Noc literatury

Noc literatury

Tisk

noc literatury perexVe středu 10. května proběhl jedenáctý ročník celostátní akce s názvem Noc literatury, která si klade za cíl seznámit veřejnost se současnou světovou literaturou. Zapojilo se do ní nejen mnoho knihoven a muzeí po celé České republice, ale Noc literatury prožívali také naši krajané v zahraničí.

 

 Já jsem měla možnost se zúčastnit Noci literatury v Bílovci a jsem za tento krásný zážitek opravdu vděčná. Bílovecká knihovna, která se do akce letos zapojila podruhé, se snažila posluchače zaujmout nejen výběrem knih, ze kterých se předčítalo, nejen tím, že se do čtení zapojili herci bíloveckého hereckého spolku Odřivous, jejichž projev nesl punc profesionality, ale především také výběrem míst, na kterých předčítání probíhalo. Většinou se totiž jednalo o prostory, do kterých se lidé běžně nedostanou.

Zahájení proběhlo v nových výtvarných ateliérech Základní umělecké školy v Bílovci. Paní Libuše Břenková předčítala ukázku z knihy Pole je tento svět od nizozemské autorky Dole de Jong. Jedná se o román z období druhé světové války, který popisuje situaci evropských uprchlíků v severoafrickém přístavu Tanger. Zvlášť důkladně nastínila postavení dětí. I z tak krátkého úryvku mi bylo jasné, že kniha rozhodně stojí za přečtení.
Po dočtení ukázky jsme se všichni hromadně přemístili ke služebně Sboru dobrovolných hasičů, kteří letos slaví 150 let od svého vzniku. V místnosti plné pohárů a jiných ocenění se předčítání ujala paní Marta Prokopová. Prostřednictvím krátké ukázky z knihy Dřevo od Fridy Nillson, která je úspěšnou švédskou autorkou dětských knih, jsme se přenesli do světa pirátů.

plakat NL17

Dalším místem byl M-klub, který díky podzemním prostorám s původními kamennými oblouky jen podtrhnul netradiční atmosféru při čtení ukázky z knihy Ukulele jam od Alena Meškoviće. Příběh je vyprávěn očima dospívajícího chlapce. On i jeho rodiče jsou bosenští muslimové, kteří v roce 1992 dorazí do jednoho uprchlického tábora v Chorvatsku. Knihu nám svým hlasem zprostředkoval Miroslav Dosoudil.

Nakonec nás čekalo přivítání na zámku v Bílovci. Usazeni na zámeckých židlích jsme se zaposlouchali do ukázky z knihy A co to má co dělat se mnou?, kterou předčítal pan Stanislav Slavík. Autor Sacha Batthyany vystudoval sociologii v Curychu a Madridu. Ve Švýcarsku vyučuje žurnalistiku a současně působí jako zahraniční zpravodaj ve Washingtonu. Jeho působení je opravdu světové. Je potomkem maďarského šlechtického rodu, a když zjistil, že jeho prateta byla zapletena do nacistického zločinu, byl to velmi silný podnět k napsání této knihy. Přiznám se, že už jsem si ji v knihovně stihla vypůjčit a těším se, až se do ní začtu.

Závěrem bych chtěla bíloveckou knihovnu pochválit nejen za přípravu Noci literatury, ale také za mnoho dalších akcí, které pro čtenáře připravují. Máj je tradičně považován za měsíc lásky. Pokud máte chuť dít si rande naslepo, můžete tak učinit právě v bílovecké knihovně. Do konce května totiž probíhá akce Rande naslepo s knihou. Na pultu jsou k dispozici knihy, které jsou zabaleny do neprůhledného balicího papíru. Na sobě mají jen nalepený štítek s žánrem a procentuálním hodnocením knihy, které je převzato z Databáze knih. Já jsem si takové rande taky dopřála, a musím říci, že jsem byla opravdu spokojená.
Už teď se těším na další kulturní akce.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Podzim už je v plném proudu, ale jitra jsou zde tichá, říká Robert Rohál

robert rohal perex

Kulturou žije řadu let. Působil v novinách, kde napsal tisíce článků, později začal také fotit a psát knížky. Dnes Robert Rohál pracuje v jednom kulturním domě, ale nadále píše a publikuje, prezentuje své fotografické výsta...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Odvrácená tvář Indie. Aneb jak jsem se ztratila v indickém pekle

200 litLáká vás návštěva sluncem vyprahlé Indie? Pokud vás dosud neodradily zprávy o situaci, která tam poslední měsíce panuje, pak to bude pravděpodobně tato kniha. Vychází z autentických zážitků ročního života civilizované ženy moderního světa v tomto nemocem...


Literatura

Kam s kaprem? Na Úřad pro zahrady a rybníky

Úřad pro zahrady a rybníky, perexPřiznám hned v úvodu, že z téhle knihy jsem tak trochu jelen. Možná jsem si tentokrát ukousla větší sousto, než můj čtenářský standard dovoluje. Po dočtení Úřadu pro zahrady a rybníky mi v hla...

Divadlo

Divadlo v Řeznické do toho v červnu řízne českou premiérou Jeden německý život

reznicka 200Ani my v Řeznické nezahálíme, a mimo premiéry, připravujeme pro diváky program na letní scény. Věříme, že nám všechny naše plány vyjdou a stráví už letní večery v naší společnosti. V tuto chvíli prozradíme, že 25. a 26. června se můžeme potkat...

Film

Silný a emocionální film Jeden život je příběhem jedinečného člověka, hrdiny

Jeden zivot 200V českých kinech běží od 1. února film Jeden život, jehož název vychází ze známého rčení, že kdo zachrání jeden život, zachrání svět. V případě osobnosti Nicholase Wintona je to přímo výstižné. Winton v době nacistického teroru zachránil ...