Neil Cross: Pohřeb – britský krimi skvost

Neil Cross: Pohřeb – britský krimi skvost

Tisk


pohreb 200Nakladatelství Moba sází na kvalitní moderní britskou literaturu. Přede dvěma lety vydala Moba knihu Posedlost od Neila Crosse, která si u nás našla příznivce hlavně díky poutavému seriálu Luther. A Crossovi zůstali věrní, neboť v únoru vyšlo jeho dílo s mrazivým názvem Pohřeb.

 

 

Neil Cross (* 1969) je britský spisovatel a scénárista, držitel Ceny Edgara Allana Poea, známý zejména jako tvůrce úspěšného a cenami ověnčeného seriálu Luther z produkce stanice BBC a hororového filmu Mama. The Guardian ho tituluje jako britského Stephena Kinga a o jeho knize Posedlost mluví jako o chorobně čtivém románu.

Zápletka Pohřbu se špatně vysvětluje, aniž bych vyzradila nechtěné spoilery a zkazila tak prožitek z knihy. Ale aspoň něco vám prozradím: Nathanův život neodvratně poznamenala nejhorší noc jeho života. Původně mělo jít o neškodný vánoční večírek u jeho hrozného šéfa, kam šel na popud přítelkyně Sarah, se kterou měl v plánu se brzy rozejít. Narazil však na mladou dívku Elise, se kterou si spolu se svým podivným přítelem Bobem nejprve dali drogy a pak spolu měli sex. Šílený večer končí smrtí mladé ženy. Nathanovi se převrátil celý svět – vyhazov z práce, rozchod, odchod z bytu a co je nejhorší, neodbytné výčitky a pocit provinilosti. Po nějaké době se postaví na nohy a dá si život do kupy a dalo by se říct, že je spokojený. Ovšem jen do doby, než u něj doba zazvoní Bob.

Odvykla jsem číst britské autory s jejich krátkými nerozvitými větami a rychlými věcnými dialogy.  Jímalo mne však podivné nutkání, číst dál a dál a při tom jsem podvědomě odmítala zjistit, jak se příběh blížil konci a jak napětí gradovalo, jak tohle nakonec dopadne. A konec mě zaskočil nepřipravenou a autor mě závěrem velmi překvapil.

Britských kriminálních příběhů je na výběr celkem dost, ovšem jen pár z nich se může honosit tak drsnou atmosférou, až je čtenáři nepříjemné číst dál. Pohřeb nese všechny znaky chmurné britské krimi. Jádrem příběhu však není případ a jeho řešení. Soustředíme se spíše na lidskou psychiku, a jak s ní dokáže zamávat to nejhorší, co člověk v životě vykonal.  Příznivcům drsnější školy přijde Pohřeb jistě vhod!

pohreb 1


Název: Pohřeb
Autor: Neil Cross
Žánr: psychologický thriller
Nakladatelství: Moba
Rok vydání: 2017, pevná
Počet stran: 288
Hodnocení:  90 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jako lovkyně se obecně cítím fakt výborně, jako ryba ve vodě

Viktorie MertováPochází z hudební rodiny a již v dětském věku chtěla být herečkou a zpěvačkou, nakonec vystudovala teritoriální studia na Fakultě sociálních věd, kde dnes přednáší dějiny USA a Základy akademické práce. Povolání pedagoga ji baví. Od ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Simpsonovi: Komiksové extrabuřty aneb žluté taškařice pokračují

200crewTvůrce Futuramy a Simpsonovic rodinky Matt Groening má opravdu plodnou mysl. Gagy známé, i méně známé, jsou zbožňovány všemi národy i lidmi všech věkových kategorií. To dokazuje i 25. řada tohoto úspěšného seriálu, jež začíná s vysíláním v USA na konci zá...


Literatura

Klíč: Minulost jedné ženy skrývá klíč k budoucnosti druhé

Kathryn HughesováPokud máte chuť na pořádnou dávku romantiky a chcete si i poplakat, přečtěte si spletitý příběh s názvem Klíč. Právě tento román postupně odemyká dveře, za kterými se nachází dávné tajemstv...

Divadlo

Sváteční představení v Národním divadle

nd pan z praseckova 200Na období Vánočních svátků připravil soubor činohry Národního divadla pestrou nabídku inscenací, které vám mohou zpříjemnit atmosféru tohoto jedinečného ročního období.

...

Film

Matka!: povstání Fénixe z popela?

matka perexDo kin přichází nejnovější snímek Darrena Aronofského. Kdo zná jeho předešlé filmové počiny ví, jak silný dojem jeho snímky zanechávají. Komorní drama Matka! není výjimkou a je další z řady filmů, které Vás nenechají při shlédn...