Tradiční česká zima s půvabnými kresbami Josefa Lady

Tradiční česká zima s půvabnými kresbami Josefa Lady

Tisk

Tradiční česká zima200Těsně před vánočními svátky vydalo nakladatelství Grada Publishing pod značkou Bambook knihu Tradiční česká zima s ilustracemi Josefa Lady. Kdo obsah knížky sestavil, není uvedeno, ale v každém případě k tomu využil překrásné Ladovy obrázky se zimní tématikou. Tyhle obrázky a ilustrace známe z jeho knih, kalendářů, vánočních pohlednic a vždy znovu se musíme kochat jeho stylem, kterým promlouvá k divákům a čtenářům. Obrázky jsou doplněny řadou lidových koled, říkadel, písniček a povídání o jednotlivých svátcích v období zimy. Dozvíme se, jak to bylo se svatou Barborou, svatým Mikulášem, svatým Ambrožem, svatou Lucií, svatým Štěpánem či se svatým Matějem a kdy se slaví jejich svátek. Přečteme si, kdy a proč probíhá advent, jaké zvyky, tradice a symboly jej provázejí. Nemůže chybět období českých Vánoc. Děti si mohou přečíst, jaké zvyky, tradice, symboly, pověry a lidové pranostiky jsou spojeny s tímto obdobím. Projdeme se zvyky a tradicemi od Štědrého dne, přes Boží hod, svatého Štěpána, svátek Mláďátek, Silvestr a Nový rok až po svátek Tří králů. Českou zimu doplňují v této knize ještě Hromnice a Svatý Matěj.


Knížku jsem si přečetla s radostí a myslím si, že potěší řadu rodičů malých dětí, kteří si společně mohou nejen prohlížet Ladovy kresby, ale také zarecitovat známé říkačky, zazpívat pár koled a dočíst se zajímavosti o oblíbeném období roku. Po důrazném upozornění v závěru knihy jsem však na rozpacích: žádná část této tištěné nebo elektronické knihy nesmí být reprodukována a šířena bez předchozího písemného souhlasu nakladatele. Takže když si zazpíváme s dětmi kupříkladu „My tři králové jdeme k vám“, budeme trestně stíhaní? Vzhledem k tomu, že s výjimkou průvodního slova, jehož autora nakladatelství z neznámých důvodů neuvedlo, patří texty do pokladnice české lidové tradice, je to dost drzé prohlášení. Doufám, že se toto upozornění vlastně týká Ladových kreseb, u kterých je samozřejmě zcela na místě.

Přes tuto výtku považuji tuto knížku za pěkný příspěvek k předvánočnímu ztišení a vánoční radosti. Je to připomínka našich tradic, které jsou stále živé a které máme za povinnost rozvíjet a chránit. A ilustrace Josefa Lady musí pohladit po duši snad úplně každého.


Hodnocení: 80 %

Název: Tradiční česká zima

Autor: neuveden

Ilustrace: Josef Lada

Žánr: literatura pro děti a mládež  

Nakladatelství: Grada Publishing, a. s. pod značkou Bambook

Rok vydání: 2016

Počet stran: 53

Zdroj foto: Grada Publishing, a. s.

tradicni ceska zima



 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Skoro úplně vymyšlený film je dotočen!

skoro vymysleny film200Skoro úplně vymyšlený film, autorské dílo z rukou mladých umělců, je dotočen! Film vychází z poetiky básně Charlese Bukowskiho a věnuje se hledání, iluzím, platonické lásce a je protkán mel...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Život může být tak snadný

zivot muze byt tak snadny 200V říjnu vydalo nakladatelství Moba knihu německých autorů Inga Froböse a Petera Grossmanna Život může být tak snadný, která vám pomůže vyznat se v džungli rozhodnutí a usnadnit život. Podtitul „Nejlepší manuá...


Literatura

Armáda, její minulost, současnost i budoucnost. Kniha Pavla Juříka nabízí ucelený pohled na tuto tématiku

Armada perexVojenství je součástí historie lidstva už od starověku. První myšlenky na mírové soužití státu pocházejí ze staré Číny, ale množství ozbrojených konfliktů po roce 1945 ukazuje, že válečné hrůzy nevymizely ani ve 21. století.

Divadlo

KoresponDance 2012

KoresponDance 2012V Praze a Brně se letos uskuteční již 4. ročník Mezinárodního festivalu současného tance KoresponDance 2012. Zahajovací večer se koná dnes 27. listopadu v pražském Divadle Archa a...

Film

TITANIC ve 3D. Překvapí nás?
ImageŽelezný obr: Už jenom ze samého jména Titanic by nás všechny mělo zamrazit. Vždyť loď nesoucí toto vystihující jméno patřila mezi nejluxusnější a největší parníky své doby. Její neuvěřitelná ...