Kolibřík

Kolibřík

Tisk

kolibrik200Severské detektivní romány mívají zajímavé zápletky i rozuzlení, jak se od správné detektivky čeká. Většinou nezapomínají na  popis přírody se zvláštnostmi krajiny. Nechybí ani  život běžných lidí a ten finský je pro mnohé neznámý a proto zajímavý.

 

 

Debutující autorka navíc si přidává problémy imigrace. Jako specializovaná pedagožka pobývající v Srbsku, mezi maďarskou menšinou, si jako hlavní svou postavu vybrala právě maďarskou ženu Annu, která už svou vizáži prozrazuje emigrantský původ. Přestože patří mezi ty, kteří se dokázali uplatnit v nové společnosti, její nitro ji neustále připomíná, že je cizinkou. Stává se policejní vyšetřovatelkou mající svérázný osobní život. Nemá moc času na rozkoukání, ale ví, že musí být nejlepší. Již proto, že má xenofobního parťáka, který ji jasně dává najevo, nejen co si o emigrantech myslí, ale také tak s ní jedná. Anna se hned zapojuje do vyšetřování vraždy dívky na běžecké dráze. Nemá čas se zabydlet v místech, kde začala před lety její cesta v emigraci. Byt si vybrala v místech s převahou emigrantů, kteří žijí jen s podpory jako její bratr, což odsuzuje. Hlavně se zaměřuje na svou práci, protože na běžecké dráze se nalézá další oběť. Autorka se nevyhýbá ani problémům domácího násilí a alkoholismu. A protože její hlavní postava je ihned zatažena do práce, odbočuje autorka do minulosti osob pozvolna. Tím se neztrácí niť příběhu, který je „upředen“ autorčinou fantazií, ale dokáže čtenáře zaujmout a přesvědčit o autentičnosti zápletky s běžným životem svých kolegů.  Není tedy divu, že se dílo dostalo do užší nominace na Petrona Award ve Velké Británii po svém překladu do anglického jazyka. Následující druhý díl s názvem Zranitelní z roku 2014 u nás zatím nevyšel, ale získal si velkou přízeň u čtenářů a ocenění nejlepší detektivní finský román roku.

A jak s tím souvisí kolibřík? Také on se na odhalení pachatele podílel.

 

Název : Kolibřík

Z finského originálu Kolibri přeložila Linda Dejdarová

Autorka : Kati Hiekkapeltová

Žánr : detektivní

Nakladatelství : HOST

Rok vydání : 2016

Počet stran : 416

Hodnocení : 95%

Foto : nakladatelství HOST

www.hostbrno.cz

kolibrik


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pavel Bobek: Snů by bylo moc, ale času zbývá málo

pavel bobekZpěvák Pavel Bobek (*1937) se na české scéně populární hudby objevuje už padesát let, v září letošního roku přitom oslavil pětasedmdesátiny. Když jsem přemýšlela o tom, jak ho nejlépe charakterizovat, uvědomila jsem si, že je nap...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Kniha pro milovníky Miloše Knora a fejetonů

knoreni zivota200K(n)oření života je název poslední knihy Miloše Knora, která vyšla v nakladatelství CPress. Je s ní spojený slogan: „Místo návštěv doktora – kopec smíchu od Knora!“.

 

...

Literatura

Dandyové a morálka anglické společnosti

dandy perexPrvních devatenáct let ve dvacátém století, převratná doba, kterou Jan Guillou pokračuje ve své sérii Velké století. Mladý pár právě dostudovaných inženýrů začíná svůj společný život na anglickém panství Manningh...

Divadlo

Cirkus Cirkör, Cahin Caha a Cirk La Putyka připravují pro Letní Letnou společný projekt Lacrimae

Unikátní představení, které se jindy a jinde nebude již opakovat, připravují pouze pro letošní Letní Letnou tři přední evropské soubory z oblasti nového cirkusu – Cahin Caha z Francie, Cirkus Cirkör ze Švédska a <...

Film

Berlinale uvede nový slovensko-český film Viery Čákanyové Poznámky z Eremocénu

Notes from eremocene 200Nejnovější film mezinárodně uznávané slovenské režisérky Viery Čákanyové bude mít světovou premiéru na 73. ročníku Berlinale. Jeden z nejprestižnějších světových festivalů kategorie A zařadil slovensko-český snímek Pozn...