S mužstvím je to stále horší a na vině jsou také technologie

S mužstvím je to stále horší a na vině jsou také technologie

Tisk

odpojeny muz perexVydavatelství Grada vydalo knihu s názvem Odpojený muž a podtitulem Jak technologie připravuje muže o mužství a co s tím. Jejím autorem je americký psycholog Philip Zimbardo, který na toto téma vystoupil také na známé konferenci TED a tato kniha je tak rozšířením jeho přednášky.

 


Kniha je členěna na tři části: příznaky, příčiny a řešení a ty jsou dále rozděleny na jednotlivé podkapitoly. Závěr knihy obsahuje ještě přílohy v podobě Výsledků průzkumů pro TED a Syndromu sociální intenzity a ještě poznámky a doporučené zdroje. Obsah knihy vychází především z výsledků online dotazníků zaměřených na aspekty ze zmiňovaného TED talku a přidružené knihy s názvem The Demise of Guys (Kam se poděli chlapi?). Tohoto průzkumu se zúčastnilo 20 tisíc lidí.


Čtenáři se díky Odpojenému muži dozví velmi zajímavé informace o tom, co se v dnešní době děje. Některá zjištění jsou opravdu alarmující a člověk si navíc při čtení uvědomí, že to takhle není „jen“ v Americe, ale pomalu to vše prostupuje i k nám. Také znám lidi, kteří si budou raději číst nebo hrát hry ve svém kutlochu, než aby se seznámili s někým novým.


Nejde jen o to, že mladí lidé (nejen muži) tráví mnoho času na internetu, ale vše souvisí se vším. Na vině je jak sledování porna nebo hraní počítačových her, tak léčení poruch pozornosti prášky s ničivým dopadem na osobnost, nebo vlivy okolí (média, škola, rodina). Třetí část knihy se snaží nabídnout možnosti k řešení a servíruje, co by mohla udělat vláda, školy, rodiče, muži, ženy i média, i když myslím, že změna musí vždy přijít od daného člověka.


Kniha Odpojený muž je populárně naučná - pojednává o velmi zajímavém a aktuálním tématu a nejde o žádnou velkou a odbornou vědu. Philip Zimbardo s Nikitou D. Coulombovou tuto látku podávají velmi čtivě a výsledky a své názory doplňují také mnoha citáty z jiných knih. Vše zhltnete jako malinu a jistě si kromě kroutění hlavou také něco uvědomíte a budete možná přemýšlet trochu jinak.


Philip Zimbardo je emeritní profesor na Stanfordově univerzitě a vyučoval rovněž na Yaleově, Newyorské a Kolumbijské univerzitě. K jeho četným publikacím patří Luciferův efekt, The Time Paradox (Paradox času), Moc a zlo či klasické učebnice psychologie Psychology and Life (Psychologie a život) a Psychology: Core Concepts (Psychologie: základní pojmy). V současné době se věnuje Projektu heroické představivosti (Heroic Imagination Project), v němž zkoumá a podněcuje hrdiny a hrdinství všedních dní.

Nikita D. Coulombová studovala na Coloradské univerzitě, kde získala bakalářský titul v oboru krásných umění a psychologie. Následně několik let pracovala pro Philipa Zimbarda jako jeho osobní a odborná asistentka, podílela se na přípravě Projektu heroické představivosti a spolupracovala s ním na titulu The Demise of Guys (Kam se poděli chlapi?). Připravovala jednotlivé studie a vedla rozhovory, které sloužily jako podklady pro tuto knihu a inspirovaly ji ke spoluzaložení blogu zaměřeného na sexuální výchovu BetterSexEd.org. Jejím hlavním zájmem je pronikání do lidské povahy.

odpojeny muz

Odpojený muž
Autoři: Philip Zimbardo, Nikita D. Coulombová
Překlad: Libuše Čížková, Kateřina Klabanová
Žánr: populárně naučná
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2017
Počet stran: 280
Hodnocení: 92 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jazz zpívám ráda právě kvůli improvizaci

archiv Marta MarinováZpěvačka, skladatelka, herečka, rozhlasová moderátorka, vystudovaná učitelka, Marta Marinová, přiznává, že živit se tím, co má ráda, považuje za velké štěstí. Hudba ji baví od dětství – začínala houslemi, ke kter...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Poznejte příběh osudové lásky

Cisarovna perexPíše se rok 1853. Alžběta Bavorská, přezdívaná Sisi, má jasno. Buď se dočká opojné romantické lásky, jakou zná z básní, nebo se nezamiluje nikdy. Nikdo z její rodiny však pro její ideály nemá pochopení.


Literatura

Všechny kočky milují Valerianu

Všechny kočky milují ValerianuRecenze Lenky Kališové na druhý díl detektivní série od spoluautora scénáře legendárního seriálu Dr. Who s Vinylovým detektivem. Hlavní hrdina se svou vynalézavou přítelkyní Nev...

Divadlo

Nemusí to znamenat nic, ale mohlo by!
ImageKlidné vody vyšetřovací stanice rozčeří krátký telefonát oznamující záhadnou vraždu u Betlémáku. Parta z kriminálky Aneňák jde do akce! Divadlo Na zábradlí uvedlo poblázněnou krimi-komedii autora Egona Tobiáše...

Film

Jak je důležité mít v životě bláznivou kamarádku

staying-alive 200Ze sobotního programu přehlídky Severský filmový podzim jsem tentokrát vsadila na slíbenou norskou komedii Staying Alive. Zájem o film byl obrovský a ukázalo se, že v Norsku nevznikají jen děsivé krimi příběhy, ale Norům jdou i takové, při kterých se budet...