Marie Terezie v komiksovém zpracování

Marie Terezie v komiksovém zpracování

Tisk
marie 1Marie Terezie se v životě rozhodně nenudila. Byla to velmi pozoruhodná žena. Narodila se před třemi sty lety, a tak se dostala opět do hledáčku historiků, politiků, spisovatelů i režisérů. Její příběh společně s příběhem rodu Habsburků zaujal i Zdeňka Ležáka a Rudolfa Surana. Ti společně vytvořili poutavou knihu, způli jako tradiční historickou publikaci, způli jako komiks. Podobně Zdeněk Ležák řešil i své předchozí knihy „Ve jménu Husa, Zrození kalicha“ a „Karel IV., Pán světa“. Tentokrát si Zdeněk Ležák, novinář, publicista, šéfredaktor časopisu ABC, vybral ke spolupráci slovenského výtvarníka Rudolfa Surana.
 
 
 


Zdeněk Ležák poutavě vypráví příběh Habsburků, kteří ovlivňovali České království již od vrcholného středověku. Buď našemu území po porážce a vymření Přemyslovců vládli, nebo s jinými našimi panovníky o vládu soupeřili. Většina Čechů mívala (a možná stále má) k tomuto rodu řadu výhrad. Asi právě proto bychom si jejich počiny měli připomínat. Zjistíme, že se chovali stejně, jako všechny ostatní šlechtické rody, jdoucí tvrdě k cíli – totiž získat a udržet moc na co možná největším území. Jejich taktika se jim v průběhu dějin vyplatila, i když jen (jako vždy) dočasně. Ne každý ví, že tento rod pochází ze severního Švýcarska (a pak že jsou to Rakušané…). Jeho zakladatelem byl hrabě Radbot v první polovině 11. století. Na vrchol slávy rod přivedl Rudolf 1. Habsburský, když se stal v roce 1273 římským králem a hlavou Svaté říše římské. Byl to ten Rudolf, který v pro nás nešťastné bitvě na Moravském poli porazil našeho krále Přemysla Otakara II. (průběh a důsledky pro české království popsala například ve své trilogii „Lev a růže“ oblíbená česká spisovatelka Ludmila Vaňková). Později se to s Habsburky trošku zhouplo, a kdyby je nezachránil otec Jana Lucemburského Jindřich VII. Lucemburský, který jim udělil rakouské země v léno, byli by opět bezvýznamným rodem. Ale v dějinách se neustále něco děje, takže se postupně Habsburkům opět začalo dařit. Po mnoha peripetiích se stali vladaři rozsáhlého území včetně českého království. Ne každý panovník zde byl oblíbený. Po Rudolfovi II. (kdo by taky neznal kultovní film Císařův pekař a Pekařův císař) to byla právě Marie Terezie, kterou (zdá se) vzali dnešní Češi na milost. Přitahovala obrovskou pozornost. Panovnice na trůnu byl v Evropě poměrně zřídkavý jev. Navíc to byla v mládí hezká žena, přitahující náležitou pozornost. Aby se mohla dostat na trůn, vydal její otec tzv. Pragmatickou sankci, která jí zaručovala následnictví trůnu. Ta se stala příčinou všech následujících válek, které musela Marie Terezie vést, aby uhájila své dědictví. Ačkoliv ztratila část území včetně Slezska, uměla se obklopit schopnými lidmi a dokázala nakonec úspěšně čelit svým nepřátelům. V komiksové části se autoři zaměřili právě na klíčové události v průběhu válek o habsburské dědictví.
Ukázalo se, že tato žena byla nejen významnou panovnicí, bravurní diplomatkou a reformátorkou (vzpomeňme si jen na naše školství, možná bychom nějako novou Marii Terezii opět potřebovali). Byla rovněž milující manželkou a matkou – porodila 16 dětí. To vše a mnohem více se z této knihy dozvíme.


Kniha je určena starším dětem, ale myslím si, že ji přivítají i dospělí, zejména milovníci historie a komiksu. Posledně jmenovaní mohou ocenit přístup Rudolfa Surana k řešené problematice. Líbí se mi zejména detailní provedení včetně stromu života a mapy na vnitřní straně obálky. Komiks mi připomíná fotoalbum s poházenými fotkami. Mohu jej všem vřele doporučit.
 
 
marie 1
 
Hodnocení: 100 %
Název: Marie Terezie a její Habsburkové
Autor: Zdeněk Ležák
Ilustrace: Rudolf Suran
Odpovědná redaktorka: Eva Mrázková
Žánr: naučná literatura, komiks
Nakladatelství: Edika
Rok vydání: 2017
Počet stran: 160
Zdroj foto: Edika

 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Martin Němec: Ale já raději stále znovu začínám, než končím...!

martin nemec 200Zatímco jedna kapela, kterou stvořil Martin Němec má čtyřicet let, druhé kapele je dvacet. Ta starší je legendární Precedens, ta druhá je už také kultovní a její název zní Lili Marlene. I když je každá jiná, je to Martin, který je jedin...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

František Niedl: autor temných historických thrillerů

frantisek niedlMilovníkům knih o české historii by nemělo uniknout jméno autora Františka Niedla. Rodák z Českých Budějovic a původní profesí elektrotechnik, který si prošel mimo jiné i praxí majitele cestovní kanceláře, s...


Literatura

Ready Player One: Hra začíná

hra zacina 200Kniha s názvem Ready Player One: Hra začíná se k českým fanouškům dostala už v roce 2012, kdy ji vydalo nakladatelství Jota. Nyní ji s větší slávou vydal Knižní klub a označil ji za sci-fi senzaci roku. Vydejte se s hlavním hrdinou do neo...

Divadlo

Z malého brouka v hlavě velké divadlo

brouk v hlave 200Městské divadlo Zlín se derniérou rozloučilo s hrou Brouk v hlavě, ve které v dvojroli exceluje Pavel Vacek, a nejen on.

...

Film

96 hodin aneb Nechtějte nazlobit Liama Neesona

96 200O tom, že Liam Neeson by mohl být ve svém věku (letos mu bude jednašedesát) akční hrdina, by asi ještě před pár lety nikdo moc neuvažoval. Jenže v úvodním díle nové „batmanovské“ trilogie“ Batman začíná, kde si zahrál padoucha Ra´s Al Ghula, prokázal, že...