Proslulé Mikulášovy patálie v podání Františka Filipovského získaly nový rozměr

Proslulé Mikulášovy patálie v podání Františka Filipovského získaly nový rozměr

Tisk
mikulasMikulášovy patálie patří ke kultovním knihám. Baví už několik generací dětí a jejich rodičů. Kdy by neznal třídu uličníků v čele s malým Mikulášem? On a jeho spolužáci Vendelín, Viktorín, Fridolín, Albín, Augustýn, Jáchym, Kryšpín a další prožívají řadu dobrodružství ve škole i mimo ni. Nechybí pochopitelně ani neoblíbený nejlepší žák Celestýn, paní učitelka, dohlížitel pan Dubon zvaný Polívka (děti mu tak říkají, protože pořád opakuje: „Podívejte se mi do očí,“ no a v polívce jsou taky oka.), maminka a tatínek a ostatní rodiče, kteří trpí nezbednostmi svých milovaných potomků. Vše se odehrává ve Francii, a tak se můžeme seznámit s odlišnostmi jejich školního vzdělávání.
 
 
 
Brzy zjistíme, že děti jsou všude stejné jejich uličnictví a způsob myšlení důvěrně známe.  Když navíc knihu čte František Filipovský, jehož typický radostný, dětem blízký projev, k dokonalosti prakticky nic nechybí. Každou jednotlivou kapitolu si velký pan herec užívá. V audio knize je zařazeno celkem 24 krátkých příběhů, oddělených od sebe veselou hudební vsuvkou, kterou zařadil Stanislav Chudoba. Celková produkce trvá necelé tři hodiny. Neměli jsme s rodinou žádný problém při cestování autem udržet pozornost. Náramně jsme si to užili. O záchvaty smíchu nebyla nouze. Jedna příhoda lepší jak druhá.

Autory nejen této knihy je známá dvojice Goscinny – Sempé. René Goscinny se narodil v roce 1926 v Paříži, dětství prožil v Argentině a kariéru zahájil v New Yorku. Po návratu do Francie zpočátku 50. let se velmi rychle stal jedním z nejvýznačnějších evropských autorů komiksů (nejznámějším je nepochybně Asterix a Obelix). Umřel v roce 1977 v 51 letech na vrcholu slávy.

Jean-Jacques Sempé se narodil v roce 1932 v kraji Bordeaux. Jako známý ilustrátor a tvůrce známých postav jako je Marcellin Caillou, Raoul Taburin, Pan Lambert začal spolupracovat s René Goscinnym a vytvořili „nezapomenutelnou galerii portrétů hrozných nezbedů“ – malého Mikuláše a jeho kamarádů. Pravidelně publikuje v titulech jako L´Epress, Télérama, New Yorker a s úspěchem vystavuje své kresby v Mnichově, New Yorku, Londýně či Salcburku. Je nositelem ceny Smarties za ilustrování Catherine Certitude od Patricka Modiana z roku 1988.

Je velké štěstí, že spolu tito dva skvělí tvůrci začali spolupracovat. Série knížek popisujících patálie školáka Mikuláše a jeho kamarádů se stala záhy po svém publikování velmi populární. Hlavní kouzlo knihy tkví v kresbách Jeana-Jacquese Sempého a rošťácké hravosti textu Reného Goscinnyho. Autoři přispívají laskavým humorem a pochopením pro dětský svět ke kultivaci dětské literatury a rozhodně by neměly chybět v žádné dětské knihovničce. Kniha je určena dětem mladšího školního věku, ale rozhodně potěší i starší sourozence, rodiče a prarodiče. Výborně zabaví děti při dlouhém prázdninovém cestování autem či letadlem, při nuceném pobytu na lůžku v případě nemoci, nebo jako krátké povídání před usnutím.
 
Hodnocení: 100 %
 
Obsah:
1 Polívka 8:22
2 Nacvičovali jsme pro pana ministra 6:10
3 O přestávce se pereme 6:16
4 Lojzička 6:39
5 Táboření 6:39
6 Výstraha 7:14
7 Žákovky 7:34
8 Kolo 7:02
9 Dopravní předpisy 6:55
10 Uragán 6:18
11 Na návštěvě u Celestýna 9:01
12 Musíš být rozumný 4:49
13 Vichrný štít 6.50
14 Noční hra 6:27
15 Byl u nás inspektor 7:25
16 Kryšpín má brýle 6:41
17 Rex 6:18
18 Paleček 7:34
19 Odhalení pomníku 5:35
20 Tajná abeceda 8:34
21 Viktorín je nemocný 4:57
22 Křída 7:10
23 Židle 7:39
24 Utekl jsem z domova 6:52
 mikulas
Název: Mikulášovy patálie/ z francouzského originálu Le petit Nicolas
Autor: René Goscinny, Jean-Jacques Sempé
Překlad: Tamara Sýkorová
Hudba: Stanislav Chudoba
Zvukový mistr:Tomáš Gsöllhofer
Rozhlasová úprava a režie: Miroslav Šváb
Žánr: literatura pro děti a mládež  
Vydavatelství: Český rozhlas 1984, Radioservis, a. s., 2017
Rok vydání: 2017
Celkový čas: 2 hodiny 46 minut
Zdroj foto: Radioservis, a.s.

 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Emily D. Beňová: Díky příběhům žiji hodně životů

archiv Emily D. Beňová3

„Píšu dlouho a nedovedu si představit, že bych to nedělala,“ přiznává Emily D. Beňová, autorka řady fantasy příběhů a románů pro ženy. Také vydavatelka a majitelka eshopu 1 000 knih. V současné době p...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Napínavá detektivka jak vyšitá: Bez tváře

bez tvare 200V srpnu vydalo nakladatelství Kalibr 1. díl ze série Případy Rosalind Krayové od britského autora Roba Ashmana. Krimi Bez tváře je první knihou z detektivní série, která potěší čtenáře Angely Marsonsové či Patricie Gibneyové. Detektivkomilové...


Literatura

Pačinko: dramatické osudy několika generací korejské rodiny v Japonsku

 Pačinko obalÚstřední postavou nového románu Pačinko z nakladatelství Jota, je chudá dívka Sundža, která vyrůstá se svými rodiči v jihokorejské vesnici. Otec jí zemřel ve 13 letech a od té doby se s matkou musely o sebe postarat samy.

Divadlo

Na podzim do divadla: Divotvorný hrnec

divotvorny hrnec 200O prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte! Jedním z tipů je Divotvorný hrnec v podání Městského divadla ...

Film

Ztraceni v Mnichově se ve vaší domácí filmotéce rozhodně neztratí

mnichov 200K nejvýraznějším a kriticky nejoceňovanějším tuzemským snímkům loňského roku patřila absurdní komedie Ztraceni v Mnichově. S ní se po sedmi letech vrátil na plátna kin Petr Zelenka (mystifikační komedie Rok ďábla, Karamazovi nebo Příběhy obyčejnéh...