Vychutnejte si limoncello s rodem Espositových

Vychutnejte si limoncello s rodem Espositových

Tisk
dum na prahu nociKnižní klub vydal knihu z edice světový bestseller Dům na prahu noci od Catherine Bannerové. Jedná se o její první román pro dospělé čtenáře a stal se jednou z událostí roku 2016. Pokud na něj tedy narazíte, nenechte si jej ujít.
 
 
 
 


Kniha na první pohled zaujme moc pěkným přebalem, který vychází z originálního vydání knihy. Na pozadí královské modři se rýsují stříbrné obrazce, titul knihy v půvabné a nápadité typografii a dole pak i dům na skalách. Logo edice světový bestseller je tentokrát decentní a svou stříbrnou barvou zde pěkně zapadá.

Děj Domu na prahu noci se odehrává na jihu Itálie, v sicilském Castellammare, kam se dostává nalezenec Amedeo Esposito, který se zde začne dělat doktora. Seznamuje se tak s místními obyvateli malého městečka a zaujme jej právě Dům na prahu noci, který koupí a vybuduje zde bar. Tím se začíná nejen příběh jedné provozovny, ale především celého rodu Espositových. Tuto rodinu sledujeme od roku 1914 až do 2009, jsme tedy svědkem vzestupů a pádu několika generací a sledujeme také různé změny ve světě.

Castelammare je půvabné místo s mnoha srdečnými lidmi, jistě nádhernou přírodou plnou květin, ale jsou zde i nepřátelé a především mnoho očí, které ví o všem, co se kde šustne a svými klepy udržují v chodu celé společenství. Kromě toho se zde odehrává mnoho zajímavých příběhů, tradiční oslavy a na oslavu patronky ostrova – svaté Agáty a Dům na prahu noci je důležitým útočištěm.

Kniha je protkána také různými příběhy a legendami, které skvěle doplňují děj. Osudy některých protagonistů navíc vycházejí z osudů reálných postav, což kvituji. Autorka musela mít s psaním mnoho práce, věnovala se i místním reáliím a myslím, že se jí to osvědčilo a odvedla skvělou práci.

Ačkoliv nevyhledávám takové rodinné ságy, toto bylo skvělé dílo a moc jej všem doporučuji! Má totiž jedinečnou atmosféru - je plné italských slovíček, ale především pohostinnosti a pohody tohoto národa. Až má člověk dojem, že by také chtěl sedět v Domu na prahu noci, popíjet limoncello, pojídat rýžové kuličky, nebo jiné dobroty a poslouchat u toho něčí vyprávění…
 
Catherine Bannerová Catherine Bannerová se narodila v anglické Cambridgi a psát začala už jako čtrnáctiletá. Tehdy začal vznikat úvodní román její trilogie The Last Descendants. Po vystudování angličtiny se ovšem nějaký čas věnovala učení, než se odstěhovala to Turína, kde nyní žije se svým manželem. Autorčiny knihy byly přeloženy do 22 jazyků.
 
dum na prahu noci
 
Dům na prahu noci
Autor: Catherine Bannerová
Překlad: Dana Krejčová
Žánr: beletrie
Nakladatelství: Euromedia Group – Knižní klub
Rok vydání: 2017
Počet stran: 400
Hodnocení:   92 %

 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na paletě „Paleta“.

lakoma barka 200V pátek 8.11. si mohli milovníci českokrumlovské kapely Lakomá Barka v sále pivovaru Eggenberg vychutnat koncert, který byl věnován křtu nového CD Paleta. Kapelnice folkové kapely Lakomá Barka...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Po stopách zločinů: Detektivní povídky

Po stopách zločinůKam až mohou zajít sousedské či rodinné rozepře? Čeho je člověk schopen kvůli nešťastné nebo zhrzené lásce? Proč může být osudné synchronizovat si mobil s počítačem? Jakou sílu má nevšední portrét? Vypátrá policie pokaždé pravého...


Literatura

O hvězdném přátelství, které nemohlo dopadnout dobře

vsechny hvezdy na nebi perexBex, Jenni a Ellory jsou nejlepší kamarádky, které nespojuje nic, kromě náklonnosti a obdivu k Ret, čtvrté člence jejich téměř nerozlučné skupiny. Ret je jako slunce a ostatní dívky jsou jako planety, kter...

Divadlo

Letní shakespearovské slavnosti: „Budem hrát zas. A pořád víc.“

shakespearovske slavnosti 200Letní shakespearovské slavnosti zahájí předprodej do Prahy, Brna a Ostravy ve středu 3. června v 10:00. Vstupenky bude možné zakoupit na stránkách festivalu www.shakespeare.cz a nově v síti Ticketmaster.

...

Film

Poláková a Příkazký vyrazí obytňákem k moři. Do kin dojedou v dubnu

prazdniny s brouckem200Bára Poláková a Lukáš Příkazký vyjedou na letní dovolenou k moři obytňákem v nové filmové komedii Prázdniny s Broučkem režiséra Jiřího Matouška. Nečekané dědictví jim přihraje do cesty starý karavan, jemuž se odjakživa říká Br...