Údolí rozhodnutí znovu po čtyřiasedmdesáti letech…

Údolí rozhodnutí znovu po čtyřiasedmdesáti letech…

Tisk

udoli rozhodnuti200Rozsáhlá sága vyprávějící o osudech bohaté ocelářské rodiny Scottů byla poprvé vydána ještě během druhé světové války v roce 1942 a o tři roky později byl na motivy tohoto románu natočen úspěšný film. Americká autorka Marcia Davenport se proslavila nejen jako skvělá spisovatelka, ale také jako  přítelkyně Jana Masaryka, o němž napsala knihu s názvem Poslední portrét.

 

Kniha Údolí rozhodnutí má přes tisíc stránek. Nejedno srdce milovníků ság zaplesá, ovšem ty ostatní může tlustá bichle odrazovat, leč nutno zmínit, že se čte velice dobře. Děj je napínavý a člověka by nenapadlo, že kniha byla napsána již před více než sedmdesáti lety. Možná napadlo, ale jen proto, že v ní chybí vulgarismy a podrobné popisy sexuálních scén tolik typické pro dnešní dobu. Mně osobně ale nic ze zmíněného nechybělo. Bavily mě dramatické osudy hrdinů, drásala mě láska, která překoná vše i za cenu sebeobětování.

Děj začíná na konci 19. století v průmyslovém Pittsburghu a částečně se pak také odehrává v meziválečném Československu. Popisuje osudy rodiny majitelů prosperující huti. Ústředním motivem knihy je láska mezi synem zámožné ocelářské rodiny Scottů Pavlem a irskou služebnou Marií Raffertyovou. Knihu bych ale nenazývala milostným románem. Autorka velice dobře popisuje prostředí železáren a lze obdivovat její skvělé znalosti hutnických záležitostí. Je to výborně napsaný příběh s dokonalým vylíčením ocelářského prostředí, sociálních rozdílů mezi lidmi, politických událostí té doby, vlastenectví i lidských povah.

Autorka zemřela před deseti lety v roce 1996 v požehnaném věku 92 let a její památce je věnovaná pamětní deska v Nerudově ulici v Praze. Napsala několik úspěšných románů, z nichž mnohé byly zfilmovány, a kromě spisovatelské kariéry se pohybovala také v hudebním světě, jakožto hudební kritik a rozhlasový komentátor přenosů z Metropolitní opery. K hudbě tíhla od malička, její matka byla operní pěvkyně, nevlastní otec houslista. Ostatně její první román byl o Mozartovi, jehož napsání předcházela nadšená návštěva Prahy a podpora jejího druhého manžela, spisovatele Davenporta. Během psaní románu Údolí rozhodnutí již byla podruhé rozvedená a stýkala se s Janem Masarykem. Za války pomáhala s vysíláním pro Čechy do Protektorátu a po válce organizovala humanitární pomoc pro potřebné. Po záhadné smrti svého snoubence Masaryka se odstěhovala do severní Itálie, kde pokračovala v tvorbě. Od té doby několikrát navštívila Československo a u příležitosti vydání knihy Poslední portrét věnované jejímu vztahu s Janem Masarykem, poskytla také rozhovor Československému rozhlasu.

 

Název knihy v originále: The Valley of Decision

Český název knihy: Údolí rozhodnutí

Autor: Marcia Davenport

Překlad: Vladimír Vařecha

Žánr: historický román

Vydáno: 2016 (1. vydání 1942)

Stran: 1008

Vydalo nakladatelství: Dobrovský s. r. o.

Hodnocení: 90 %

udoli rozhodnuti


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pavel Soukup: „Po četbě vždycky skočím jako pstruh“

Soukup 200Přečtěte si rozhovor s Pavlem Soukupem, interpretem audioknih Medvědín a My proti vám nejen o audioknihách.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Deník třídního otloukánka aneb Jak jsem zvítězil nad šikanou

Deniktridnihootloukanka perex"Pravidla, jimiž se řídí druhý stupeň základních škol, nám často zůstávají záhadou. Ale pro Erika Haskinse je to záhada, kterou potřebuje vyřešit a velmi rychle. Do šesté třídy to byl normální kluk, ale z nějak...


Literatura

Májové růže s příchutí krve

majove-ruzeAmerická spisovatelka Dot Hutchison přichází s volným pokračováním thrilleru Sběratel motýlů, který mnoho čtenářů považovalo takřka za dokonalý. Dokáže s Májovými růžemi zopakovat tento úspěch nebo pro vás bude jejich četba zklamáním?

...

Divadlo

Filmař Marek Dobeš debutuje na divadelních prknech v hudební komedii Sni dál na téma kariéra vs. rodina

sni dal200Co je pro moderní ženu důležitější – kariéra nebo rodinný život? A může se jí vůbec podařit žít plnohodnotně, pokud obě polohy nedokáže skloubit? Odpověď na tyto otázky hledá divadelní hra režiséra a scenáristy Marka Dobeše „Sni dál,“ s podtitulem Neř...

Film

Argo – filmový podfuk o skutečné misi aneb když jsou Američáně stále nepoučitelní?!

argo ben affleckV těchto předvánočních dnech přichází do českých kin filmový thriller se záhadným názvem ´Argo´, který byl natočen na základě odtajněné pravdivé události, kterou si mnozí z nás možná ještě pamatujeme. V době, kdy vrcho...