Zločin mezi dinosaury

Zločin mezi dinosaury

Tisk

mezi dinasoaury200Spisovatelská a manželská dvojice Jiří W. Procházka a Klára Smolíková se před časem rozhodli tvořit společně. Jejich prvním společným literárním dítkem se stala Mrtvá šelma, která si získala pozornost mnoha fanoušků moderní české krimi i nejednoho kritika. V současné době se rozhodli vydat i detektivku pro mladší čtenáře, která dostala název Zločin mezi dinosaury.

 

Stěhování do nového domova není nikdy jednoduché. Obzvláště pro malé děti, které si musejí hledat nové kamarády a zvykat si novou školu. Artur naštěstí při průzkumu okolí potkává Báru, se kterou ho pojí dobrodružná mysl. V podstatě náhodou se dostávají k supermodernímu vybavení a stávají se z nich důmyslní detektivové. A první případ na sebe nenechá dlouho čekat. Při exkurzi do muzea s robotickými dinosaury vznikne požár, který je ovšem krytím pro vynalézavou krádež. A kdo jiný by jí mohl vyšetřovat, než naši malí detektivové.

Tuhle dvojici spisovatelů a jejich tvorbu mám prostě rád. Nejsem sice zarytý scifista a ani každý den nehltám knihy pro děti (už jsem trochu odrostl), ale přesto si v jejich tvorbě najdu to svoje. Velkou předností je totiž značná literární kreativita obou autorů. Navíc se nebáli pustit do jedné z nejtěžších věcí – společně napsat knihu. Mnozí si dokážou představit, že se nejedná o zrovna jednoduchou záležitost. Mrtvá šelma si ovšem získala značný ohlas, a proto se rozhodl Jirka s Klárou pustit se do toho znova. A tentokrát v žánru, který je bližší zejména té krásnější polovičce. Samozřejmě tím myslím Kláru Smolíkovou (sorry Jiří).

Od začátku čtení je patrné, pro koho je tato kniha určena. Tentokrát rozhodně nečekejte žádné krvavé mordy, vlivy oblíbených severských autorů nebo popíjející vyšetřovatele. Dvojice mladých detektivů je velice sympatická a od začátku je to k sobě táhne. Nechybí jim dětská drzost ani smysl pro dobrodružství.

Rozhodně se ovšem nejedná o jediné postavy. Velice důležitou roli si střihne i jejich psí kamarád Šerlok, který není jen obyčejný rafan. Jeho páníčkem je tajuplný pan Vrchota. Právě on značnou měrou dopomůže dvojce k vybavení, které se jim bude při jejich pátrání hodit. Tak nějak je od začátku jejich mentorem.

Na exkurzi budete mít možnost se seznámit i s jejich spolužáky. Ti sice hrají trochu vedlejší roli, přesto jsou ovšem nedílnou součástí celého příběhu. Navíc mě velice pobavil jeden z nich, který se velice podobá mému kolegovi. Jedná se o Johnyho, který trpí syndromem ADHD a nebojí se ho použít, stejně jako on.

Samotný příběh a detektivní zápletka není příliš složitá. Je na ní znát, že je cílená především na děti. Nedočkáte se žádné vraždy, vyšetřuje se “pouze“ krádež. Přesto se v knize vyskytuje slušná porce napětí a všichni mladí čtenáři jistě budou zvědaví, jak to celé dopadne.

Knize nechybí značně moderní duch. Detektivové dostanou k vyšetřování moderní vybavení jako speciální kamery, díky kterým nakonec celý případ rozlousknou. I dinosauří jsou vlastně pohybující se roboti, jakých se u nás tolik nevyskytuje.

Na konci každé kapitoly je navíc tajuplná hádanka, kterou občas opravdu není snadné rozlousknout. Jedná se o klasiky hledej rozdíly nebo spojovačky souvisejících slov. Jejich složitost je rozdílná a jistě zavaří mozkové závity nejedno čtenáře.

Co více říct? Rozhodně se jedná o další kvalitní knihu pro mladé čtenáře, kteří se chtějí zabavit i pobavit. Nechybí jí napětí, ale ani slušná porce humoru. Zločin mezi dinosaury se podobá spíše tvorbě Kláry Smolíkové než jejího muže. Oba ovšem mají společné to, že umí napsat knihu v soudobém duchu. Nevyužívají dávno zapadlé trendy, ale nebojí se přijít s něčím novým a neotřelým. Zabalí to do současného hávu a poskytnou široké čtenářské obci. Troufám si totiž tvrdit, že kniha může zaujmout i starší čtenáře.

 

Zločin mezi dinosaury

Autor: Jiří Walker Procházka a Klára Smolíková

Žánr: Dětská krimi

Nakladatelství: Fragment

Rok vydání: 2016

Počet stran: 143              

Hodnocení: 85 %

mezi dinasoaury


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s organizátorem Chillibraní

chillibrani logoO akci Chillibraní jsme už na našem webu informovali a nyní přinášíme rozhovor s pořadatelem této akce Petrem Klemešem. Ten nám prozradil, co vše tam návštěvníky čeká, ale také kolik by toho sám zvládl? Jaké je jeho oblíbené chilli?...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Jaké tradice se uchovaly v Jižních Čechách?
ImageKrásné a na omak příjemné knížce Jižní Čechy, velikostí tak akorát do ruky, vévodí na obálce fotka Putimi, vsi proslulé z literatury, jak jsem o tom psal nedávno na tomto serveru. Ovšem aut...

Literatura

František Kotleta pro děti aneb Anna Marie Kyšová přichází s debutem Superholky

big superholky-BrI-394075Anna Marie Kyšová přichází s moderním příběhem pro mládež, který dostal název Superholky. Už podle něj je docela jasné, jakého tématu se autorka dotkla. Ale koho mi to jen její příjmení připomíná?

...

Divadlo

Tak trochu jiný Jules Verne

julesverne 200Laterna magika v letošní sezoně obohatila svůj repertoár opět o jednu jedinou premiéru, na kterou se rozhodla vsadit veškeré své technické i umělecké trumfy. Výsledkem tohoto absolutního tvůrčího nasazení měla být inscenace s vysoce inova...

Film

Film Zkrocená hora má deset let

zkrocena hora 200To mezi náma je na teď. Já teplej nejsem. - Já taky ne...  Kdo z filmových fajnšmekrů by si nevzpomněl na deset let starý americký film Zkrocená hora, který v sobotu 28. února reprízoval druhý program České televize.  I když snímek zí...