Sue Kaufmanová se narodila se v roce 1930 v New Yorku a její povídky se průběžně objevovaly v předních amerických periodikách. Napsala celkem 5 knih (The Happy Summer Days (1959), Green Holly (1961), Diary of a Mad Housewife (1967), The Headshrinker's Test (1969), Falling Bodies (1974) a The Master and Other Stories (1976)) a její příběhy situovala hlavně do městského prostředí úspěšných Američanů a s ironií pronikala pod povrch jejich zdánlivě perfektních životů.

Deník americké manželky (Diary of a Mad Housewife) zaznamenal z jejich děl největší úspěch. Hlavní hrdinkou je Tina Munviesová, manželka newyorského advokáta a matka dvou dcer, která zůstává v domácnosti. Řadí se k „vyšší společnosti“, ale jak to tak bývá, vše není tak růžové, jak se může zdát. Tina má sice služku a mnoho věcí si mohou dovolit, ale proti ní jsou různé fobie, bojuje se svým sebevědomím, manželstvím, výchovou dcer a podobně. Na každý pád se tak ukazuje, jak je náročné vyhovět všem očekáváním a nést na svých bedrech všechnu tu tíhu.

Deník americké manželky nepůsobí nijak složitě, díky deníkové formě působí román více oddechově a člověk se s Tinou brzy sžije a fandí ji. Nejde o psychologický román, přesto je nejen její postava velmi dobře vykreslena. Skvěle popsán je celkově život takové smetánky, touha po tom zapadnout a být obdivován. A mnohdy se posluchač opravdu diví, že je dílo 50 let staré.

Audiokniha má 11 hodin, které však uběhnou jako voda, protože děj rychle plyne dopředu. Kapitoly mají průměrně kolem půl hodinky, což je tak akorát. Nejsou zde zbytečně dlouhé hudební vsuvky ani předěly – překvapivé byly jen vteřiny ticha právě na koncích kapitol, kdy jsem si mnohdy myslela, že mám nějaké problémy s přehráváním.

Život Tině a jejímu příběhu vdechla herečka Simona Postlerová, která odvedla profesionální výkon. Nijak přehnaně nepřehrávala, a přesto svým hlasem dodala postavě to, co bylo potřeba. Dokázala dát najevo paniku, vystihnout Tininy různé obavy a také její neoblomnost a sílu. Skvěle si poradila také s dialogy – její oslovení „Táničko“ nebo „kamarádko“ z úst Tinina manžela se opravdu zarývalo do kůže…

Pokud hledáte nějakou nenáročnou společenskou prózu nebo už znáte nazpaměť příběh Paní Bovaryové, určitě sáhněte po Deníku americké manželky.

Simona Postlerová je dcerou Alexandra Postlera st., herce a režiséra, a Jany Postlerové, jazykové poradkyně. Po gymnáziu absolvovala studia herectví na DAMU a již během studia hostovala v Národním divadle, kde v roce 1987 získala stálé angažmá. Od roku 1992 je členkou Divadla Na Vinohradech. Příležitost získala také v divadle Ungelt a v Karlínském divadle. Hrála v mnoha televizních seriálech a inscenacích a věnuje se také dabingu a načítání audioknih.


denik americke manzelky obalka
Deník americké manželky
Autor: Sue Kaufmanová
Interpret: Simona Postlerová
Vydavatelství: Audiotéka, Bookmedia
Délka: 11 hodiny 4 minuty
Typ: audiokniha
Hodnocení: 95 %

http://audioteka.com/cz/audiobook/denik-americke-manzelky

Zdroj foto: audioteka.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Klára Cibulková: „Stvořit hlasem představu“

Klara Cibulkova 200Ve vydavatelství OneHotBook právě vyšla audiokniha DNA od islandské autorky Yrsy Sigurðardóttir. Namluvila ji herečka Klára Cibulková, se kterou vám nyní přinášíme rozhovor.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Umberto Eco: Od stromu k labyrintu
ImageK českému čtenáři se v poledních měsících dostalo hned několik knih Umberta Eca: soubor esejů Kant a ptakopysk, román Pražský hřbitov - a nyní následuje další odborná publikace, Od strom...

Literatura

Udělejte si doma voňavé indické pokrmy

moderni indicka kucharka 200V březnu vydalo nakladatelství CPress Moderní indickou kuchařku od Nitishy Patelové, ve které najdete přes 60 receptů na domácí indická jídla.

 

...

Divadlo

Večeře bez servítků

pohreb-az-zitra 1 perexŠvandovo divadlo zve na večeři prostřednictvím hry Pohřeb až zítra, jejíž autorkou je Natalie Kocab. Na diváky čeká intenzivní zážitek plný ostrých slovních střetů opepřený složitou situací jednotlivých členů rodiny zase...

Film

Šarlatán získal pět nominací na Ceny české filmové kritiky

Sarlatan 200Příznivé přijetí nového českého dramatu režisérky Agnieszky Holland Šarlatán tuzemskými filmovými novináři stvrdilo první lednový týden pět nominací na Ceny české filmové kritiky, včetně těch v kategoriích Nejlepší film, režie a scénář. Své soš...