O mnohdy netušených aspektech chovu včel

O mnohdy netušených aspektech chovu včel

Tisk

ekologie chovu vcel200O včelách a zacházení s nimi vyšla v průběhu dějin dlouhá řádka publikací. K nejnovějším se řadí kolektivní monografie Ekologie chovu včel, vydaná nakladatelstvím Pavel Mervart. Domácí i zahraniční odborníci (slovenské příspěvky jsou ponechány v původní jazykové podobě) nachystali publikaci, která se zabývá širokým vějířem problémů s včelstvy spojených, počítaje v to i výpravy ke zdánlivě vzdáleným či dokonce nesouvisejícím tématům.

 

Kniha je rozdělena do šesti oddílů, z nichž každý shrnuje příspěvky navzájem si blízké. Na úvod je předsazena kapitola věnována zakladateli genetiky Johannu Gregorovi Mendelovi (1822-1884), jenž se ovšem zajímal také o další obory, mezi nimi v neposlední řadě o včelství. Dokonce si nechal - poté, co byl zvolen opatem augustiniánského kláštera - na klášterní zahradě postavit včelín. Jeho postřehy a výsledky pozorování zveřejňoval pravidelně časopis Včela brněnská, vycházející v českém i německém znění.

Jak naznačuje už název knihy, prosazován bude zejména ekologický chov – však se také termín „ekologie“ objevuje v zastřešujícím názvu téměř každého oddílu. Hned první skupina textu se zabývá ekologickým chovem včel, všímá si jeho kontextů i podmínek a dokonce přiřazuje „případovou studii“, která se zabývá jedním kmenem amerických včel, které mají být odolné vůči obávané varroáze.

Druhý oddíl popisuje „vnitřní uspořádání“ včelstev v úle, dotýká se přítomnosti i zužitkování vosku, zkoumá velikost včelích buněk a podrobně zastavuje se u klíčové odborné záležitosti, u enzymu, který ovlivňuje antibakteriální vlastnosti včelího medu. Poté následuje neobsáhlejší seskupení textů, které z nejrůznějších hledisek obhlížejí včelí pastvu, opět jako ekologickou otázku.

Důležitým problémem se ukazuje být zejména užívání pesticidů, které mají chránit rostliny, ale sotva prospívají opylovacímu hmyzu. Jiná otázka vyvstává s geneticky modifikovanými plodinami. Jeden z příspěvků dovozuje, že přírodu nelze uchopit a měnit podle lidské blahovůle, když píše: „Naše planeta je boží dílo a každý druh v ní má své místo jenom proto, že je. I plevel nebo škůdce často slouží někomu jinému za potravu nebo má účel, který si dosud neuvědomujeme.“ V této souvislosti nezbývá než upozornit na maďarsko-český, u nás dosud bohužel neuvedený snímek Zero, podobenství inspirované předpokladem, že vyhynutím včel by si lidstvo podepsalo rozsudek vlastního zániku, protože ani užitkové rostliny by neměl kdo opylovat. Prý by ke spuštění pohromy stačily pouhé čtyři roky…

ekologie chovu vcel2

Jen zdánlivým úkrokem stranou je studie věnovaná doložitelným faktům i mýtům spojeným s trnovníkem akátem (vzpomínáte na zvlášť labužnický „akátový med“?). Často byl vysazován na místech, pro které nebylo nalezeno jiné využití. Je obzvlášť odolný. I po odříznutí kmene dochází kolem pařezu k výrůstu několikametrových prutů, z nichž by mohly povstat nové stromy. Ostatně akát se dokáže účinně bránit konkurenčním dřevinám – vylučuje do půdy jedovaté látky, které nevadí jen mimořádně otrlým druhům vegetace, jako je kopřiva nebo vše obepínající svízel přítula.

Akát rozkvétá v době, kdy listy ještě nejsou plně rozvinuté, a ve svých květech nabízí značné množství cukru, který možná pochází z předešlých kořenových zásob. Akátové květy jsou lahodně sladké, což mohu dosvědčit, a lze je bez obav i žvýkat, avšak dřevo, ačkoli také sladké, je pro člověka jedovaté.

Akátových porostů nalezneme v České republice málo, zhruba jen půl procenta veškerých zalesněných ploch. V jiných státech jsou zastoupeny hojněji – třeba v Maďarsku tvoří až pětinu všech lesů. Akáty, poskytující tvrdé, vodě a hnilobě odolné dřevo, jsou ceněny i jako meliorační dřevina zajišťující ochranu proti erozi, podporující zpevnění svahů.

Zajímavá zjištění přinášejí studie zasvěcené nejbližším příbuzným včely medonosné, ať již se jedná o medonosky, málo známé exotické druhy, nebo známější čmeláky, případně pačmeláky. Je zde podrobně pojednán životní cyklus čmeláků, krásného barevně ochlupeného hmyzu, jak se dočteme. Avšak umělý chov čmeláků a jejich využití k medonosné produkci, to není nic jednoduchého. Jdou zde shrnuty zkušenosti rozličných chovatelů, tuzemských i zahraničních.

Kniha je psána přehledně a čtivě, nezabředává do složitých, laikům sotva srozumitelných výkladů. Seznamuje s ponejvíce praktickými radami, nabídne i leckterá překvapivá zjištění. Ale nečekejme příručku o tom, jak bychom se správně měli starat o včely a jak optimálně získávat med, případně jiné včelí produkty. Kniha je vybavena převážně barevným obrazovým doprovodem, ať již se jedná o staré fotografie a kresby (přirozeně černobílé) nebo o materiály, které vhodně ilustrují jednotlivé texty – třeba vzhled pylových zrnek pod mikroskopem.

 

Květoslav Čermák, Karel Sládek a kol.: Ekologie chovu včel.

Vydalo nakladatelství Pavel Mervart, Červený Kostelec 2016. 293 stran.

Hodnocení: 100 %

Foto: kniha, www.modernivcelar.eu

ekologie chovu vcel1


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sny se mi plní, říká Taťána Kročková, autorka knihy Tajemství snů a jak ho rozluštit

Taťána Kročkováá (1)Zatímco její první kniha se jmenuje Tajemství snů a jak ho rozluštit, která vyšla v minulých dnech, její další připravovanou publikací by měl být tentokrát - román. To o sobě v následujícím rozhovoru prozradila Taťána Kročková, zá...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Jednorožci vždycky nemusí být hodná stvoření

skandar 200Skandar a zloděj jednorožců je prvním dílem fantasy od A. F. Steadmanové, která nyní vychází v Nakladatelství Host a zároveň také v dalších více než třiceti zemích. Jak uvádí nakladatelství, tak kniha se už před svým vydáním stala senzací anglo-ame...


Literatura

Agatha Christie: Poslední seance: Příběhy s kapkou nadpřirozena

posledni-seanceMáte rádi Hercula Poirota? Detektivní příběhy od Agathy Christie? Pak je tato knížka určená přímo pro vás! Soubor povídek královny zločinu Agathy Christie s názvem Poslední seance aneb Příběhy s kapkou nadpřirozena vydalo nakladatelství Eurom...

Divadlo

Nora, osekaná, Helmerová

nora uvodkaHenrik Ibsen a jeho Nora (původně Domeček pro panenky) patří k divadelní klasice. Hra byla napsaná před více než sto lety, ale její téma – postavení žen ve společnosti - je živé dodnes. Inscenace brněnské Reduty (Národní divadlo Brno) přijela v p...

Film

Báseň aneb Skoro úplně vymyšlený film vzniká v Olomouci

Basen bukowski200V březnu 2013 padne v Olomouci poslední klapka nového nezávislého filmu na motivy jedné z básní Charlese Bukowskeho. Své místo v hereckém ensemblu našli jak osobnosti z krajských divadel, tak mladí herci a neherci. Ten...