Nechte se pohltit knihou Temná hmota

Nechte se pohltit knihou Temná hmota

Tisk

temna hmota perexKoncem května vydalo nakladatelství Knižní klub ponurý příběh Blake Crouche Temná hmota. Vymakaný příběh s přesahem do světa fyziky o životních rozhodnutích, která navždy mohou měnit naše životy, si zaslouží pozornost i vás!

 


Blake Crouch (* 1978) vystudoval anglistiku a tvůrčí psaní a první román Desert Places publikoval už v roce 2004. Mezinárodní úspěch mu přinesla trilogie Wayvard Pines (česky vyšel jen první díl pod názvem Městečko Pines), která se přenesla i na televizní obrazovky v podobě seriálu. Jeho prózy vycházejí ve více než třiceti jazycích a prodeje přesáhly milion výtisků.

Zraky potenciálních čtenářů jistě přitáhne nápaditá obálka, která knihu vychvaluje snad až do nebes. Jak by taky ne, když Temná hmota vyšla v Edici světový bestseller. Jistě jde v rámci propagace o dobrý tah, ale taky mi to přijde poněkud prvoplánové.

Pochybnosti o důležitých rozhodnutích, jež jsme v životě učinili, má snad každý z nás. A právě tuto premisu rozvedl autor a pěkně ji rozpitval. Protagonista Jason Dessen žije poklidný život, jehož středobodem není kariéra, nýbrž rodina. Vše se změní poté, kdy je unesen a probudí se v jiné realitě.

„Chcete slyšet, jak škemrácm?“ zeptám se a hlas se mi začíná třást. „Protože já to udělám. Udělám všechno, co chcete.“ A nejhorší na tom je, že to je pravda. Pošpiním sám sebe. Ublížil bych někomu jinému, udělal bych skoro cokoliv, jen kdyby mě odvezl zpátky do mé čtvrti a dovolil mi pokračovat v dnešním večeru tak, jak jsem to měl v úmyslu – jít domů ke své rodině, donést jim zmrzlinu, kterou jsem slíbil. (str. 28)

Ze začátku mi popis událostí přišel dosti melodramatický, ale i tak jsme musela ocenit přirozený spád děje, jenž nevtíravě popisuje tu danou realitu našeho hrdiny. Na anglosaský, někdy poněkud úspornější styl psaní, člověk navykl celkem lehce. Musím pochválit práci s budování napětí. Co mě ale mrzelo, byl poněkud uspěchaný závěr, za který musím jít s hodnocením krapet dolů. Příběh se mi hodně líbil, ale není to vyprávění, ke kterému bych se v brzké době vrátila.

Pokud hledáte promyšlený a napínavý příběh, při kterém budete zoufale fandit hlavnímu a laskavému hrdinovi, zkuste sáhnout po Temné hmotě. A myslím, že dopadnete jako já – neodložíte ji, dokud ji na posezení nezhltnete.

temna hmota


Temná hmota
Autor: Blake Crouch
Žánr: scifi thriller
Nakladatelství: Knižní klub
Rok vydání: 2017, pevná
Počet stran: 320
Hodnocení:  93 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jiří Pavlovský: „Čistota půl zdraví. CREW celé.“


pavlovsky jiri 200Jiří Pavlovský
. Jméno, které by měl znát každý fanoušek ať už fantastické, nebo komiksové literatury v našich krajinách. Jiří Pavlovský byl jedním ze zakladatelů komiksového nakladatelství

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Dokud vás nenajdeme. Kniha, kterou si budete pamatovat dlouho

dokud vas nenajdeme (2)Smog v indickém velkoměstě je jako dech samotného ďábla. Pálí v očích, leze do nosu a úst, usazuje se na kůži, všechno rozmlžuje a maže z oblohy hvězdy. Ale může být i užitečný – když poskytuje...


Literatura

Zamilované povídky o prvních láskách z pera českých autorů

povidkyPokud máte rádi povídky a chcete si přečíst pár více či méně úsměvných příběhů o prvních láskách, sáhněte po Zamilovaných povídkách z pera známých českých autorů. Knihu vydalo nakladatelství Listen....

Divadlo

Nabarvené ptáče představilo první díl s názvem Bastard
ImagePalissimo Company uvedlo 7. a 8. února v divadle Archa reprízu kontroverzního tanečního představení z trilogie Nabarvené ptáče jeho první část s názvem Bastard. Že se jedná o skrze neotřelé a velmi poeticky zaměřené...

Film

Platívalo, že životaschopná je jen naplánovaná kinematografie

naplanovana kinematografie academiaPo Hulíkově knize Kinematografie zapomnění, která mapovala dění na úsvitu normalizace, vydává nakladatelství Academia další obdobnou publikaci Naplánovan...