Michaela Klevisová: Zmizelá v mlze

Michaela Klevisová: Zmizelá v mlze

Tisk

zmizela v mlze200Připravte si šálu, teplý svetr a několik hrníčků horkého čaje. Nebo ještě lépe svařeného vína, protože u téhle knihy vám bude opravdu zima. S Michaelou Klevisovou se dostaneme na nejsevernější cíp Evropy, vysoko za polárním kruhem do jedné odlehlé vesničky.

 

 

Představte si, že jste sousedka, která vidí do lidí, zná jejich psychiku a možná někdy ví víc… a vedle žije žena, kterou ničí její manžel. Není jiné řešení než odejít, načež žena záhadně umírá.

A pak další, další…

Neodradilo ji, ani když jí nejjedovatější místní drbna Ruth Norbergová s ustaraným výrazem ve tváři pošeptala, že Ann-Solveig dohnal ke skoku z útesu právě Alex. Bente nevěřila pomluvám – obzvlášť když se nezakládaly na ničem konkrétním co by se dalo ověřit…

…Jenže dnes zjistila, že přijde dítě. Bude moct pracovat natolik, aby uživila sebe, Alexe a ještě malé? Bude vůbec chtít trávit celé dny hlídáním cizích dětí a uklízením cizí špíny? A bude moct? Vždyť kdo by se o malé mezitím staral? Alex? To si nedokázala představit. Jak by asi zareagoval, kdyby mu teď pověděla, že je konec s jeho nekonečným přepisováním filmových scénářů, zíráním do prázdna a výkřiky: „Buď zticha! Vymýšlím zápletku!“

A tak si připravte další šálek horkého čaje, protože se začíná ukazovat, že každý obyvatel této vesnice v norském fjordu má nějaké temno tajemství. Zápletka jak vyšitá. A český kriminalista, Josef Bergmann vchází na scénu jako člověk, jež tu chtěl strávit poklidnou dovolenou, ale jak to tak bývá… Však víme. Z fantazie spisovatelů lze skoro soudit, že neradno trávit dovolenou někde, kde se vyskytuje zrovna nějaký detektiv nebo kriminalista, protože se tam jistojistě něco semele.

Severská detektivka od české autorky

Příběh lze posoudit jednoduše. Mě se líbil. Jsou v něm všechny znaky dobré severské detektivky, autorka dobře vystihla i povahu místních lidí, jejich styl uvažování. Izolovanost, která se odráží i v jejich směrech myšlení, v jejich náhledech na budoucnost. V těžkém životě, který také jinak formuje psychiku a následná rozhodování. Všudypřítomná smrt a tajemství má nádech napětí, u kterého nevíte, jestli je má na svědomí něco paranormálního, nebo jestli se jedná o promyšlené zločiny. Chvílemi propadáte do pocitu, že je vám v příběhu až příliš zima na duši. Ale nedokážete se odtrhnout. Snad jen první třetina knihy se snaží popsat reálie, takže se může zdát pomalejší, méně napínavá, ale když vydržíte, bohatě se vám Zmizelá v mlze odmění zvýšením krevním tlakem.

Zajímavé z hlediska čtenáře je také chování a uvažování českého detektiva v norském prostředí, jak jím proniká, kam se jeho úvahy prodírají a jak se i on sám dostává pod kůži místním lidem a možná i díky intuici proniká hlouběji než místní policie. Nedílnou součástí kouzla tohoto románu je fakt, že jsem se jím nechala unést a neřešila jsem, jestli jsou drobnosti věrohodné – prostě to tam, kde se děj odehrává, tak je. O tom žádná diskuze.

Rozhodně lze tento román vzít jako mimořádně podařený, jako čest pokusu udělat českou severskou krimi. Povedlo se!

zmizela v mlze

Název: Zmizelá v mlze
Autor: Michaela Klevisová
Žánr: krimi
Nakladatelství: Motto, Albatros
Rok vydání: 2017
Počet stran: 333
Hodnocení: 90 %
Odkaz na web: www.motto.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Umění by nemělo být tvořeno jen v ukradených chvílích

Veronika perexVeronika Opatřilová, autorka úspěšného románu Počkej na moře, se stala patronkou naší literární soutěže Nejkrásnější milostný příběh. Slíbili jsme vám s ní rozhovor, tak tady je. Veronika na sebe prozradí, jakou literaturu má ráda, kdy začala p...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Encyklopedie technik přežití

encyklopedie technik preziti 200V srpnu vyšla u nakladatelství universum encyklopedie pro každého zálesáka, vojáka či dobrodruha Encyklopedie technik přežití. Že jde opravdu o vytuněný kousek dokazuje i fakt, že jde již o druhé vydání té...


Literatura

Sdílená ekonomika mění svět

uber a airbnb 200V nakladatelství Grada vyšla kniha s názvem Uber a Airbnb mění svět od amerického novináře Brada Stoneho a měl by si ji přečíst každý, koho zajímá sdílená ekonomika.

...

Divadlo

Vršovické divadlo MANA uvede inscenaci To nemyslíš vážně, Pavlíčku o osudu Pavla Kohouta

To nemyslis vazne Pavlicku 200Silný příběh inspirovaný životem mimořádného českého dramatika Pavla Kohouta To nemyslíš vážně, Pavlíčku uvede divadlo MANA v pražských Vršovicích. Kohoutův podivuhodný osud, jeho vtip, bystrost i prozření...

Film

Jeden svět: Festival dokumentárních filmů v Ostravě již po dvacáté!

Jeden svetZačátkem dubna u nás proběhne filmový festival, na který se opravdu těším. Není ledajaký, žádný mainstream. Je dokumentární a nese na svých bedrech obrovské poselství. Ukáže nám, že všichni na světě máme práva. Jeden svět je festival dokumentárních fil...