Viewegh v renaultu?

Viewegh v renaultu?

Tisk

buh v renaultu 200Do letních dní vydala Audiotéka nejnovější povídkovou knihu oblíbeného českého spisovatele Michala Viewegha s názvem Bůh v renaultu.

 

 



Bůh v renaultu je tak v pořadí už čtvrtou povídkovou knihou – po Povídkách o manželství a o sexu (1999), Krátkých pohádkách pro unavené rodiče( 2007) a Povídkách o lásce (2009). Není tedy nijak překvapivé, že i těchto 12 povídek je o mezilidských vztazích a také pocitech. Anotace předsouvala, že „autor tentokrát nechává své překvapivé pointy stranou a často se obrací na samotného čtenáře a jeho úsudek“. Možná mám špatný úsudek, ale mně pointy jednoduše scházely a často jsem si v duchu říkala: „opravdu je to jen o tomhle?“.

Viewegha jsem četla někdy v pubertě, měla jsem ráda jeho styl, brala jsem ho jako jakousi aktuální klasiku, která mě docela baví. Postupem času jsem jej přímo nevyhledávala, ale jeho díla snesu – nedávno jsem poslouchala nejnovější novelu s názvem Melouch a ta nebyla žádným zázrakem, ale očekávání oddechového čtení splnila. U tohoto díla jsem však narazila a opravdu cítila, že nejsem jeho cílový příjemce.

Některé povídky jsou lidské, hrdinové se v nich chovají dle očekávání a bojují s běžnými strastmi života. A klasicky v nich nechybí i Vieweghovo alter ego Oskar. Tyto příběhy se mi líbily, ty stojí za pochvalu, ale zbytek? Ten kolem mě nějak proletěl. Přiznávám, občas jsem se i pousmála, ale celý poslech ve mě zanechal jen takový hořkosladký dojem okořeněný poslechem pro mě naprosto absurdní povídky dávající knize jméno – Bůh v renaultu – o tom jak hrdnu vzrušuje pohled na čurající ženy...

Audioknihu načetl herec Jiří Dvořák, který na mě působil velmi přirozeně a byl příjemným vypravěčem, díky kterému jsem ty čtyři hodiny zvládla. Je fakt, že povídky plynou, přílišně negradují, a proto je u nich těžké vymýšlet nějaké interpretace. Ale mělo to tak být, lepší než přehnané přehrávání.

Kniha Bůh v renaultu má vesměs pozitivní komentáře, tak pokud máte rádi Vieweghův styl a jste na něj zvyklí, nedejte na mou recenzi a zkuste tuto audioknihu a udělejte si vlastní obrázek!

Jiří Dvořák (1967) je brněnský herec, který vystudoval herectví na Janáčkově akademii múzických umění a působil v Městském divadle v Brně, v brněnském Mahenově, šumperském divadle a poté získal angažmá v pražském divadle na Vinohradech. Je známý z filmů jako Vůně vanilky, Anděl páně nebo Operace Silver A. V divadle ztvárnil řadu rolí, zahrál si například ve hře Macbeth, Brouk v hlavě nebo Obraz Doriana Graye.

buh v renaultu

Bůh v renaultu
Autor: Michal Viewegh
Interpret: Jiří Dvořák
Vydavatelství: Audiotéka, Bookmedia
Délka: 4 hodiny 5 minut
Typ: audiokniha
Hodnocení: 55 %

http://audioteka.com/cz/audiobook/buh-v-renaultu


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

S odstupem bych po poslechu alba už zase mnoho věcí udělal jinak, říká Oldřich Bohadlo

bohadlo 200Někde tam jsi. To je název debutového alba náchodského tria BohadloBand, jejímž výhradním autorem je její kapelník, kytarista a zpěvák Oldřich Bohadlo. Jeho texty, melodie a zpěv jsou poznávací značkou skupiny, která se sice na první pohled může j...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Doreen Virtue: Karty, jež odhalí smysl života?

doreen virtue karty smyslu zivotaVánoční čas – to je nejen příjemné rozjímání, ale také bilancování. Pokud cítíte zoufalou prázdnotu, protože váš život není naplněný tak, jak byste si přáli, nevíte, kam se sami se sebou vrtnout, pak ještě před...


Literatura

Urban fantasy z Londýna podruhé: Dominion Petera McLeana

dominion 200V únoru vyšla v nakladatelství Host kniha plná magie a nadpřirozena Dominion od anglického autora Petera McLeana. Toužíte-li poznat multikulturní Londýn nejen z jeho oslnivé strany, autorova představivost vyplodila knihu přesně pro vás!

...

Divadlo

Vitamín D aneb Divadla spolu!

vitaminD 200Divadelníci z nejrůznějších koutů celé republiky se spojili v unikátním, společném projektu, který všem divákům umožní být při tom. Zástupci třinácti divadel od Chebu až po Ostravu si vymysleli společnou kreativní výzvu, v rámci které každý zúč...

Film

Ultimátní filmová ABBA párty zamíří v září i do českých kin

abba-the-movie-image-10Švédská skupina ABBA patří bez jakýchkoliv diskuzí mezi největší popové ikony dvacátého století. A jejich hudba přitahuje, částečně i díky muzikálu Mamma Mia, zástupy nových a nových fanoušků napříč generacemi. Ačkoliv už muz...