ČESKÉ ŠVÝCARSKO

ČESKÉ ŠVÝCARSKO

Tisk

ceske svycarsko200V údolí řeky Chřibská Kamenice jihozápadně od Jetřichovic leží malebná obec Všemily. První písemná zmínka se o ni datuje do roku 1381. Krásné údolí mezi lesy a skálami lákalo i filmové tvůrce. Mezi ty nejznámější již léta patří filmová pohádka Pyšná princezna. A právě ve Všemilech se nachází chalupa ševce, kde se z prince Miroslava stal obyčejný zahradník. Ale v obci lze obdivovat i zajímavou sakrální kapli svatého Ignáce, jezuitského patrona. Kaple je vytesána ve skále a nejstarší písemný doklad o ni je z roku 1835. Byla vybudována na soukromém pozemku a byla určena jen majitelům. Světlo v ní zajišťuje dvojice oken i s rámy, vybavena oltářem i lavicemi. Přes den je volně přístupná. Naproti ní stojí pískovcová Boží muka. Obec vůbec působí jako malý skanzen se svými udržovanými lidovými podstavkovými staveními a roubenými chalupami, udržovanými současnými majiteli. Také roubená škola se zvoničkou patří mezi zajímavé stavby a to fungovala pro školáky ještě nedávno. Pokud se nasytíte pohledem na obec, můžete se vydat po kterékoliv cestě a vždy narazíte na nějakou zajímavost.

Na západě se ukrývá v lese Dolský mlýn, tedy opět připomínka na film Pyšná princezna. Nebyl dlouho udržován, ale od jeho chátrání ho zachraňuje skupina nadšenců. Na jih od mlýna se tyčí Růžovský vrch s krásným rozhledem do krajiny.

ceske svycarsko5

Na severovýchodě jsou Jetřichovice a Vyhlídky. Tři pískovcové hroty, z nichž ten prostřední se původně jmenoval Velký Ostrý, od roku 1856 se nazývá Mariina skála (428m n.m.), podle manželky panství kněžny Kinské. V minulosti také sloužila jako protipožární strážné místo. Na ploše pro krásný panoramatický výhled do okolí, je obnoven dřevěný altán. Zajímavé a velmi krásné je pozorování západu slunce právě z těchto míst. Vilemínina stěna také získala své nové jméno z rodu Kinských v 19 století (původní název byl Černá stěna). Z ní je výhled na Jetřichovice a Růžovský vrch.

ceske svycarsko3

Směrem z Jetřichovic na Rynartice (obec od roku 1457) je Trpasličí skála. Lidové dílo Eduarda Vatera, který v letech 1832-33 vytesal do pískovce schody a reliéfy Sněhurky se sedmi trpaslíky. Dnes je to státem chráněná památka.

ceske svycarsko4

Přírodní chráněnou památkou jsou Meandry kolem řeky Chřibská Kamenici mezi obcemi Všemily a Srbskou Kamenicí. Meandrující tok a potoční niva ukazují erozní působení vodního toku, mokřadní biotopy, obnažené kolmé či písčité břehy na výměře 8 ha. Staly se útočištěm řady rostlinných i živočišních druhů.

ceske svycarsko2

Pavlínino údolí s rozlohou 183 ha je také chráněnou rezervací pro její geomorfologický útvar kaňovitého údolí toku Chřibské Kamenice. Navíc je zde i chráněná rybí oblast.

To je jen malá ochutnávka pro milovníky historie a krásné přírody.

Prameny

Foto: Punčochář Karel


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Překladatelka Porodní báby, Jitka Hanušová: potřebuji textu věřit

porod200Jitka Hanušová je překladatelka velmi výjimečného díla. Finský román Porodní bába se dostal mezi české čtenáře, kde šokuje, ukazuje syrovost válečných let na severním finském pobřeží a vše ukazuje očima ženy. A že to ženy za války vůbec neměly lehké. Př...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Vysoké sázky, Noční jestřáb a Dvojí hra jsou názvy tří povídek s kriminální zápletkou v hlavní roli s detektivem Jesse Stonem.

200litJiž obal knihy nám čtenářům nabízí jakousi ochutnávku obsahu jednotlivých povídek. Zlověstná vrána sedící nad hladinou vody u povídky Vysoké sázky, dalekohled s odrazem ženy ve skle u Nočního jestřába a pár třešní ve sklenici u Dvojí hry.

...

Literatura

Když se novinář vydá na cestu po Rusku

Couchsurfing 200Nakladatelství Kazda vydalo knihu Couchsurfing v Rusku. Aneb jak jsem málem začal rozumět Putinovi od německého novináře Stephana Ortha. Na tento počin narazili Kazdovi v knihkupectví, kde ležela vedle oblíbeného díla Tajný život stromů...

Divadlo

Poprask na laguně jako pouliční muzikál

Poprask 200Vášně, atmosféra přímořského italského předměstí, živá kapela na jevišti a silná herecká komediální sestava, to jsou hlavní lákadla inscenace Poprask na laguně, která bude mít v sobotu 5. září odloženou premiéru ve Velkém sále Městského divadla Zl...

Film

Pro někoho životní styl, pro druhého experiment. Česká televize natáčí druhou sérii Osady

osada perexNatáčení komediálního seriálu Osada osvědčeného tandemu scenáristy Petra Kolečka a režiséra Radka Bajgara je opět v plném proudu. Poslední klapka druhé řady, čítající deset nových dílů, padne v říjnu. S na první pohled nesourodou komunitou chatařů, ...