Historická detektivka od úspěšné autorky Diany Gabaldon

Historická detektivka od úspěšné autorky Diany Gabaldon

Tisk

loed john200Historická detektivka od Diany Gabaldon, autorky světově úspěšné románové série Cizinka, čtenáře nezklame. Přeneseme se do Londýna osmnáctého století, do prostředí bohatých paláců a chudých příbytků, veřejných domů a páchnoucích nebezpečných temných uliček tehdejšího Londýna. Autorka nás zve na „výlet temnějšími stránkami londýnského života ve společnosti skotských děvek, opeřených Hunů, proklatých seržantů, irských apatykářů, špehů, transvestitů… a lorda Johna.“ Tento samostatný příběh je částí série Cizinka a zaujímá místo v její časové linii, ale soustředí se na dobrodružství lorda Johna odděleně od hlavních postav. Je zasazen do doby těsně poté, co lord John zanechal Jamieho Frasera jako jakobitského válečného vězně na Helwateru. Autorka sama přiznává, že tuto knihu napsala náhodou. Chtěla napsat povídku o lordu Johnu Greyovi a trošku přehnala rozsah. Lord totiž začal žít vlastním životem v roce 1757 a tak si autorka malinko odskočila od osudů Jamieho a Claire.

 

Pro ty čtenáře, kteří Cizinku neznají, není nic ztraceno. K tomuto detektivnímu příběhu lze přistoupit zcela nezaujatě, bez znalostí souvislostí. Příběh lorda Johnaje dobrodružný, bláznivý, má spád a o různá překvapení zde není nouze. Zpočátku zmatený čtenář se postupně zorientuje v jednotlivých postavách a jejich motivacích. Díky autorčinu stylu si snadno představíme historické reálie a život v tehdejším Londýně. Prostudovala si k tomu řadu relevantních knih a na výsledku je to znát.

Líbí se mi i překlad Kateřiny Heřmanové, která mj. s bravurou vystihla slangovou řeč prostitutek (tzv. dámiček) či prostých vojáků. Nechybí ani špetka suchého anglického humoru – dostala mě třeba Společnost uznání anglického bifteku, klub pro gentlemany.

Kniha potěší všechny čtenáře, kteří mají rádi historické detektivky (o fanoušcích Diany Gabaldon nemluvě). Je čtení jako stvořené pro sladký prázdninový čas nicnedělání se skleničkou něčeho dobrého.

Hodnocení: 100 %

lord john

Název: Lord John a důvěrná záležitost /z anglického originálu Lord John and the Private Matter
Autor: Diana Gabaldon
Přeložila: Kateřina Heřmanová
Žánr: detektivní román
Nakladatelství: Dobrovský s. r. o.
Rok vydání: 2017
Počet stran: 278
Zdroj foto: Dobrovský s. r. o.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petr Urban: „Humor je vždycky dobrý společník a odbourá mantinely“

petr urban 200Přečtěte si rozhovor s Petrem Urbanem, otcem legendárního Čecha Rudy Pivrnce. Řeč bude nejen o této značce, produktech a úskalích, ale i o jeho dětech nebo výtvarné výchově.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Mertonovi byli zabiti ve vlastním domě. Které z jejich dětí vraždilo?

Neprilis stastna rodina perexFred a Sheila Mertonovi byli bohatí a vlivní. Ale ani jejich bohatství je nedokázalo ochránit před vrahem, který jim zazvonil u dveří. Oba byli brutálně zabití jen několik hodin poté, co přivítali na veliko...


Literatura

Drsný středověk v románu Cesta sněžných ptáků

Cesta sneznych ptaku200Cesta sněžných ptáků je historický román z jedenáctého století, ve kterém najdeme vše, co k příběhu z drsné doby a velkých činů patří. Robert Lyndon nás prostřednictvím svých hrdinů proved...

Divadlo

Městské divadlo Brno oslaví Velikonoce hudbou

Velikonocni koncert200Proslulé pěvecké hvězdy, věhlasní hudebníci, monumentální orchestr i vynikající pěvecký sbor – to vše dohromady vytváří jedinečný Velikonoční koncert, který pro diváky připravuje Městské divadlo Brno.

...

Film

Camino na kolečkách

camino1Přijala jsem pozvání na novinářskou projekci dokumentárního filmu Camino na kolečkách. Šla jsem tam částí ze zvědavosti a částí z úcty k lidem, kteří dokážou cokoli navzdory svému handicapu. Věděla jsem jen, že hlavní hrdina trpí roztroušenou sklerózou (znám několik lidí s to...