Zabavte děti s Velkou indiánskou knihou

Zabavte děti s Velkou indiánskou knihou

Tisk

Velka indianska kniha200V nakladatelství Mladá fronta vyšla Velká indiánská kniha Hau kóla! od Lubomíra Kupčíka obsahující mimo jiné 50 návodů k výrobě indiánských předmětů. Toto dílo je určeno malým i velkým indiánům a těm zajímajícím se o kulturu severoamerických indiánů, tak se nechte nalákat a určitě se dozvíte něco nového!

 

Samotná kniha vyšla na základě sdružení Indian Corral Westerns International, které sdružuje příznivce kultur původních obyvatel Severní Ameriky v České republice. Mezi jejich aktivity patří různé vzdělávací akce, události spojené s tradičním tábořením nebo také slavnosti powwow, kde se soutěží v moderních tanečních i hudebních kategoriích. Sdružení vydává také časopis Poselství světa v kruhu a kniha je tak trochu osvětou a reklamou.

Velká indiánská kniha seznamuje čtenáře s nejrůznějšími šperky (od ozdob do vlasů, přes náušnice až po náhrdelníky), mužskými i ženskými oděvy a obuví, se zbraněmi a v závěru se zaměřuje na obydlí, koně a předměty denní potřeby. Stránky plné ilustrací a popisů pak tematicky doplňují indiánské povídky převzaté z knihy Pláč ptáka bouřliváka.

Velká indiánská kniha je opravdu propracovaná – z jednotlivých stránek přímo čiší, že ji vytvořil odborník a hlavně nadšenec. Ilustrace jsou opravdu krásné, až živé a popisy také mají hlavu i patu. Trošku mi vadilo, tak že návody na výrobu nebyly nijak odlišeny od ostatních textů a často jsem je přehlédla, ale možná jde jen o můj dojem.

Nejsem si jistá, do jaké míry dnešní děti, které nevyrostly na Vinetouovi, kniha nadchne, ale všelijakým táborovým vedoucím a skautům jistě přijde vhod. A nemluvě o rodičích, jež chtějí s dětmi něco tvořit a potřebují je zabavit… Mně se moc líbila a připadala mi zajímavá.

Lubomír Kupčík se narodil 23. ledna 1957 v Praze a jde o českého malíře, grafika a ilustrátora. Podílel se na několika restaurátorských projektech, věnuje se etnografii, zoologii a paleontologii. Spolupracoval s časopisy Skaut, Junák, Woodcraft a Pevnost. Lubomír Kupčík také lustroval celou řadu knih převážně se sci-fi, fantasy a dobrodružnou tematikou. Jeho přátelé a kamarádi se združení Indian Corral Westerners International jej budou znát jako Até Kán Witkó (Starého bláznivého tátu).

Velka indianska kniha

Velká indiánská kniha Hau kóla!
Autor: Lubomír Kupčík
Žánr: pro děti
Nakladatelství: Mladá fronta
Rok vydání: 2017
Počet stran: 104
Hodnocení: 90 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nepodceňujte důležitost vyšetření sluchu. V roce 2050 bude jeho ztrátou postiženo až 900 milionů lidí

REJA Rozhovor Ing. Strnada perexU příležitosti Světového dne sluchu vám dnes přinášíme rozhovor s panem inženýrem Strnadem o sluchu, sluchových ztrátách a možnostech jejich kompenzace, o tom, jak si vybrat vhodné sluchadlo, a proč ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Přísežný meč láká do světa Písně ledu a ohně George R. R. Martina

pm coverNakladatelství Crew nám před Vánocemi servíruje Přísežný meč, uzavřený příběh na motivy světa Hry o trůny; respektive se jedná o popis událostí, které se odehrály sto let před diváky milovaným televizním seriálem a čtenáři adorovanou fantasy ságou. Tent...


Literatura

Strhující závěr trilogie se nekoná

venla 200Trilogii Prokletí městečka Palokaski připodobňuje marketingové oddělení ke kultovnímu americkému seriálu Twin Peaks. Myslím, že kdyby si Lauru, Nooru a Venlu, jak se jmenují jednotlivé části knižní trilogie, přečetli fanoušci zmiňovaného seriálu, začal...

Divadlo

A zase ten Havel!

200divV poslední době mívám někdy dojem, že snad každý chce hrát Havla. Možná je to jen taková móda, možná se pletu a vidím přízraky. Snad proto se mne, když jsem dostala pozvánku na premiéru Havlovy Audience, zmocnily nemalé pochyby. Pražský soubor vinohradskéh...

Film

Přehlídka La película zpřístupní španělsky mluvené filmy

lapelica plakat200Jako každoročně se také letos - v druhé půli února - mohou zájemci o španělsky mluvené filmy seznámit s tvorbou nejen španělskou, ale také zemí Jižní a Střední Ameriky (samozřejmě s výjimkou Brazílie, kde se mluví portugalsky). Přehlí...